حسین کوه خضری رئیس اداره مکانیزاسیون سازمان جهاد کشاورزی قم در گفتوگو با ایسنا، عنوان کرد: ضریب واقعی مکانیزاسیون درسال ۱۴۰۱به مقدار ۲/۵۱ محاسبه و اعلام گشته است که نسبت به مقدار ۲/۴۱ مربوط به سال ۱۴۰۰ به میزان ۱ دهم درصد افزایش پیدا کرده است.
وی ادامه داد: تکلیف استان در حوزه مکانیزاسیون افزایش ۹ صدم درصدی بوده است؛ اما در عملکرد استان قم مقدار ۱ دهم درصد ضریب رشد صورت پذیرفته و از تعهدات جلوتر هستیم.
کوه خضری گفت: آمار تراکتورهای فعال سبک و نیمه سبک و سنگین استان قم در سال ۱۴۰۰ برابر با ۲ هزار و ۵۷ دستگاه بوده که این تعداد در سال ۱۴۰۱ به میزان ۲ هزار و ۱۸۹ دستگاه رسیده، بنابراین ۱۳۲ دستگاه تراکتور در طول یکسال به تجهیزات کشاورزی افزوده شده است.
رئیس اداره مکانیزاسیون سازمان جهاد کشاورزی قم، اظهار کرد: استان قم در بین استانهای کشور از عملکرد مکانیزاسیون قابل قبولی برخوردار است و با توجه به مقادیر ضریب مکانیزاسیون استان قم از میزان عملکرد تکلیفی جلوتر است.
وی اضافه کرد: تعداد کمباینهای بومی فعال در استان در سال ۱۴۰۰ مقدار ۱۱۹ دستگاه بوده که در پایان سال ۱۴۰۱ با افزایش ۷ دستگاه کمباین جدید به میزان ۱۲۶ دستگاه رسیده است؛ همچنین در حوزه ادوات کشاورزی مربوط به شخم مثل دیسک، لولر، گاوآهن، بذرکارها و کودپاشها در حال حاضر ۱۵هزار و ۶۳ دستگاه درحال کار در استان داریم.
رئیس اداره مکانیزاسیون سازمان جهاد کشاورزی قم، بیان کرد: در حوزه مکانیزاسیون با توجه به الگوی کشت، کاهش نزولات آسمانی و کمبود عناصر عالی در خاک نیاز مبرم داریم با اصلاح سیستم کاشت به سمتی حرکت کنیم که کشاورزی حفاظتی بیشتر به کار رفته شود.
وی ادامه داد: در کشاورزی حفاظتی علاوه بر اینکه با حفظ بقایا در خاک، شوری خاک کنترل میشود، با افزایش مواد عالی در خاک ظرفیت نگهداری آب در خاک بالا میرود و به تبع مصرف آب کاهش پیدا میکند؛ بنابراین ادواتی که در حوزه کشت حفاظتی موثر هستند را مورد توجه قرار دادیم.
کوه خضری با بیان اینکه کشت حفاظتی ذرت به صورت کشت مستقیم در استان انجام شده است، عنوان کرد: در فصل کشت جاری به صورت مزارع نمایشی در مناطق مختلف استان با استفاده از این سیستم غله کشت میکنیم، با این هدف که کشاورزان با آشنایی بیشتر به این سمت حرکت کنند و با حفظ منابع آب افزایش عملکرد را در واحد سطح شاهد باشیم.
وی تصریح کرد: در زمینه فرسودگی ادوات وضعیت مطلوبی را نداریم، تا زمانی که نگاه به کشاورزی این باشد نباید توقع پیشرفت چشمگیری را داشته باشیم؛ در تمام دنیا نگاه ویژهای به حوزه کشاورزی دارند و کشاورز را مورد حمایت قرار میدهند.
کوه خضری اظهار کرد: با توجه به ارائه تسهیلات با سود ۲۳ درصد با استقبال ضعیف کشاورزان مواجه هستیم؛ در حوزه مکانیزاسیون علی رغم تسهیلات تکلیفی و مکلف بودن بانک به پرداخت آن، متاسفانه به دلیل عدم هماهنگیها در برخی بخشها تقریبا تسهیلات در حوزه خط ۱۱ مکانیزاسیون که مختص ادوات کشاورزی است از یک مقطع زمانی رو به کاهش و نزدیک به صفر است.
وی گفت: ادواتی که در حوزه کاشت مورد استفاده قرار میگیرد در اکثر موارد مستهلک است و مقدار بذری که وارد خاک میشود خیلی بیشتر از استانداردهای موجود است و همین مسئله باعث میشود مقادیر زیادی از بذرها بدون عملکرد و بهره وری از بین بروند.
رئیس اداره مکانیزاسیون سازمان جهاد کشاورزی قم با اشاره به اینکه در زمینه حمایت از کشاورزان مسئولین و قانون گذاران باید تدابیری ویژهای بیندیشند، تاکید کرد: در حوزه مکانیزاسیون باید حمایت بیشتری از کشاورزان صورت بگیرد و رسانهها در این ایجاد این مطالبه از مسئولین قطعا موثر خواهند بود.
کوه خضری با اشاره به اینکه حمایت مالی و ارتقاء مکانیزاسیون از ملزومات اجرایی شدن طرح الگوی کشت است، بیان کرد: یکی از اقدامات شاخص دولت سیزدهم در حوزه مکانیزاسیون طرح جایگزینی ماشین آلات فرسوده کشاورزی است که این طرح در پنج استان کشور اجرایی شد که قم نیز از جمله آنهاست و سهمیهای برای نوسازی تعدادی از ماشین آلات کشاورزی از جمله ۲ دستگاه کمباین به این استان اختصاص داده شد.
رئیس اداره مکانیزاسیون سازمان جهاد کشاورزی قم طرح مهم جایگزینی ماشین آلات فرسوده کشاورزی که دولتهای قبل خیلی تمایلی به انجام آن نداشتند در دولت سیزدهم عملیاتی شد اما متاسفانه به صورت ناقص اجرایی شده است؛ به این معنا که کشاورز مقروض به بانک است و تسهیلات را دریافت کرده اما متاسفانه هنوز دستگاه کمباین را از شرکت سازنده تحویل نگرفتیم، علت آن هم عدم مشخص شدن متولی برای اسقاط قانونی دستگاه کمباین فرسوده است.
انتهای پیام
نظرات