به گزارش ایسنا به نقل از شبکه «سی بی سی»، این زمینلرزه که شدت آن در گزارشهای اولیه ۶.۵ ریشتر اعلام شده بود، حدود یک هفته پس از وقوع زمین لرزههای قوی و پسلرزههایی هفته گذشته که جان هزاران نفر را در این کشور گرفت و روستاها را در همان منطقه با خاک یکسان کرد، رخ داده است.
مرکز زمین شناسی ایالات متحده اعلام کرد کانون زمین لرزه اخیر حدود ۳۴ کیلومتر خارج از شهر هرات بوده و در عمق هشت کیلومتری زیر سطح زمین رخ داده است.
«محمد ظاهر نورزی»، رئیس تیم امداد اورژانس در ولایت هرات گفت که تاکنون دو نفر در پی وقوع زلزله امروز کشته و حدود ۱۵۰ تن دیگر نیز زخمی شدهاند.
وی همچنین افزود: ممکن است تعداد تلفات این حادثه افزایش یابد زیرا هنوز نیروهای امدادی به تمام مناطق آسیب دیده، نرسیده اند.
یکی از مخرب ترین زمین لرزه های تاریخ کشورها که روز شنبه هفت اکتبر در افغانستان به وقوع پیوست، بیشتر روستاهای هرات را با خاک یکسان کرد.
در همین حال، مقامات سازمان ملل روز پنجشنبه گزارش دادند که بیش از ۹۰ درصد از افرادی که یک هفته پیش بر اثر زلزله در این کشور کشته شدند، زنان و کودکان بودند.
مقامات طالبان گفته اند که زلزله های قبلی بیش از ۲۰۰۰ نفر را در سراسر ولایت هرات کشته اند. مرکز زلزله در منطقه «زنده جان» بوده که بر اساس آمار سازمان ملل متحد، ۱۲۹۴ نفر در آن منطقه جان باختند، ۱۶۸۸ نفر زخمی شدند و بسیاری از خانهها نیز ویران شدند.
زمین لرزههای اخیر خسارات گستردهای را در افغانستان برجای گذاشتهاند. بسیاری از منازل مسکونی تخریب شدهاند و مدارس و کلینیکهای بهداشتی نیز ویران شدهاند.
این سومین زلزله در افغانستان و هرات در طول یک هفته اخیر است. همچنین به دلیل نبود امکانات، روستاییان از بیل و با دستهای خالی برای جستجوی افراد گمشده استفاده میکردند.
بسیاری از ساکنان در فضای باز میخوابند و همین موضوع منجر به این شد که در زلزلههای بعدی تعداد افراد جانباخته به مراتب کمتر باشد.
با این حال با توجه به اینکه از حدودا یک ماه دیگر سرما به این مناطق میرسد، مشخص نیست این آوارگان چه سرنوشتی پیدا خواهند کرد.
پیشتر نیز صلیب سرخ جهانی در مورد بروز بحران انسانی در اثر زمینلرزههای هرات هشدار داده بود.
همچنین آژانسهای سازمان ملل برای کمک به صدها هزار آسیبدیده زلزلههای مرگبار در غرب افغانستان درخواست کمک فوری کردند. دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل (اوچا) میگوید: ۵۸۰ هزار نفر در این زلزله آسیب دیدهاند.
کمیساریای عالی سازمان ملل در امور مهاجران نیز درخواست کمک ۱۴.۴ میلیون دلاری برای کمکهای غذایی و غیرغذایی کرده است و یونیسف هم درخواست کمک ۲۰ میلیون دلاری کرده است.
از سوی دیگر «برنامه جهانی غذا»، زلزلههای اخیر در غرب افغانستان را «فاجعه سر فاجعه» خوانده و از جامعه جهانی خواسته به نیازمندان در این کشور کمک کند.
مسوولان این نهاد وابسته به سازمان ملل متحد میگویند که بازماندگان زلزله هرات شبها را در میان آوارها میخوابند، درحالیکه گرسنه و وحشتزده هستند.
این درحالیست که به گفته برنامه جهانی غذا، مردم افغانستان با گرسنگی شدید روبرو هستند و این نهاد هم به دلیل بحران مالی گسترده، مجبور شده کمک اضطراری به ۱۰ میلیون شهروند نیازمند افغانستان را متوقف کند.
کمیسر عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان نیز خواهان افزایش کمکهای بشردوستانه به زلزلهزدگان افغانستان شده است.
«فلیپو گراندی»، کمیسر عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان کمکهای بشردوستانه را ضروری خواند و گفت اوضاع فعلی به ویژه برای زنان حساس و آسیبزننده است.
در افغانستان به طور مکرر زلزلههایی در رشتهکوه هندوکش رخ میدهد، مناطقی که محل اتصال صفحات تکتونیکی اوراسیا و هند است.
در ماه ژوئن سال گذشته میلادی (۲۰۲۲) نیز در پی وقوع یک زمین لرزه ۵.۹ ریشتری که تا پیش از زمینلرزه روز شنبه، لقب مرگبارترین زمینلرزه در نزدیک به ربع قرن گذشته در افغانستان را یدک میکشید؛ بیش از ۱۰۰۰ نفر کشته و دهها هزار نفر بیخانمان شدند.
انتهای پیام
نظرات