محمدرضا پهلوان در گفتوگو با ایسنا در مورد زندهیاد سیدحسن موسوی، پیشکسوت مجموعهداری خراسان رضوی و یکی از بزرگترین کلکسیونداران ایران اظهار کرد: سیدحسن موسوی ۲۱ مهر ۱۴۰۲ پس از نیم قرن تلاش در جهت گردآوری و حفظ آثار تاریخی و مردم شناسی و گذارندن یک دوره بیماری با زندگی بدرود گفت.
وی اضافه کرد: زندهیاد موسوی میگفت «پدرم این عشق و علاقه به جمعآوری آثار تاریخی و فرهنگی را به من آموخت. او به جمعآوری اسناد و رسالههای قدیمی علاقمند بود و آنها را گردآوری میکرد، همین امر سبب شد تا با مطالعه تاریخ و فرهنگ ایران، من هم هر روز بیشتر دلبسته این تاریخ کهن بشوم و آنها را جمع آوری کنم. من این مجموعه را به امید استفاده عموم مردم و پیوند دادن گذشته با حال و نسلهای آینده به ویژه جوانان جمعآوری کردم و در این راه از جان مایه گذاشتم. این آثار میتوانند زائر، مجاور و گردشگران را با گذشتههای دور آشنا کنند و هر یک از آنها شناسنامه ما هستند. این عشق و علاقه را به خانواده خودم انتقال دادم و آنها نیز خیلی زود همراه من شدند و بسیار به من کمک کردند تا این آثار را گردآوری کنم».
پهلوان ادامه داد: زنده یاد سیدحسن موسوی عشق و علاقه به آثار تاریخی، مردم شناسی و فرهنگ عامه را از دوران کودکی از پدرش فرا گرفت و به طور جدی و هدفمند از سال ۱۳۴۴ آغاز به جمعآوری کرد و پس از اخذ مجوز موسسه فرهنگی «کهن دیار» رسمیت بیشتری به این فعالیت داد. موسوی در حال حاضر با بیش از نیم قرن جمعآوری این آثار تبدیل به یکی از بزرگترین مجموعهداران ایران شده است. در این مجموعه بیش از ۷۰ موضوع به صورت هدفمند و با توجه به سیر تاریخی و تکامل جمعآوری شدند که از جمله آنها میتوان به مجموعه اسکناس و سکه، قفل، روشنایی، تزیینات منزل، ظروف، سلاح، پوشاک، دستبافتهها، وسایل سوارکاری، دخانیات، دوربین عکاسی، رادیو و... اشاره کرد.
این کارشناس میراث فرهنگی خاطرنشان کرد: پروانه رسمی بهرهبرداری مجموعه آقای موسوی توسط اداره کل موزههای وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی به عنوان سیزدهمین مجموعهدار خراسان رضوی در سال ۱۳۹۹ صادر شده است. برخی از این آثار در حدود ۵۰ نمایشگاه داخلی و خارجی به نمایش عموم درآمده است.
وی اضافه کرد: ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان رضوی نیز به پاس قدردانی از این پیشکسوت مجموعه داری، نهمین کاشی ماندگار استان را در سال ۱۳۹۹ به ایشان اختصاص و بر سردر باغ شاهنامه نصب کرده است. نصب کاشی ماندگار بر سردر باغ شاهنامه به این دلیل است که احداث این مجموعه فرهنگی- گردشگری نیز یکی دیگر خدمات ارزنده او بوده که برای عموم مردم مشهد تاسیس شده است.
پهلوان عنوان کرد: آنچه زنده یاد سیدحسن موسوی را متمایز میکند اول اخلاق و رفتار نیکو و دوم عشق و علاقه مثالزدنی ایشان به شناخت هویت تاریخ و فرهنگ ایران و گردآوری و حفظ آن بود. من به واسطه کار از نزدیک شاهد عشق و علاقه ایشان به این آثار بودم و اخلاق نیکو و گشادهروییاش را بارها و بارها تجربه کردم. موسوی از معدود مجموعهدارانی بودند که همیشه آثار و اشیای تاریخی فرهنگی را به منظور حفظ و نگهداری برای آینده خریداری میکرد.
وی ادامه داد: او هیچ وقت قصد فروش آثار جمعآوری شدهاش نداشت و پس از حدود نیم قرن تلاش در راه حفظ و نگهداری آثار تاریخی با زندگی بدرود گفت و بهترین یادگاری را برای آیندگان به ارث گذاشت.
سید حسن موسوی در سال ۱۳۱۹ در کدکن از توابع شهرستان تربت حیدریه به دنیا آمد و فعالیت در حوزه میراثفرهنگی را از حدود سال ۱۳۴۴ آغاز کرد. او از پیش از انقلاب اسلامی طراح پوشاک بوده و چندین جایزه در این زمینه دریافت کرده است، علاقهاش به آثار تاریخی او را به سمت میراث فرهنگی و آثار تاریخی کشور سوق داد و موفق شد در طول ۵۰ سال گذشته، مجموعهای ارزشمند از میراث گذشتگان را جمعآوری کند.
انتهای پیام
نظرات