به گزارش ایسنا و به نقل از سایت AFC، با نزدیکشدن به جام ملتهای آسیا ۲۰۲۳، هیجان برای هجدهمین دوره این رقابتها روز به روز بیشتر میشود.
سایت کنفدراسیون فوتبال آسیا در فاصله تقریبا سه ماهه تا شروع این رقابتها به معرفی بهترین تیمهای تاریخ آسیا پرداخته و در ابتدا از تیم ملی ایران در دهه ۱۹۷۰ یاد کرده است. دهه ۱۹۷۰ از نظر فوتبالی برای ایران پر از اتفاقات بزرگی بود؛ چرا که دو بار قهرمان جام ملتهای آسیا شد و همچنین اولین حضورش را در جام جهانی فوتبال تجربه کرد. ایران از آن زمان در بین برترین تیمهای فوتبال آسیا باقی مانده و در آخرین ردهبندی فیفا دومین تیم برتر آسیایی بوده است.
حضور تیم ملی ایران در آسیا با قدرتنمایی شروع شد و ایران در سال ۱۹۶۸ عنوان قهرمانی جام ملتهای آسیا را به دست آورد. در دهه بعد، ایرانیها ثابت کردند که قهرمانی آنها تصادفی نبود و آسیا باید قدرت این تیم را قبول کند. چهار سال بعد و با افزایش تعداد تیمها به شش تیم ایران در سال ۱۹۷۲ در تایلند برای دفاع از عنوان قهرمانی به میدان رفت. آنها در گروه A مقابل میزبان و همسایهشان عراق قرار گرفتند.
حسین کلانی در دیدار افتتاحیه هتتریک کرد و تیم ملی در بانکوک با نتیجه سه بر صفر شیرهای بینالنهرین (عراق) را برد. چهار روز بعد ایران قاطعانه صدرنشینی گروه را تضمین کرد. علی جباری تنها به هشت دقیقه زمان نیاز داشت تا سریعترین هتتریک تاریخ جام ملتهای آسیا را به ثبت برساند و به ایران کمک کند تا تایلند را ۳-۲ شکست دهد. کامبوج، نایبقهرمان گروه B، در نیمهنهایی منتظر ایران بود و گلهای صفر ایرانپاک و پرویز قلیچخانی برای شاگردان محمد رنجبر کافی بود تا ایران به دیدار نهایی برسد و با جمهوری کره در فینال صفآرایی کند. گل جباری در حضور ۱۵ هزار هوادار در بانکوک را پارک لی چون جواب داد و بازی به وقت اضافه کشیده شد. در وقتهای اضافه، حسین کلانی در دقیقه ۱۰۸ گلزنی کرد تا کاپ قهرمانی قاره برای چهار سال دیگر در تهران بماند.
سه قهرمانی هدف بعدی
تیم ملی در بازگشت به خانه و زیر نظر حشمت مهاجرانی، سرمربی افسانهایاش، هنوز یک نکته برای اثبات داشت. در دوره بعدی این رقابتها ایران باز هم درست مانند چهار سال قبل رقابتهایش را با بازی با عراق آغاز کرد و دوباره پیروز شد. گلهای ناصر نورایی و حسن روشن باعث شد تا ایران با نتیجه دو بر صفر به پیروزی برسد.
در بازی دوم شاگردان مهاجرانی هشت بر صفر مقابل یمن جنوب به برتری رسیدند و ماهیچههایشان را گرم کردند. کویت در صدر گروه دیگر قرار داشت؛ در حالی که چین دوم شده بود و این یعنی ایران میزبان این دوره در جام ملتهای آسیا باید در نیمهنهایی به مصاف تیم ملی فوتبال چین برود. این دیدار در ۹۰ دقیقه گلی نداشت اما ایرانیها در نهایت توانستند با گل علیرضا خورشیدی از بنبست خارج شوند. گل دوم روشن، پیروزی ۲-۰ و راهیابی به فینال را برای ایران قطعی کرد.
ایران در دیدار نهایی مقابل ۱۰۰ هزار هوادار پرشور در ورزشگاه آزادی برابر کویت به چیزی کمتر از جام بسنده نکرد و این علی پروین افسانهای بود که تنها گل آن شب را به ثمر رساند تا اعصاب ایرانیها را آرام کند و مهر سومین قهرمانی ایران در جام ملتهای آسیا را به نام ایران بزند.
تیم ایران در این دوره گلی را دریافت نکرد و مقتدرانه به فینال جام صعود کرد. ایران در بازی پایانی کویت را روی یک ضربه آزاد از علی پروین با نتیجه یک بر صفر شکست داد. کاپیتان تیم ایران پرویز قلیچخانی با سومین قهرمانی ایران به رکوردی جاودانه دست یافت. او تنها بازیکن آسیایی است که سه بار جام زرین آسیا را بالای سر برده است. رکورد سه قهرمانی پیاپی و ۱۲ پیروزی متوالی (از ۱۹۶۸) رکوردی است که هنوز هیچ تیمی در آسیا به جز ایران به آن دست نیافته است.
انتهای پیام
نظرات