• دوشنبه / ۱۷ مهر ۱۴۰۲ / ۱۳:۴۸
  • دسته‌بندی: کرمان
  • کد خبر: 1402071711530
  • خبرنگار : 50189

استاد پزشکی اجتماعی عنوان کرد

۱۰۰۰ روز طلایی زندگی، مهمترین دانشگاه هر فرد است

۱۰۰۰ روز طلایی زندگی، مهمترین دانشگاه هر فرد است

ایسنا/کرمان استاد پزشکی اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی کرمان گفت: بزرگان ۱۰۰۰ روز اول زندگی ( ۲۷۰ روز در شکم مادر، ۳۶۵ روز سال اول و ۳۶۵ روز سال دوم زندگی) را ۱۰۰۰ روز طلایی و تکرارنشدنی می‌گویند و این دوره، بهترین و مهمترین دانشگاه هر فرد است.

دکتر نوذر نخعی در گفت و گو با ایسنا با طرح این سئوال که چه کنیم جامعه‌ای سالم تر داشته باشیم؟ اظهار کرد: صفر تا هشت سالگی مهمترین برهه زندگی انسان است که متاسفانه مغفول مانده است.

او تاکید کرد: ۱۰۰۰ روز اول زندگی ( ۲۷۰ روز در شکم مادر، ۳۶۵ روز سال اول و ۳۶۵ روز سال دوم زندگی) بسیار مهم است و بزرگان این زمان را ۱۰۰۰ روز طلایی و تکرارنشدنی می‌گویند.

استاد پزشکی اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی کرمان افزود: دکتر حکمت اقتصاددان و برنده جایزه نوبل یک منحنی با عنوان منحنی حکمت تعریف کرده که در آن تاکید می‌کند در شکم مادر و دو سال اول زندگی فرد برهه‌ای است که باید دولت‌ها و خانواده برای آن سرمایه‌گذاری کنند تا بازده و بازگشت سرمایه داشته باشند، اما متاسفانه تمام وقت و انرژی خودمان را در دوران مدرسه و دانشگاه فرزندمان می‌گذاریم، در صورتی که ۱۰۰۰ روز اول بهترین و مهمترین دانشگاه هر فرد است.

او به تشریح علت مهم بودن ۱۰۰۰ روز اول زندگی پرداخت و گفت: وزن مغز نوزاد در هنگام تولد ۲۵ درصد مغز یک فرد بالغ است و در دو سالگی به ۸۰ درصد می‌رسد.

در دوران جنینی کدام رفتارهای انسان شکل می‌گیرد؟

نخعی با تاکید برآنکه خانم باردار باید در جامعه و خانواده تکریم شود، اظهار کرد: براساس مطالعاتی که در انگلستان روی حدود ۱۴ هزار خانم باردار انجام و وقتی فرزندان آنها چهار ساله شد مشاهده کردند در بچه‌هایی که وقتی در شکم مادر بودند، در خانه آنها دعوا و فشارهای عصبی زیاد بود؛ احتمال داشتن مشکلات رفتاری ۲.۶ برابر بود.

او در پاسخ به این سئوال که دل‌درد کولیکی شیرخوار به چه عواملی ارتباط دارد؟ گفت: احتمال اینکه مادر این شیرخوارگان تحصیلات پایین‌تری داشته باشند، شکم درد کولیکی در آنها سه برابر، همچنین مواجهه کودک با دود، دو برابر و اگر مادر کودک در زمان بارداری خشونت را تجربه کرده باشد 9 برابر احتمال آنکه دچار شکم درد کولیکی شود، وجود دارد.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمان با اشاره به مطالعات انجام شده در آمریکا برای یافتن علت دیر به حرف آمدن کودکان، تصریح کرد: خوش نگذشتن بچه در شکم مادر، یکی از مهمترین علل دیر به حرف آمدن کودک است.

او با بیان اینکه گرایش جنسی افراد در شکم مادر تا حد زیادی مشخص می‌شود، بیان کرد: همچنین اگر مادر در زمان بارداری فقر را تجربه کرده باشد، توانایی شناختی و حافظه کودک ضعیف‌تر خواهد بود لذا مولد بودن این کودک نسبت به خانواده ای که فقر را تجربه نکرده، کمتر است. پس فقر می‌تواند نسل به نسل منتقل شود.

تاثیرات جدایی زودهنگام نوزاد از مادر

نخعی با بیان اینکه استرس حتی باعث انتقال و ماندگاری فقر در نسل‌های بعد خواهد شد، در ادامه با اشاره به هیپوکامپ در مغز اظهار کرد: کار این قسمت مغز تبدیل حافظه کوتاه مدت به بلندمدت، پیشگیری از آلزایمر و قوی تر کردن فرد در تعاملات اجتماعی است.

به گزارش ایسنا، هیپوکامپ ساختمان عصبی خمیده‌ای است در مغز که در کف شاخ میانی بطن‌های طرفی مغز قرار دارد. هیپوکامپ از بخش‌های دستگاه لیمبیک است که شکلی همانند اسب دریایی دارد و در اعماق لوب گیجگاهی جای گرفته‌ است. هیپوکامپ از دو شاخ منحنی‌وار تشکیل شده‌ که به آمیگدال ختم می‌شوند. هیپوکامپ از بخش‌های مهم مغز پستانداران است.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمان ادامه داد: مادرانی که وقتی نوزادشان به دنیا می‌آید در سال‌های اول بچه خود را دوست دارند و او را نوازش کرده و می‌بوسند، در آینده سرعت رشد هیپوکامپ در این کودک دو برابر می‌شود لذا مادرها در دنیای مدرن مراقب باشند که کودکشان را از خودشان جدا نکنند زیرا متاسفانه وقتی دنیا مدرن شد، فرهنگ فردگرایی تقویت می‌شود.

او بیان کرد: در موارد جدایی زودهنگام فرزند از مادر احتمال اینکه آن کودک پس از طی کردن دوران بلوغ به انواع مواد مخدر (الکل، کوکائین و ...) اعتیاد پیدا کند، وجود دارد. لذا اگر محرومیت از مادر در جامعه‌ای اپیدمی شود، مشکل آفرین خواهد بود.

رابطه مستقیم تغذیه و سلامت مادر بر سلامت جامعه

نخعی تغذیه مادر را به شدت مهم دانست و عنوان کرد: در یک مطالعه ۱۵ ساله در آمریکا، مشخص شد که اگر مادر در زمان بارداری قند زیادی مصرف کند، کودک او در سنین مدرسه در یادگیری و حافظه دچار مشکل خواهد شد.

استاد پزشکی اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی کرمان ادامه داد: اگر قصد جلوگیری از چاقی در یک جامعه را داریم، باید وزن مادر قبل از بارداری در حد متعارف باشد. میوه و سبزی مصرف کردن پدر و مادر قبل از لقاح یک عامل جدی است و برای جلوگیری از چاقی نوزاد در شش ماهه اول نباید غذایی به غیر از شیر مادر بخورد.

او با اشاره به توصیه انجمن متخصصین کودکان در آمریکا در خصوص استفاده از رسانه‌های دیجیتال قبل از دو سالگی اظهار کرد: کودک زیر دو سال به هیچ عنوان نباید رسانه دیجیتال (تلویزیون، موبایل، لپ تاپ و ...) ببیند زیرا سیستم مغز به هم می‌ریزد.

نخعی درباره تلومر گفت: انتهای کروموزوم‌ها یک پوششی است که می‌توان طول عمر انسان از روی طول تلومر تعیین کرد بنابراین تلومر مادر در زمان لقاح باید ایده‌آل باشد که این کار با ورزش و تغذیه مناسب و استرس نداشتن محقق می‌شود و به میزانی که تلومر مادر باعث سلامت بچه می‌شود، تلومر پدر نمی‌شود.

او توصیه کرد: سعی کنید ترکیب باکتری‌های کودک طبیعی باشد یعنی از مسیر طبیعی حتی‌الامکان به دنیا بیاید و مادر در زمان بارداری و نوزاد، بی‌مورد آنتی بیوتیک استفاده نکنند. همچنین غذاها و میوه‌های مورد استفاده سم‌پاشی نشوند. اگر باکتری طبیعی باشد، جلوی افسردگی، ام اس و دیابت را در بزرگسالی می‌گیرد.

نخعی در پایان تاکید کرد: اگر می‌خواهیم جامعه‌ای سالم داشته باشیم باید از ابتدا مسیر را درست برویم و اگر مادریم، مادری کنیم و اگر پدریم مادر را تکریم کنیم و اگر اینگونه پیش برویم مطمئن باشیم که سلامتی را با کمترین هزینه در جامعه خود تقویت می‌کنیم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha