به گزارش ایسنا، دکتر مریم السادات دانشپور؛ عضو هیات علمی پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در مورد مطالعه ژنوم مرجع ایرانیان (ژمیران)، گفت: یکی از مباحث علمی مطرح در دنیا بررسی میزان تشابه ژنتیکی افراد است. شایعترین شکل تشابه ژنتیکی در مورد تشابه والدین با فرزندان و خواهران و برادران با یکدیگر است. اما این فرض مطرح است که آیا حضور زمینه ژنتیکی مشابه در افراد، میتواند عاملی در انتخاب زوجین در قبل از ازدواج باشد یا خیر؟
وی با یادآوری خصوصیات مطالعه ژنوم مرجع ایرانیان (ژمیران) که با بهرهمندی از دادههای مطالعه قند و لیپید تهران انجام پذیرفته، خاطر نشان کرد: این مطالعه بر مبنای بستر خانواده طراحی شده است و اطلاعات ۲۵ ساله محیطی، بالینی و ژنتیکی از افراد این خانوادهها را در دسترس پژوهشگران قرار داده است،
دکتر مهدی اکبرزاده، دیگر عضو هیات علمی و از مجریان این پروژه در توضیح نتایج این مطالعه اظهار کرد: یافتهها نشانگر این بود که نحوه انتخاب زوجین در ایران مشابه مطالعات سایر نقاط جهان بوده و اثر تغییرات ژنتیکی در این انتخاب تاثیر داشته است. از طرف دیگر این بررسی نشان داد که میزان تشابه زوجین از سایر جنبهها نظیر وضعیت چربیهای خون و چاقی در طول زمان افزایش مییابد که میتوان این نتیجه را به عنوان ردپایی از نحوه انتخاب زوجین هنگام انتخاب یکدیگر قلمداد کرد.
به گزارش ایسنا، مقاله حاصل از این پژوهش که در مرکز سلولی مولکولی غدد درونریز پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی شهید پزشکی توسط این دو پژوهشگر و اعضای تیم تحقیقاتی ژمیران (مرکز ژنوم ایرانیان) اجرا شده است، پس از داوری و از بین بیش از ۱۸۰ مقاله مشابه، برنده جایزه حضور در کنگره سالانه انجمن ژنتیک آمریکا (ASHG 2023) شد که علاوه بر مقام علمی کسب شده ارزش مادی نیز دارد.
انتهای پیام
نظرات