• یکشنبه / ۲ مهر ۱۴۰۲ / ۰۳:۴۳
  • دسته‌بندی: گزارش و تحلیل
  • کد خبر: 1402070100354
  • خبرنگار : 71660

/گزارش/

جاده بن‌بست نتانیاهو به ریاض

جاده بن‌بست نتانیاهو به ریاض

همزمان با اینکه بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی مسیری را جهت عادی‌سازی روابط میان این رژیم و عربستان سعودی طراحی می‌کند، به نظر می‌رسد ناامیدانه در حیاط خلوت خود گم شده است. درحالیکه او رویای «صلح منطقه‌ای» را در سر می‌پروراند، ائتلاف حاکمش برای تضعیف برنامه‌های این نخست‌وزیر آماده می‌شود.

به گزارش ایسنا، «شالوم لیپنر» عضو ارشد پیشین برنامه خاورمیانه در شورای آتلانتیک در تحلیلی برای نشریه فارن پالسی نوشت: توافق عربستان و اسرائیل به عنوان جایزه بزرگی برای دیپلماسی خاورمیانه معاصر تلقی می‌شود. مقامات دولت جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا سرسختانه میان ریاض و تل‌آویو رفت‌وآمد می‌کنند تا به معامله و توافقی دست یابند؛ توافقی که ایالات متحده نقش اساسی در آن ایفا می‌کند و منافع آشکاری را برای هر سه طرف به همراه خواهد داشت.

در این میان محمد بن سلمان، ولی‌عهد عربستان سعودی، «فهرست خرید» خود را تکمیل می‌کند که شامل یک پیمان امنیتی با آمریکا و در اختیار داشتن ظرفیت هسته‌ای غیرنظامی است. او همچنین در تلاش است تا وجهه خود را که توسط جامعه اطلاعاتی آمریکا درخصوص تایید دستور قتل جمال خاشقجی، ستون‌نویس روزنامه واشنگتن پست و منتقد سعودی تخریب شده بود، احیا و بازسازی کند.

توافق با عربستان سعودی برای نتانیاهو «نقطه عطفی» خواهد بود که به باز شدن افق‌های اقتصادی و دیپلماتیک از آفریقا گرفته تا آسیا که پیشتر برای اسرائیل دور از دسترس بود، کمک می‌کند. او همچنین می‌تواند اعتبار خود را درست در زمانی که توجهات به سوی حکومت و کابینه بحث‌برانگیزش معطوف است، بهبود ببخشد. علاوه بر این موارد، این توافق می‌تواند برای جو بایدن نیز یک «پیروزی مهم» در حوزه سیاست خارجه تلقی شود.

نشریه فارن پالسی می‌گوید: اما به‌رغم تمامی نکاتی که حین نوشتن آن‌ها را ذکر می‌کنیم، موانع زیادی بر سر راه توافق اسرائیل-عربستان سعودی وجود دارد. بایدن طی مناظره انتخاباتی خود در سال ۲۰۱۹ وعده داده بود که تسلیحات بیشتری به عربستان نمی‌فروشد و در عوض این کشور را وادار می‌کند تا بهایی را بپردازد. از طرف دیگر محمد بن سلمان باید اسرائیل را به رسمیت بشناسد؛ طرفی که حتی نامش در نقشه‌های رسمی عربستان سعودی به چشم نمی‌خورد. همچنین دولت جو بایدن صراحتا اعلام کرده که انتظارات این است که اسرائیل امتیازهای چشمگیری به فلسطینی‌ها اعطا کند.

اما مشکلی که ریاض اخیرا متوجه آن شده این است که نتانیاهو «آزادی عمل» جهت اعطای حداقل امتیازات به فلسطینی‌ها را ندارد.

مقامات راست افراطی کابینه مانند ایتامار بن گویر، وزیر امنیت داخلی و بتسلئیل اسموتریچ، وزیر دارایی مخالف اعطای امتیازاتی به فلسطینی‌ها هستند و شخصی مثل اسموتریچ عملا جلوی تعهدات این دولت را جهت کاهش محدودیت‌های اقتصادی علیه فلسطین گرفته‌ است.

نشریه آمریکایی فارن پالسی در پایان تاکید می‌کند: ظاهرا کابینه فعلی نتانیاهو قادر نیست با همزیستی مسالمت‌آمیز به یک دستاورد تاریخی با عربستان سعودی دست پیدا کند. همچنین با عدم وجود داوطلبی برای جایگزینی اسموتریچ و متحدانش، ظاهرا بعید است نتانیاهو بتواند به این زودی‌ به مقصودش برسد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۲-۰۷-۰۲ ۰۴:۱۶

نباید ملت ها و دول مسلمان فراموش کنند که ماهیت استعمار و استثمار و سردمداران این جریان ضد بشری به چیزی جز برد _ باخت فکر نمی کنند ، اینجا است که شعار مرگ بر آمریکا شیطان بزرگ تداعی گر سیاست اسلام و اتحاد مسلمانان جهان حول محور اسلام با اتحاد کلمه معنی پیدا می کند ، بی شک شیطان بزرگ همانند غزوه احد اسلحه بر روی زمین ریخته تا جایی فرار می کند که طماعان روزگار طمع داشتن باغ و انرژی و هزار و یک وسوسه از اتحاد کلمه پایین آیند . نتیجه اولیه این جنگ، شکست مشرکان بود؛ اما گروهی از تیراندازان که پیامبر(ص) آنان را به فرماندهی عبدالله بن جبیر بر کوه عینین در سمت چپ کوه احد قرار داده بود، به گمان پیروزی، کوه را ترک کردند. مشرکان نیز با عبور از همین منطقه، از پشت به مسلمانان حمله کردند و آنان را شکست دادند. در این جنگ، خسارت‌ سنگینی به مسلمانان رسید؛ از جمله شهادت حدود هفتاد نفر از مسلمانان، شهادت حمزة بن عبدالمطلب و مُثله‌شدن وی، جراحت بر صورت پیامبر(ص) و شکستن دندان وی.

avatar
۱۴۰۲-۰۷-۰۳ ۰۸:۲۳

سلام اگر کشورهای عربی متعهد شوند می توانند به راحتی اسراییل را از خاور میانه حذف کنند و تمام مسلمانان نفس راحتی بکشند

avatar
۱۴۰۲-۰۷-۰۳ ۱۱:۰۹

صلح میکنان رفت و امد میکنان همکاری نظامی و اقتصادی میکنان

avatar
۱۴۰۲-۰۷-۰۳ ۱۴:۴۵

هرگونه ارتباط با این رژیم کودکش تبعات زیادی دارد مخصوصا برای مسلمانان چون این رژیم ضد اسلام است .اگر امروز جواب سلام بعضی از مسلمانان را می‌دهد از روی حیله و ناتوانی است.لطفا همه کشورهای اسلامی این لکه را از خاورمیانه بزدایند .مرگ بر اسرائیل

avatar
۱۴۰۲-۰۷-۰۴ ۰۰:۰۱

همکاری ریاض-تل‌آویو مدتهاست انجام میشود ولی اکنون پیشرفت آن به تعویق افتاده آنهم بدلیل زمان نامناسب است، و نه عدم تمایل ریاض