فرشید منوچهری در گفتوگو با ایسنا در خصوص میزان صادرات زعفران در ۵ ماه ابتدای سال ۱۴۰۲ اظهار کرد: در فروردین ماه سال ۱۴۰۱، ۸ تن زعفران صادر شده که این عدد در سال جاری با حدود ۵۰ درصد افزایش به ۱۲ تن و ۳۶۳ کیلو رسیده است. در اردیبهشت ماه سال گذشته نیز میزان صادرات زعفران ۱۳ تن و ۸۷۹ کیلو و در سال جاری ۲۵ تن و ۳۷۳ کیلو بوده که حدود ۸۰ درصد رشد داشته است.
وی افزود: میزان صادرات زعفران در خرداد ماه سال گذشته ۱۰ تن و ۱۳۶ کیلو بوده که امسال با ۷۰ درصد رشد به ۱۷ تن و ۱۸۵ کیلو رسیده است. در تیر ماه سال گذشته ۸ تن و ۳۴۴ کیلو و در تیر ماه سال جاری با رشد حدود ۶۶ درصدی ۱۳ تن و ۸۷۲ کیلو زعفران صادر شده است. همچنین میزان صادرات زعفران در مرداد ماه سال گذشته ۸ تن و ۶۷۷ کیلو بوده که امسال با حدود ۴۶ درصد رشد به ۱۲ تن و ۶۸۱ کیلو رسیده است. به طور کلی میزان صادرات زعفران بیش از ۶۶ درصد افزایش داشته است.
منوچهری در خصوص ارزش دلاری صادرات زعفران در سال جاری بیان کرد: این آمارها در واقع آمارهای رسمی گمرک است، بنابراین نمیتوان از نظر قیمت به این آمارها اتکا کرد، زیرا بین قیمت بازارهای صارداتی یا قیمت صادرکنندگان با قیمت پایه صادراتی که گمرک تعیین میکند، تفاوت وجود دارد؛ به همین دلیل به خاطر اینکه این عدد با واقعیت تطیبق ندارد، از ذکر رقم ارزی صادرات خودداری میکنم.
دبیر شورای ملی زعفران با بیان اینکه در زمینه صادرات زعفران به صورت بستهبندی بیشترین حجم مربوط به بستههای بالای ۳۰ گرم یعنی عمدتا نیم کیلویی و یک کیلویی بوده است، عنوان کرد: همچنین ۱۵ درصد زعفران بستهبندی صادرشده نیز زیر ۱۰ گرم است که در سبد کالایی مصرفکننده نهایی قرار میگیرد. بستههای بیش از ۳۰ گرم به خارج از کشور رفته، باز شده و براساس سلیقه آن کشورها عمدتا بدون نام زعفران ایران بستهبندی و عرضه میشود.
وی خاطرنشان کرد: مهمترین کشورهای هدف صادراتی در سال گذشته به ترتیب مربوط به کشورهای امارات، اسپانیا، چین، هند و افغانستان بوده اما امسال به چین، امارات، اسپانیا، افغانستان و ایتالیا تغییر پیدا کرده است.
منوچهری در خصوص دلیل افزایش میزان صادرات زعفران گفت: یکی از مشکلات صادرکنندگان عدم مطابقت قیمت پایه صادراتی با قیمتهای واقعی صادرات است، بنابراین دلیل افزایش صادرات زعفران این بوده که برخی واردکنندگان از ارز حاصل از صادرات بقیه از جمله زعفران استفاده میکنند که این منجر به افزایش صادرات شده است.
دبیر شورای ملی زعفران با اشاره به اینکه مهمترین مشکل ما این است که هنوز نشان زعفران برای ایران نداریم که روی بستهبندی درج کنیم، تصریح کرد: سایر کشورها برای محصولات خود علامت و نشانی دارند که نشان میدهد این محصول در آن کشور تولید شده اما ما به دلیل هزینهبر بودن این کار، نشانی را در سازمان جهانی مالکیت فکری ثبت نکردیم.
وی ادامه داد: از دیگر مشکلات ما در زمینه صادرات این است که متاسفانه قیمتهای پایه گمرکی نه بر مبنای واقعیات بلکه براساس دستورالعملها تعیین میشود. در تعیین قیمت پایه صادراتی نرخ ارز را نرخ اعلام شده بانک مرکزی برای محاسبه در نظر میگیرند، در حالی که نرخ ارز در بازار متفاوت است.
منوچهری اضافه کرد: صادرکننده تمام اقلام برای صادرات را با نرخ ارز بازار تهیه میکند اما قیمت پایه صادراتی براساس نرخ ارز تعیین شده توسط بانک مرکزی اعلام میشود. بعد از این صادرکننده باید ارز را به بازار آورده و به بانک بدهد، آن هم براساس نرخهایی که بانک مرکزی تعیین میکند. در اینجا بزرگترین مشکل یعنی حضور قاچاقچیان نمود پیدا میکند.
انتهای پیام
نظرات