• چهارشنبه / ۲۲ شهریور ۱۴۰۲ / ۱۴:۰۶
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1402062214201
  • خبرنگار : 30147

مدیر امور منابع آب شهرستان نیشابور:

منابع آب زیرزمینی نیشابور به کمترین میزان خود رسیده است

منابع آب زیرزمینی نیشابور به کمترین میزان خود رسیده است
عکس از آرشیو است

ایسنا/خراسان رضوی مدیر امور منابع آب شهرستان نیشابور گفت: به دلیل برداشت‌های بی‌رویه منابع آب زیرزمینی نیشابور به کمترین میزان خود رسیده است.

سعید خجسته‌پور در حاشیه سومین نشست هم‌افزایی و بررسی چگونگی اجرای سند سازگاری با کم‌آبی در دشت نیشابور که با حضور اساتید دانشگاهی برگزار شد به ایسنا گفت: در این نشست به بررسی راهکارهای کنترل و مدیریت مصرف آب توسط بخش‌های مختلف به منظور تدوین سند راهبردی مصرف آب این شهرستان پرداخته شد.

وی اظهار کرد: خشک‌سالی‌های پیاپی در شرق کشور این پیام هشدار آمیز را مدام در گوش ساکنان این خطه تکرار می‌کند که آنان در سرزمینی خشک زندگی می‌کنند.

مدیر امور منابع آب شهرستان نیشابور با بیان اینکه منابع آب زیرزمینی به کمترین میزان خود رسیده و هرساله وضعیت حادتری از تنش آبی را تجربه خواهند کرد، عنوان کرد: از این رو طی چند سال اخیر تدوین روش‌های سازگاری با کم‌آبی در قالب "سند سازگاری با کم‌آبی" برای استان‌های مختلف کشور از جمله استان‌های شرقی مورد تأکید قرار گرفته است که استان خراسان رضوی این سند را در سال ۹۷ عملیاتی کرد.

وی یادآور شد: در این سند با عنوان "نقشه راه مدیریت آب استان" وظایف و تکالیف همه دستگاه‌های متولی حوزه آب جزء به جزء مشخص شده و بر اساس آن بحث هوشمندسازی، اصلاح شبکه‌های انتقال آب و توزیع آب در این سند تدوین شده است.

خجسته‌پور بیان کرد: کاهش ۳۰ درصدی فضای سبز، تغییر الگوی کشت فضای سبز، شناسایی و مقابله با چاه‌های غیرمجاز، کاهش سرانه مصرف، کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی و جلوگیری از هدر رفت آب از جمله برنامه‌های تدوین شده در این سند است.

وی با اشاره به اینکه دشت نیشابور در حال حاضر در شرایط فوق بحرانی قرار دارد، بر لزوم صرفه‌جویی در مصرف آب در همه بخش‌ها بخصوص آب شرب شهری و روستایی به دلیل حساسیت‌های کمی و کیفی مورد نیاز آن تأکید کرد و افزود: دشت نیشابور یکی از دشت‌های مهم شرق کشور است.

مدیر امور منابع آب شهرستان نیشابور اذعان کرد: پدیده خشکسالی و کم بارشی بی‌سابقه طی ۵۰ سال گذشته و به خصوص طی سه سال گذشته و تغذیه نشدن مناسب منابع آب زیرزمینی و اعمال نکردن مدیریت مصارف آب متناسب با کاهش میزان آب تجدید پذیر، حاکی از روند روزافزون مجدد اُفت سطح آب زیر زمینی و کسری قابل توجه منابع آب است.

وی با اعلام اینکه ذخیره آب سطحی و زیرزمینی بسیار کاهش یافته است و باید با کم‌آبی سازگار شویم، گفت: ضروری است با طرح‌ها و الگوهای مطرح شده در راستای حفظ و صیانت از منابع آبی و عبور به سلامت از این وضعیت کم‌آبی و خشک‌سالی با همفکری و تعامل بیشتر خسارت‌های احتمالی را کاهش دهیم.

مدیر امور منابع آب شهرستان نیشابور خاطرنشان کرد: جبهه آب شور به پهنه‌های وسیعی از بخش جنوبی شهر نیشابور و کال شور رسیده و زمین‌های کشاورزی را درگیر کرده است و با این وضعیت اگر تجدیدنظری در نحوه مصرف آب شرب نداشته باشیم در کمتر از یک نسل باید به فکر منابع آب شیرین‌کن برای نیشابور باشیم.

خجسته‌پور با بیان اینکه برخی از مناطق چاه‌های آب شرب به عمق ۲۰۰ و ۲۵۰ متر رسیده است، گفت: در حال حاضر فقط شاهد اُفت چاه‌های آب هستیم. بیشترین میزان مصرف آب در دشت نیشابور به میزان ۸۶ درصد مربوط به بخش کشاورزی است.

وی در پایان خاطرنشان کرد: در این نشست که با حضور اساتید و اعضای پژوهشکده آب دانشگاه فردوسی و جمعی از مدیران برگزار شد طرح سازگاری با کم‌آبی، نشست نقد و بررسی و همچنین راهکارهای ضروری در خصوص اجرای طرح سازگاری با کم‌آبی مورد ارزیابی و بررسی قرار گرفت.

وسعت دشت نیشابور هفت هزار و ۳۳۰ کیلومتر با ۲۰ رودخانه دائمی و ۱۰۰ مسیل فصلی به عنوان منابع تغذیه سفره آب زیرزمینی این شهرستان است. مساحت آبخوان زیرزمینی دشت نیشابور ۲ هزار و ۵۶۰ کیلومترمربع و آورده آب رودخانه‌ها به آن ۲۳۰ میلیون مترمکعب است

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha