سیدعلی جعفرینژاد در نشست خبری که امروز ۲ شهریورماه در محل دفتر انجمن داروسازان استان برگزار شد، عنوان کرد: پیگیریهایی که در زمینههای مختلف در حوزه دارو انجام دادیم تا حدودی به وضعیت دارو و داروسازی کمک کرده است ولی لازمه آن پیگیری به صورت مستمر و با همتی مضاعف است. تا حدودی وضعیت کمبود دارویی مثلا اسپری تنفسی و قطرههای چشمی برطرف شده است. بیشترین کمبود ما، در حال حاضر وضعیت شیر خشک است که هنوز ساماندهی نشده، اما تمهیداتی در این خصوص در نظر گرفته شده است. وضعیت دسترسی به داروهایی مثل انسولین بهتر شده است.
وی ادامه داد: در مورد کمبودها گاهی ممکن است افراد به داروی مد نظر پزشک نیاز داشته باشند که امکان دارد مشابه این دارو نیز وجود داشته باشد؛ مثلا در خصوص اسپریهای تنفسی ممکن است داروی فرانسوی آن را در داروخانهها پیدا نکنید اما نمونه داخلی آن در داروخانهها وجود دارد. سیاست دولت بر این است که در راستای حمایت از تولید داخلی از واردات کالاهایی که نمونه داخلی دارد جلوگیری شود.
رئیس انجمن داروسازان خراسان رضوی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه ممکن است برخی داروهای تولید داخل کیفیت مناسبی نداشته باشند، با این حال نظارتی بر کیفیت داروهای داخلی در مقایسه با نمونه خارجی میشود؟ تصریح کرد: قطعا همینطور است و داروهای تولید داخل نیاز به نظارت دارد.
جعفرینژاد تصریح کرد: حدود ۸۰۰ داروخانه خصوصی، حدود ۴۵ داروخانه دولتی و سازمانی در مشهد، ۱۲۵۰ داروخانه خصوصی و ۱۲۰ داروخانه دولتی در سطح استان داریم.
وی با بیان اینکه وضعیت دارو در مقایسه با چند ماه گذشته بهتر شده ولی به نقطه ایدهآل نرسیده است، تاکید کرد: در خصوص برخی اقلام دارویی مشکلات ما برطرف شده اما این به معنای رفع کمبودها نیست؛ به عنوان مثال در مورد داروهای تزریقی همچنان کمبود داریم.
رئیس انجمن داروسازان خراسان رضوی در خصوص پرسشی مبنی بر چگونگی مداخله انجمن داروسازان در رابطه با قاچاق یا انبار کردن دارو، پاسخ داد: انجمن داروسازان یک تشکل صنفی است. ما میتوانیم پیگیری کنیم و پیشنهادات متعددی به دستگاههای ناظر در خصوص بررسی و نظارت بر چرخه توزیع دارو دادهایم. زمانی که یک وضعیت بحرانی به وجود میآید، قاعدتا مشکلاتی داشتهایم. اما با توجه به شرایطی که وجود دارد میتوان وضعیت را کنترل کرد و بهبود بخشید. ما برای نظارت بر عملکرد دستگاههای تامین و توزیع کننده اعلام آمادگی کردهایم.
جعفرینژاد در خصوص انبار کردن شیر خشک خاطرنشان کرد: تعداد شیر خشکی که به داروخانهها وارد میشود، اصلا در حدی نیست که بخواهد تخلفی در این خصوص صورت بگیرد. حتی این مقدار کم در حد دپو کردن هم نیست. متاسفانه چون داروخانه در انتهای زنجیره تامین است، همیشه در مظان اتهام است. بررسیها باید از ابتدای زنجیره شروع شود، آیا تولید کننده به میزان کافی دارو تولید کرده است؟ آیا شرکت توزیع کننده به میزان کافی دارو را در سطح داروخانهها توزیع کرده است؟ در نهایت بررسی کنیم که آیا داروخانه تعداد داروی دریافتی خود را به درستی به بیماران تحویل داده است یا خیر؟
تخلف گران فروشی شیر خشک نداشتهایم
وی افزود: به دلیل اینکه داروخانهها به صورت مستقیم و رودررو با بیماران هستند، همیشه داروخانهها در مظان اتهام برای مشکلاتی قرار میگیرند که در نهادهای بالا دست رخ میدهد. ممکن است تخلفی در داروخانهای صورت گرفته باشد، ولی ما در ۸۰۰ داروخانه سطح شهر مشهد و ۱۲۰۰ داروخانه سطح استان تا کنون گزارش تخلفی مبنی بر گران فروشی شیر خشک نداشتهایم. با توجه به اینکه افراد برای شیر خشک ممکن است به چندین داروخانه مراجعه کنند خود میتواند به صورت فزاینده آمار مراجعین را بیشتر از حد واقعی نشان دهد. همچنین ممکن است برخی افراد وقتی در یک داروخانه شیر خشک پیدا میکنند بیش از نیاز خرید کنند، این موضوعات میتواند باعث شود این مسئله حادتر شود.
رئیس انجمن داروسازان خراسان رضوی با بیان اینکه در بحث گرانیها چارهای وجود ندارد، تصریح کرد: به عنوان مثال اگر در سطح جامعه شیشه یا آلومینیوم گران شود خود به خود بر قیمت دارو نیز موثر است. دولت نیز در همین راستا طرح دارویار را اعمال کرد تا فشارها از روی مردم برداشته شود، اما در این طرح فشارها از روی مردم برداشته شد و به دوش داروخانهها گذاشته شد. تا قبل از طرح دارویار بیمهها حدود ۷۰ درصد مبالغ را پرداخت میکردند و بعد از آن این مقدار به بیش از ۹۰ درصد افزایش یافت، اما چگونگی متحمل شدن این فشار به داروخانهها به این صورت است که بیمهها به موقع تعهدات خود را انجام نمیدهند. در حال حاضر بیمهها تا پایان اردیبهشت ماه بدهی به داروخانهها پرداخت کردهاند و از آن موقع به بعد چیزی پرداخت نکردهاند.
جعفرینژاد خاطرنشان کرد: در هر طرحی که اجرا میشود متاسفانه آن بخش که خدمات میدهد و انتهای قضیه است دیده نمیشود. فشار طرح دارویار به داروخانهها میآید. بیمهها سهماه است که در سطح استان پرداختی نداشتهاند. میزان مطالبات داروخانه از بیمهها، در هر ماه متفاوت میشود، ولی به طور میانگین مجموع مطالبات از همه بیمهها حدود ۳۰۰میلیارد تومان در سطح استان است. مشکلات بیمهها در همه سازمانهای بیمه است. متاسفانه بخشهای دولتی طرحی پیادهسازی میکنند و جور آن را بخش خصوصی میکشد مثل طرح دارویار و نسخهپیچی الکترونیک که جور آن را بخش خصوصی میکشد در هردو مورد فشار زیادی بر داروخانهها میآید.
وی در پاسخ به پرسشی مبنی بر جدا شدن انجمن داروسازان از سازمان نظامپزشکی و مستقل شدن این صنف مانند پرستاران، عنوان کرد: اگر مشکلات و نیازهای جامعه داروسازی از طریق سازمان نظام پزشکی پیگیری و حل شود این کار را نخواهیم کرد ولی اگر روزی به این نتیجه برسیم که این اتفاق نمیافتد ممکن است به سمت جدا شدن از این سازمان هم برویم.
رئیس انجمن داروسازان خراسان رضوی ضمن اشاره به تعطیلی برخی داروخانهها و مهاجرت برخی داروسازان گفت: آمار دقیقی در خصوص مهاجرت هکارانمان نداریم ولی میبینیم که برخی همکاران ما داروخانه را واگذار و مهاجرت میکنند. حاشیه سود پایین و دیرکردهایی که در زمینه هزینهها رخ میدهد میتواند موجبات تعطیلی داروخانه را فراهم کند. راه حل ساده برای جلوگیری از مهاجرت همکاران ما این است که دولت دست از تصدی گری بردارد. دولت میتواند نظارتهایش را بر بخش خصوصی بیشتر کند ولی وارد اجرا نشود. وقتی دولت وارد بخش اجرا میشود علاوه بر اینکه امکان اشتباه و خطایش زیاد میشود، نمیتواند نظارت را به درستی انجام دهد.
جعفرینژاد اضافه کرد: مشکلات در حوزه دارو و درمان داروخانههای دولتی بیشتر است. ما ۸۰۰ داروخانه خصوصی و ۴۵ داروخانه دولتی، در سطح مشهد داریم، با این وجود ۵۵ درصد گردش مالی داروخانهها مربوط به داروخانههای دولتی است.
انتهای پیام
نظرات