آب بازی، جذابیت زیادی برای کودکان و نوجوانان دارد و به دلیل اینکه درک درستی از عمق و ارتفاع آب و شرایط خطر ندارند، همه ساله به خصوص در ایام تابستان شاهد اتفاق دردناک و پرتکرار غرق شدگی کودکان در آببندانهای کشارزی و آبشارهای استان گلستان هستیم؛ متأسفانه غرق شدگی در کودکان بسیار سریع و تنها پس ازچند ثانیه ورود آب به دستگاه تنفسی آنها اتفاق میافتد.
خطر سقوط و غرق شدگی در استخرهای پلیمری در مقایسه با دیگر استخرها بیشتر است؛ زیرا پوششهای ژئو ممبران، حالتی شبیه پلاستیک فشرده دارند و خیلی لغزنده هستند، به این ترتیب اگر کسی در استخر سقوط کند، نمیتواند از روی این ورقهای لیز، خودش را به بیرون استخر کشانده و جانش را نجات دهد.
بنا بر اعلام کارشناسان، از سال ۱۳۹۷ تا سال ۱۴۰۱ تعداد ۲۳ مورد غرق شدگی، کودکان گلستانی زیر پنج سال در استان گلستان ثبت شده است، به بیان دیگر غرق شدگی بعد از حوادث جادهای دومین عامل مرگ و میر در کودکان زیر پنج سال در استان گلستان است.
به دلیل اهمیت بالای جان کودکان و پرتکرار بودن این حادثه تلخ به سراغ مسئولان استان گلستان رفتیم تا علت این ماجرا و راهکارها و اقدامات آنان را در خصوص جلوگیری از وقوع این حادثه تلخ بشنویم.
چه کسی پاسخگوی از دست رفتن جان کودکان بیگناه و این حوادث غیرقابل جبران است؟ آیا به راستی راه حلی وجود ندشته و باید همه ساله شاهد این فاجعه دردناک باشیم؟
رئیس جمعیت هلال احمر استان گلستان در گفتگو با خبرنگار ایسنا با اشاره به اینکه سقوط از آبشارها و غرق شدن در آب بندانها از حوادث دردناکی است که همه ساله در استان شاهد آن هستیم، گفت: بالا بردن آگاهی خانوادهها و مباحث آموزشی نقش بسیار مهمی در کاهش حوادث غرقشدگی دارد.
آگاهی نباشد دیوار ۱۰ متری هم مانع از غرق شدگی نمیشود
قاسم غریبآبادی با بیان اینکه هر چقدر هم که ما تابلوهای هشدار شنا ممنوع و خطر غرق شدگی در اطراف استخرها نصب کنیم و حتی دور تا دور استخر را نیز حصار بکشیم باز هم جوانان و نوجوانان ماجراجویی که با عمق خطر آشنا نیستند، خود را به حوضچههای آب میرسانند و حوادث جبران ناپذیری را خلق میکنند.
وی با اشاره به غرق شدن یک پدر و پسر در خردادماه امسال در آب بندان روستای کوچک «نظرخانی» در شهرستان « علی آباد کتول» ادامه داد: در استخرهای کشاورزی و آبشارهای استان شرایط ایمنی وجود ندارد، هر لحظه ممکن است پای افرادی به شاخه برگ درختان و موانع طبیعی گیر کرده و یا از روی قطعه سنگی بلغزد و عامل مرگ آنها شود.
«بابا برقی» و «داش سیا» نمونه موفق آموزش همگانی
رئیس جمعیت هلال احمر استان گلستان با یادآوری آموزشهای عمومی موفق در صدا سیما نظیر «بابا برقی» برای کاهش مصرف برق و «داش سیا» برای رعایت مقررات رانندگی در کشور گفت: ما تجربه موفقی در کاهش مصرف برق و حوادث جادهای با کمک آموزشهای عمومی در رسانه صدا و سیما داشتیم و با توجه به اهمیت مسأله باید این آموزشها در مورد شنا کردن در بسترهای ناایمن هم داده شود.
غریب آبادی با اشاره به اینکه آموزشهای هلال احمر مربوط به زمان پس از حادثه و نحوه برخورد با فرد غرق شده است گفت: دهیاران در روستاها با بلندگو مرتب اطلاعرسانی کنند و از تریبون مساجد روستا در مورد خطرات غرق شدگی تذکر بدهند تا آگاهی خانوادهها بالا برود.
مدیرعامل شرکت آب منظقهای گلستان نیز در گفتگو با خبرنگار ایسنا گفت: در استان گلستان تعداد ۴۴۰ قطعه آب بندان موجود است که ۷۲ قطعه آن متعلق به شرکت آب منطقهای و الباقی آنها متعلق به سازمان جهاد کشاورزی و بخش خصوصی است.
ایرج حیدریان با اشاره به اینکه شرکت آب منطقهای هر ساله با شروع فصل گرما طی مکاتباتی ممنوعیت شنا در تأسیسات آبی و احتمال غرق شدگی را به بهره برداران اعلام میکند، گفت: شرکت آب منطقهای هرساله با تأمین اعتبارات لازم نسبت به تهیه و نصب تابلو و علائم هشدار خطر غرق شدگی و سایر علائم مرتبط با آب در محدوده آب بندانها و تأسیسات آبی اطلاعرسانی میکند، همچنین از طریق بخشداران این موضوع به دهیاران و شوراهای روستاها اطلاعرسانی میشود.
کودکان بیشترین قربانی آببندان ها/ مسئولیت اصلی آب بندانها با مالکان آن است
وی با بیان اینکه طبق ماده ۳۵ قانون توزیع عادلانه آب مسئولیت نگهداری و حفاظت از آب بندانها بر عهده مالکان آن است، گفت: حسب اطلاع، اکثر کسانی که غرق میشوند کودکان و بزرگسالانی هستند که فاقد مهارت شنا بوده و برای نجات کودکان وارد مخزن آب بندانها شده و غرق شدهاند می شوند، لذا با یک مراقبت ساده از کودکان و نوجوانان میتوان جلوی خطر را گرفت.
مدیرعامل آب منطقهای گلستان با تأکید این مطلب که باید با استفاده از ظرفیتهای رسانهای نظیر صدا و سیما، مطبوعات، فضای مجازی و شبکه اجتماعی در مورد خطر غرق شدگی اطلاعرسانی شود، افزود: از ظرفیت مدارس، دانشگاهها، مساجد و مراسم مختلف برای آموزش و اطلاعرسانی و پیشگیری از خطر غرق شدگی بهره گرفت
حیدریان تصریح کرد: شرکت آب منطقهای متولی صدور پروانه بهرهبرداری برای استفاده از آب بوده و متولی حفاظت فیزیکی و جلوگیری از غرق شدگی در آب بندانها با مالکین و بهره برداران آب بندانها است.
خطر آسیب مغزی در کودکانی که دچار غرق شدگی میشوند
موسیالرضا صفری رئیس آتش نشانی گرگان نیز به خبرنگار ایسنا گفت: متأسفان غرق شدگی کودکان و نوجوانان یکی از حوادث تلخ، جبران ناپذیر و پرتکرار در استان گلستان است که هم ساله به ویژه در ایام گرم سال با آن مواجه هستیم.
وی ادامه داد: متأسفانه خفگی در کودکان تنها پس از چند ثانیه رخ داده و فرصت بسیار کمی برای نجات کودکان غرق شد وجود دارد به همین دلیل تعداد زیادی از کودکانی که غرق میشوند، جان خود را از دست میدهند و برخی کودکان نیز که نجات پیدا میکنند، به دلیل نرسیدن اکسیژن به مغزشان تا پایان عمر دچار آسیبهای جدی میشوند.
رئیس آتش نشانی گرگان ادامه داد: روستای «توشن» گرگان آب بندان زیبا و معروفی دارد و با تمهدیداتی که دهیار و اعضای شورای روستا در ایمنسازی این آب بندان داشتند غرق شدگی کودکان را در این آب بندان نداریم و باید این مسأله الگویی برای دیگر روستاها قرار بگیرد.
رعایت موارد ایمنی در آببندانهایی که توسط جهاد کشاورزی مرمت میشود
معاون آب و خاک جهاد کشاورزی گلستان در خصوص ایمنی آب بندانهای کشاورزی با اشاره به اینکه متولی اصلی آب بندانها شرکت آب منطقهای بوده و مجوزهای احداث و بهرهبرداری از آب بندانها توسط این شرکت صادر میشود، گفت: طبق قراردادی که سال ۹۷ بین شرکت آب منطقهای و جهاد کشاورزی منعقد شد، مرمت و بازسازی تعدادی از آب بندانها به جهاد کشاورزی محول شده که در حال اجرای آن هستیم.
محمد جباری با اشاره به اینکه در استان گلستان در حدود ۵۴۸ آب بندان داریم که کار مطالعاتی ۱۲۰ آب بندان توسط جهاد کشاورزی استان انجام شده است، گفت: تعداد ۱۰ آب بندان در سال ۱۴۰۲ توسط جهاد کشاورزی گلستان مرمت و بازسازی خواهد شد.
این مقام مسئول تصریح کرد: در سال ۹۸ تعداد ۱۰ آب بندان، در سال ۹۹ تعداد ۱۹ آب بندان، در سال ۱۴۰۰ تعداد ۱۲ آب بندان و در سال ۱۴۰۱ تعداد ۶ آببندان پس از مرمت و بازسازی تحویل بهره برداران شده است.
معاون آب و خاک جهاد کشاورزی گلستان با بیان اینکه جهاد کشاورزی گلستان بر اساس قراردادی که با آب منطقهای دارد تعدادی از آب بندانهای گلستان را مرمت میکند، گفت: آب بندانهایی را که ما در جهاد کشاورزی با پوشش «ژئو ممبران» مرمت و بازسازی میکنیم، تمام موارد ایمنی نظیر نصب تابلو خطر، حصارکشی دور تا دور آب بندان و قرار دادن نردبان انجام میشود و پس از پایان کار، آب بندان با آموزشها و توصیههای کارشناسان جهاد تحویل بهره برداران میشود.
به گزارش ایسنا، مسئولان دستگاههای مختلف هرکدام فقط حفاظت از تعدادی از آببندان ها را در اختیار گرفتهاند، بسیاری از آب بندان ها ناایمن و بدون حفاظ در سطح اراضی کشاورزی وجود دارد که هر کدام میتواند با کوچکترین غفلت جان یکی از فرزندان ما را بستاند، قبل از آنکه باز هم این حادثه غم انگیز و جبران ناپذیر تکرار شود باید فکری اساسی کرد.
انتهای پیام
نظرات