• چهارشنبه / ۱۸ مرداد ۱۴۰۲ / ۱۶:۱۰
  • دسته‌بندی: خبر بازار
  • کد خبر: 1402051811413
  • منبع : بازار

کاربری سیم جوش در جوشکاری MIG

کاربری سیم جوش در جوشکاری MIG

جوشکاری فلزات به روش‌های مختلفی میسر بوده که برخی سرعت بالاتری داشته و به صورت صنعتی صورت گرفته و برخی دارای سرعت پایین‌تر و دقت بالاتری هستند. فرآیند جوشکاری فلزات بر مبنای پر کردن درز دو قطعه فلزی با متریال یکسان می‌باشد که از سیم جوش، تیگراد و یا الکترود جوشکاری برای این هدف استفاده می‌شود.

به گزارش ایسنا به نقل از نانوتجارت، در روش‌های مختلف جوشکاری از روش‌هایی برای محافظت سطحی فلز استفاده می‌شود که کاربری گازهای نجیب مانند آرگون به سبب عدم میل به واکنش بالاخص در دمای بالای فرایند جوشکاری بسیار مرسوم می‌باشد. از روش‌های پر کاربرد جوشکاری فلزات می‌توان به جوشکاری TIG با به کارگیری تیگراد یا فیلر جوشکاری، جوشکاری MIG با به کارگیری سیم جوش و جوشکاری فلزات با الکترود اشاره نمود.

یکی از انواع پر کاربرد سیم جوش در اتصال قطعات آلومینیومی است. در جوشکاری آلومینیوم به روش CO2 از سیم جوش آلومینیوم که دارای دمای ذوب در محدوده 716 الی 752 درجه فارنهایت معادل 380 الی 400 درجه سانتی‌گراد است، استفاده می‌شود که این تغییرات دمایی بر حسب آلیاژ آلومینیوم در تولید سیم جوش اتفاق می‌افتد.

جوشکاری آلومینیوم بدون ایجاد دوده و گاز صورت گرفته و در این کاربری سیم جوش آلومینیوم بر خلاف الکترودها فاقد فلاکس و روکش می‌باشد که در نهایت سرباره‌ای روی محیط جوش خورده ایجاد نکرده و عملاً مراحل جوشکاری کاهش می‌یابد. در ترکیبات شیمیایی به کار گرفته شده در سیم جوش آلومینیوم از عناصری مانند منگنز Mn و سیلیکون یا سیلیسیوم که هر دو قابلیت پیوند یکی از نوع یونی و دیگری از نوع کووالانسی با اکسیژن هستند، استفاده می‌شود که تأثیری بسیار مثبت در کیفیت جوشکاری ایجاد شده در حذف حباب‌های داخلی در استخر مذاب ناشی از ذوب شدن سیم جوش آلومینیوم داشته و جوشی بدون تخلخل را پدید می‌آورند. در حالی که تنسایل مقاومت کششی آلومینیوم خالص برابر با 90 مگاپاسکال می‌باشد آلیاژهای ترکیبی به کار رفته در تولید سیم جوش آلومینیوم تنسایلی تا مرز 124 مگاپاسکال یا نیوتن بر میلی‌متر مربع و حتی بالاتر را نیز خواهند داشت.

مزایای جوشکاری MIG به TIG

روش جوشکاری TIG با الکترود تنگستن یکی از روش‌های محبوب دیگر در جوشکاری سطوح فلزی می‌باشد که با به کارکیری تیگراد یا فیلر جوشکاری صورت می‌پذیرد. در روش جوشکاری TIG در واقع الکترود تنگستن به صورت غیر مصرفی بوده و این تیگراد است که ذوب شده و درز فلزات را پر می‌کند. در جوشکاری فلزات به روش TIG از گاز محافظ آرگون استفاده می‌شود حال آنکه در روش جوشکاری فلزات به روش MIG از گاز محافظ CO2 یا دی اکسید کربن استفاده شده که قیمت پایین‌تری دارد. در جوشکاری فلزات به روش TIG فیلر جوشکاری به صورت دستی هدایت می‌شود حال آنکه در روش MIG سیم جوش به صورت کلاف روی دستگاه نصب شده و به صورت مکانیزم خودکار به داخل محل جوشکاری کشیده می‌شود و از این رو اغلب سرعت جوشکاری به روش MIG با سیم جوش بالاتر از سرعت جوشکاری به روش TIG می‌باشد.

این مطلب برگرفته از سایت نانوتجارت می‌باشد.

انتهای رپرتاژ آگهی

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha