مجتبی محمودی، مدیر مرکز اسناد و کتابخانه ملی منطقه شرق کشور، ضمن تبریک روز خبرنگار اظهار کرد: مرکز اسناد و کتابخانه ملی منطقه شرق کشور دارای ۲ بخش کتابخانه ملی که فعالیت خود را به طور رسمی از سال ۱۳۱۶ آغاز کرده و بخش سازمان اسناد که در گذشته آرشیو ملی یا بایگانی ملی نام داشته از سال ۱۳۴۹ فعالیت خود را نیز آغاز کرده است.
وی افزود: طی سالهای گذشته این ۲ بخش در کنار هم قرار گرفتند و مجموعهای تحت عنوان «مرکز اسناد و کتابخانه ملی منطقه شرق کشور» فعالیت خود را آغاز کرد. شعاری که در سازمان برای این مجموعه به عنوان حافظه ملی ایرانیان در نظر گرفتیم باید از مجموعه هویت کشور نگهداری شود.
مدیر خانه مطبوعات و رسانههای خراسان رضوی تصریح کرد: در مجموعه اسناد و کتابخانه ملی آثار مختلفی مانند اسناد کتابها، نسخ کتابهای سنگین، انواع فایلهای صوتی و تصویری، انوع نقشهها، عکسها، اسناد اداری و ... وجود دارد که جزو میراث مکتوب ما نیز شناخته میشود.
محمودی خاطرنشان کرد: اقدام اصلی که اعضای مجموعه اسناد و کتابخانه ملی در حال حاضر انجام میدهند این است که کارشناسان هر چند سال بایگانی ادارات که به صورت آرشیو درآمده است را ارزیابی میکنند و در مرحله نهایی ارائه خدمات را خواهیم داشت که برای مردم منتشر میشود.
وی عنوان کرد: در بخش کتابخانه ملی نیز قدیمیترین نسخ و کتابها در مجموعه نگهداری میشود و در دوران کرونا بسیاری از کتابهای سنگی و نسخ خطی برای انتشار عموم قرار داده شده و به راحتی نیز در دسترس بود. کتابخانه ملی ۴۰۰ هزار پایاننامه دانشگاهی دارد که محقق و پژوهشگر طی پروتکل خاصی موضوعات خود مانند هویت، فرهنگ عمومی، حجاب و ... را اعلام میکند و ۲۰ تا ۲۵ درصد از متن انتخاب شده توسط محققان در اختیار آنها قرار میگیرد.
محمودی خاطرنشان کرد: بخش دیگری تحت عنوان «تاریخ شفاهی» وجود دارد که بسیاری از افراد در این سالها بر روی این مسئله کار کردند. تاریخ شفاهی، بُعد هویتی ماست و افرادی که تجربیاتی دارند و این گنجینه تجربیات را در اختیار ما قرار میدهند، در واقع بخشی از تاریخ آن مسائل را در مرکز ما حفظ میکنند. تاریخ شفاهی برای ما بسیار مهم و جزو وظایف و رسالتهای ما نیز به شمار میرود و به نظر من بسیاری از مواقع نسبت به این موضوع غفلت شده است.
مدیر خانه مطبوعات و رسانههای خراسان رضوی افزود: به طور کلی ۱۳ منطقه در کشور سازمان اسناد و کتابخانه ملی دارند و عمده کار از طریق فضای مجازی اتفاق میافتد. با توجه به اینکه افراد زیادی این مجموعه را نمیشناسند آن را با کتابخانههای عمومی و مرکز اسناد ملی اشتباه میگیرند. مشکل جدی که در حوزه رسانهها با آن مواجه هستیم این است که اطلس خبری نداریم بدین معنا که مراکز و نهادهای مختلف روابط عمومی خوب ندارند که بتوانند این مجموعهها را معرفی کنند.
انتهای پیام
نظرات