• شنبه / ۷ مرداد ۱۴۰۲ / ۱۳:۰۶
  • دسته‌بندی: تولید و تجارت
  • کد خبر: 1402050704064
  • خبرنگار : 71553

از سوی یک کارشناس کشاورزی مطرح شد

راهکاری برای کاهش وابستگی به واردات کالاهای اساسی/ مسیر واردات عوض شود

راهکاری برای کاهش وابستگی به واردات کالاهای اساسی/ مسیر واردات عوض شود

یک کارشناس کشاورزی می‌گوید: قدم اول در کاهش وابستگی به واردات کالاهای اساسی این است که میزان تولید داخلی را افزایش دهیم و به سمتی حرکت کنیم که تولید محصولاتی مانند گندم، جو، نهاده های دامی و روغن خوراکی در کشور افزایش یابد.

در حالی که مرکز آمار ایران نرخ تورم ماهانه در تیر ماه را  کاهشی اعلام کرد اما نرخ برخی کالاهای اساسی در ماه‌های اخیر افزایشی بود شاید بتوان در این زمینه به واردات کالاهای اساسی اشاره کرد که در برخی مواقع به دلیل عدم عرضه با افزایش همراه بوده است. بررسی مبادی واردات و تغییر مسیر آن شاید این مشکلات را حل کند که در همین زمینه یک کارشناس کشاورزی معتقد است: نباید دم دست ترین مسیرها برای واردات کالا در نظر گرفته شود تا طرف مقابل هر لحظه و حتی برای گرفتن امتیازات ویژه از ما مسیر این کالاها را با مشکل مواجه کند.

مهدی سروی در همین زمینه در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان اینکه حدود ۱۴.۵ میلیارد دلار در دو سال اخیر واردات کالاهای اساسی از جمله غلات، نهاده‌های دام و طیور، روغن خوراکی برنج و شکر داشتیم، اظهار کرد: این میزان واردات بسیار بالا است و به  دلیل جنگ روسیه و اوکراین و افزایش قیمت‌های جهانی ارزش واردات این کالاها به شدت طی دو سال اخیر افزایش پیدا کرده و وابستگی جدی در این اقلام داریم.

وی ادامه داد: قدم اول در کاهش وابستگی این است که باید میزان تولید داخلی را افزایش دهیم و به سمتی حرکت کنیم که تولید محصولاتی مانند گندم، جو، نهاده‌های دامی و روغن خوراکی در کشور افزایش یابد. همچنین برای اینکه به منابع آبی کشور فشار نیاید باید کشت دیم جایگزین کشت آبی شود.

این کارشناس کشاورزی اضافه کرد: اگر بتوانیم میزان تولید محصولاتی را که قابلیت تولید در کشور دارند افزایش دهیم حتی اگر بازارهای جهانی به دلیل جنگ و خشکسالی با کاهش عرضه و افزایش قیمت روبه رو شوند، ما دچار تورم نخواهیم شد.

وی تصریح کرد: در شرایط فعلی وابسته به واردات هستیم و بخشی از کالاهای مورد نیاز را باید وارد کنیم. در کوتاه مدت امکان تامین بخش قابل توجهی از این وابستگی از طریق تولید داخل فراهم نیست. بنابراین نیاز به واردات وجود دارد اما اینکه واردات از چه مسیری باشد تا کشور را دچار بحران نکند، یک چالش است.

سروی در ادامه گفت: بررسی مبادی واردات کالاهای اساسی نشان می دهد که در شرایط فعلی تحریم و  حتی در شرایطی که تحریم نبودیم و می‌توانستیم از هر کشوری کالا وارد کنیم، کانال‌های وارداتی محدود به چند شرکت آمریکایی و اروپایی و کانال‌های مالی قابل تحریم بود. در این زمینه وزارت جهادکشاورزی و بانک مرکزی نقش ویژه‌ای داشتند زیرا مسیرهایی را انتخاب کردند که دم دست ترین مسیر برای واردات کالا است اما این مسیرها به موجب شرایط تحریم همواره دچار چالش است و طرف مقابل می‌تواند هر لحظه و حتی برای گرفتن امتیازات ویژه از ما مسیر این کالاها  را با مشکل مواجه کند و کالا به  کشور وارد نشود. که در نهایت عدم عرضه به موقع کالا به کشور باعث گرانی می‌شود.

وی در اضافه کرد: به دلیل مشکلاتی که در تامین ارز واردات کنجاله از مسیر بانک آلمانی در هفته‌های گذشته پیش آمد باعث شد که عرضه نهاده در بازار با مشکل مواجه شود و مرغداران مجبور شوند نهاده را با قیمت‌های بالاتر از بازار آزاد خریداری کنند و در نهایت در مقطعی قیمت مرغ افزایش یافت.

این کارشناس کشاورزی گفت: این مسیر واردات قابل تحریم است. هزینه کشور را زیاد می‌کند. هزینه کشور از این جهت که هم کالا به موقع عرضه نمی‌شود و هم هزینه انبارداری به آن می‌خورد و قیمت کالا مجدد افزایش می یابد. این ها مواردی است که دولت باید به آن توجه کند تا مشکلات فعلی مرتفع شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha