• یکشنبه / ۱ مرداد ۱۴۰۲ / ۰۹:۵۱
  • دسته‌بندی: سیاست خارجی
  • کد خبر: 1402050100164
  • خبرنگار : 71049

ممانعت از هتک حرمت قرآن کریم با اقدام جمعی

ممانعت از هتک حرمت قرآن کریم با اقدام جمعی

پس از اقدامات تحریک‌آمیز دولت سوئد و دانمارک در ارائه مجوز هتک حرمت قرآن کریم و تکرار این اقدامات،‌ کشورهای اسلامی تصمیم گرفتند در نشستی اضطراری نسبت به ایجاد سازوکارهای جمعی در مقابله با «اسلام هراسی» اقدام کنند.

به گزارش ایسنا، "سلوان مومیکا" ۳۷ ساله مهاجر عراقی - سوئدی برای اولین بار همزمان با عید قربان در میدان "مدبورجارپلاتسن" در مرکز شهر استکهلم و در مقابل مسجد اصلی شهر با مجوز و همراهی پلیس نسبت به آتش زدن قرآن کریم اقدام کرد. او در اقدامی توهین‌آمیز، صفحات قرآن را پاره کرد و آن را به آتش کشید.

پلیس سوئد قبل از این با درخواست برگزاری تجمع اعتراضی و آتش زدن قرآن مخالفت می‌کرد، اما دو هفته قبل از اقدام سلوان مومیکا، دادگاه حکم پلیس را لغو و اعلام کرد قرآن سوزی در راستای آزادی ابراز نظر است که قانون اساسی سوئد آن را تضمین کرده است.

اقدام مهاجر عراقی در هتک حرمت قرآن کریم واکنش کشورهای مختلف به ویژه کشورهای اسلامی را در پی داشت. در بسیاری از کشورها، مسلمانان معترض در خیابان‌ها علیه سوئد شعار دادند و سران بسیاری از کشورهای اسلامی از جمله ایران و عربستان و ترکیه و نیز نهادها و سازمان‌های بین‌المللی و حتی کشورهای اروپایی و آمریکا این اقدام را محکوم کردند.

معترضان عراقی در مقابل سفارت سوئد در بغداد دست به تجمع زدند و برای دقایقی وارد سفارت این کشور شدند.

نخست‌وزیر سوئد در واکنش به ورود معترضان به سفارت‌خانه این کشور در بغداد آن را کاملا «غیرقانونی» و «غیرقابل قبول» دانست.

اولف کریسترسون نخست‌وزیر سوئد در واکنش به اقدام فرد هتاک به قرآن کریم اعلام کرد که دلیلی برای «توهین به دیگران» وجود ندارد.

مقامات کشورهای ترکیه، ایران، عربستان، مصر، امارات متحده عربی، کویت، پاکستان، بحرین، تونس و مراکش این اقدام را "جنایت" و "نفرت‌انگیز" خواندند که موجب تحریک احساسات میلیون‌ها مسلمان در جهان می‌شود. در این میدان تنها حکومت طالبان بود که در واکنشی شدید به هتک حرمت قرآن کریم در سوئد، دستور توقف تمامی فعالیت‌های این کشور در افغانستان را صادر کرد.

ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان در آن مقطع اعلام کرد، تا زمانی که سوئد از مسلمانان بابت «توهین به قرآن» عذرخواهی نکند، تمامی فعالیت‌های این کشور در افغانستان متوقف خواهد بود.

همچنین سازمان کنفرانس اسلامی جلسه فوق العاده‌ای در جده در آن زمان تشکیل داد و با صدور بیانیه‌ای قرآن سوزی را محکوم کرد.

در عین حال، دو هفته بعد در روز پنجشنبه، ۲۹ تیر، برای دومین بار، سلوان مومیکا، فردی که در نخستین روز تعطیلات عید قربان در پایتخت سوئد اقدام به آتش‌زدن قرآن کریم کرده بود، مقابل ساختمان سفارت عراق و تحت حمایت پلیس سوئد، بار دیگر به قرآن کریم هتک حرمت کرد و پرچم عراق را نیز با پای خود لگدمال کرد. 

در واکنش به اقدام توهین‌آمیز، دولت عراق به سفیر سوئد دستور داد تا خاک این کشور را ترک کند. عراق همچنین کاردار خود را از سوئد فراخواند. دولت عراق به سوئد اطلاع داد که در صورت تکرار سوزاندن قرآن، روابط دیپلماتیک خود را با این کشور قطع می‌کند.

سفارت سوئد در بغداد نیز اعلام کرده که تا اطلاع ثانوی فعالیت‌هایش را متوقف کرده و امکان تماس با سفارت وجود ندارد.

ممانعت از هتک حرمت قرآن کریم با اقدام جمعی

در تهران نیز سفیر سوئد به وزارت خارجه ایران احضار شد. معترضان ایرانی نیز مقابل سفارت سوئد تجمع کردند و خواستار اخراج سفیر این کشور شدند.

ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه ایران پس از احضار سفیر سوئد گفت که تکرار بی‌حرمتی به قرآن کریم و مقدسات اسلامی در سوئد را به شدت محکوم می‌کنیم و مسئولیت کامل پیامدهای تحریک احساسات مسلمانان جهان را متوجه دولت سوئد می‌دانیم.

کنعانی مجوز به سوزاندن قرآن در سوئد را «بی‌توجهی‌ دولت این کشور به مصوبات نهادها و سازمان‌های بین‌المللی حقوق بشری» توصیف کرد.

هم‌چنین ایران اعلام کرد که در واکنش به این اقدامات، اعزام سفیر جدید کشورمان به محل ماموریت خود در استکهلم که قرار بود به زودی راهی این کشور شود، را به تعویق انداخته است.

حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان در این رابطه گفت: بر حسب دستور رئیس‌جمهور تا زمانی که دولت سوئد اقدام موثری برای حفظ حرمت کتب آسمانی و قرآن مجید انجام ندهد و با فرد و جریاناتی که برای دومین بار در طی مدت اخیر اهانت به قرآن کرده‌اند برخورد جدی نکند، ما  سفیر جدید سوئد را که قرار بود در روزهای آینده وارد تهران شود، نخواهیم پذیرفت و کماکان سفیر جدید ایران نیز به این کشور اعزام نخواهد شد.

یک روز پس از قرآن سوزی در استکهلم، گروهی تحت عنوان «ملی‌گرایان دانمارکی» روز جمعه اقدام به آتش زدن نسخه‌ای از قرآن کریم در برابر سفارت عراق در کپنهاگ، پایتخت دانمارک کردند.

این گروه افراطی دانمارکی با برافراشتن بنرهایی علیه اسلام و سر دادن شعارهایی اهانت‌بار به آن، اقدام به  انداختن قرآن کریم و پرچم عراق روز زمین کرده و به آن اهانت کردند. آنها این اقدام را در واکنش به حمله معترضان به ساحت مقدس قرآن کریم، به سفارت سوئد در بغداد اعلام کردند.

ممانعت از هتک حرمت قرآن کریم با اقدام جمعی

سخنگوی وزارت خارجه عراق بامداد شنبه اهانت به ساحت مقدس قرآن کریم و پرچم عراق مقابل سفارت این کشور در دانمارک را محکوم کرد و از جامعه جهانی خواست مقابل چنین جنایاتی بایستد. 

سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در واکنش به این اقدام در دانمارک با تاکید مجدد بر ضرورت وحدت دولت‌ها و ملت‌های اسلامی و همه پیروان ادیان آسمانی برای مقابله مؤثر با هرگونه تعرض به ساحت قرآن کریم و مقدسات ادیان ابراهیمی در هر کجای جهان، اظهار کرد: با وجود نیات شوم طراحان پشت پرده اهانت به مقدسات و ارزش‌های بیش از ۲ میلیارد مسلمان جهان، معتقدیم آزاد اندیشان و حق‌طلبان جهان یک‌صدا در مقابل این فتنه شوم و اقدامات نفرت‌انگیز می‌ایستند و در سایه هشیاری، وحدت و انسجام، ناقضان واقعی حقوق بشر را رسوا و پشیمان خواهند کرد.

کنعانی خاطرنشان کرد: از منظر جمهوری اسلامی ایران، دولت دانمارک در جلوگیری از اهانت به قرآن کریم و مقدسات اسلامی و نیز پیگرد و مجازات اهانت کنندگان مسؤل بوده و در این زمینه افکار عمومی جهان اسلام منتظر اقدام عملی دولت دانمارک است.

جمهوری اسلامی ایران هم‌چنین در اقداماتی دیگر و در گفت‌وگو با مقامات مختلف کشورها خواستار برخوردی جدی با رویه شکل گرفته در اهانت به مقدسات مسلمان شد.

حسین امیرعبداللهیان در مورد اهانت مجدد به ساحت مقدس قرآن کریم در سوئد، به دبیرکل سازمان ملل متحد نامه نوشت و از وی درخواست کرد با محکوم کردن فوری این اقدام، تدابیر لازم را در سریع‌ترین زمان به منظور عدم تکرار و جلوگیری از عواقب خطرناک گسترش و تداوم این پدیده موهن و تحریک آمیز اتخاذ کرده و از دولت‌های عضو سازمان ملل متحد بخواهید که با آمران و عاملان این اقدام شدیدا برخورد کنند.

از سویی فواد حسین، وزیر خارجه عراق با ایمن الصفدی، هاکان فیدان، حسین امیر عبداللهیان و فیصل بن فرحان، وزرای خارجه اردن، ترکیه، ایران و عربستان تلفنی گفت‌وگو کرد و در این تماس بر لزوم برگزاری نشست فوق‌العاده سازمان همکاری اسلامی در سطح وزرای خارجه برای بررسی مساله هتک حرمت قرآن و مقابله با اسلام هراسی در جهان و اتخاذ اقدامات لازم در این رابطه تاکید کرد.

وی تاکید کرد که این اقدامات تحریک آمیز نقض قوانین بین‌المللی، تهدید صلح اجتماعی و ترویج فرهنگ خشونت و نفرت است.

وزرای خارجه چهار کشور اسلامی نیز ضمن حمایت از موضع عراق خواستار برگزاری نشست فوق العاده در این خصوص شدند.

ممانعت از هتک حرمت قرآن کریم با اقدام جمعی

پس از آن حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان شامگاه جمعه در تماس تلفنی با «حسین ابراهیم طه» دبیرکل سازمان همکاری اسلامی، پیرامون تکرار اهانت به ساحت مقدس قرآن کریم در سوئد گفت‌وگو و خواستار برگزاری نشست اضطراری شورای وزیران امور خارجه سازمان همکاری اسلامی در اولین فرصت ممکن برای رسیدگی به این موضوع مهم شد.

در ادامه تلاش‌های کشورهای اسلامی برای اقدام عملی و جدی، وزارت امور خارجه عراق روز شنبه اعلام کرد که نشست اضطراری وزرای خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی در خصوص توهین به قرآن کریم برگزار می‌شود.

این وزارت‌خانه اعلام کرد که هدف کشورهای درخواست کننده برای برگزاری این نشست، ایجاد سازوکارهای جمعی برای مقابله با «اسلام هراسی» است.

به گزارش ایسنا، با وجود اینکه مقامات کشور سوئد اقدام به قرآن سوزی را نفی کردند اما هم‌چنان مانع از انجام این اقدامات به بهانه‌ اجرای قانون یا احترام به آزادی بیان نمی‌شوند.

اولف کریستوسون، نخست وزیر سوئد دو هفته پیش در واکنش به اعتراض‌های شدید به کشورش برای دادن مجوز هتک حرمت قرآن کریم، این حادثه را قانونی اما "نامناسب" توصیف کرد.

وی تاکید کرد که تصمیم‌گیری درباره تظاهرات و اعتراضات همراه با آتش زدن قرآن به پلیس مربوط می شود.

نخست وزیر سوئد گفت: معتقدم در زمانه ای زندگی می کنیم که جامعه باید آرام باشد و به آنچه که برای منافع طولانی مدت سوئد بهتر است فکر کند.

هم‌چنین توبیاس بیلستروم وزیر خارجه سوئد روز جمعه بعد از اینکه برای دومین بار فرد هتاک اقدام به توهین به مقدسات مسلمانان کرد، در گفت‌وگو با وزیر خارجه ایران اظهار کرد: شخص نخست وزیر و بیانیه رسمی وزارت خارجه سوئد به صراحت اعلام کرده که این اقدام موضع دولت سوئد نیست.

وی گفت: پلیس سوئد مجوز برگزاری تجمعات را صادر می‌کند و احدی در سوئد برای اهانت به قرآن مسلمانان مجوز نداده است، اما این فرد سوءاستفاده کرده است و ما آن را محکوم می کنیم.

ممانعت از هتک حرمت قرآن کریم با اقدام جمعی

هر چند شاهد انزجار افکار عمومی و مردم کشورهای مسلمان و دولت‌های آنها نسبت به قرآن سوزی در برخی کشورهای اروپایی هستیم اما به نظر اقدامات دولت‌های کشورهای مسلمان در گذشته و هم‌اکنون آنقدر کافی نبوده است که شاهد تکرار هتک حرمت قرآن کریم در این کشورهای مدعی دموکراسی و آزادی بیان هستیم.

برگزاری نشست اضطراری سازمان همکاری اسلامی قابل توجه و اثرگذار است، اما جا دارد تا کشورهای موثر مسلمان در منطقه و جهان یک جانبه و چندجانبه اقدامات عملی‌تری برای مقابله با حوادث انجام دهند و به نحوی موثر از نفوذ سیاسی، اقتصادی و امنیتی خود در کشورهای هتاک استفاده کرده و مانع از تکرار چنین حوادثی شوند.

ادامه این اقدامات بدون شک تحریک افکار عمومی و احساسات مسلمانان در سراسر جهان را در پی خواهد داشت که می‌تواند دامنه این حوادث و واکنش‌ها به آن را گسترش داده و هم‌چنین از کنترل خارج کند. باید دید برای جلوگیری از هتک حرمت قرآن کریم و تکرار این اقدامات، اقدام جمعی کشورهای مسلمان کارساز است یا بهتر است این کشورها به ویژه کشورهای موثر از نفوذ سیاسی ـ بین‌المللی شان استفاده کنند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha