به گزارش ایسنا، خبرگزاری اسپوتنیک در تحلیل فرآیند لازم برای آنکه کشور اوکراین به عضویت در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در بیاید نوشته است:
«رهبران ناتو در جریان اجلاس این ائتلاف در هفته گذشته در شهر ویلنیوس بر سر بستهای حاوی سه بند برای آنکه عضویت اوکراین به ائتلاف را نزدیکتر کنند توافق کردند. اولین بند این بسته شامل ایجاد یک برنامه کمک به اوکراین است که گذار این کشور برای رسیدن به استانداردهای ناتو را ممکن سازد. بند دوم مربوط به تشکیل شورای اوکراین-ناتو بوده و بند سوم نیز شامل لغو مرحله موسوم به برنامه اقدام عضویت برای اوکراین با هدف کوتاه تر کردن پروسه پیوستن کییف به این ائتلاف است. با این وجود هنوز هیچ دعوتنامه رسمی از سوی این بلوک برای کییف فرستاده نشده است.
جان مولر، استاد علوم سیاسی دانشگاه ایالتی اوهایو گفت: "در اصل چند دهه طول میکشد تا اوکراین همه موانعش برای عضویت در ائتلاف ناتو را حتی در صورتی که صلح برقرار شده باشد رفع کند. به عنوان مثال فساد در اوکراین یکی از این موانع است که اوکراین باید برطرف کند. با این حال با توجه به شرایط موجود احتمالا ناتو به سراغ تسریع این پروسه خواهد رفت."
جیمز اسپرلینگ، یک استاد آمریکایی علوم سیاسی در دانشگاه آکرون آمریکا تاکید کرد، یکی از الزامات مربوط به پیوستن اوکراین به ائتلاف ناتو حل و فصل همه مناقشات مهم بوده و معنی این مساله این است که کییف مجبور خواهد شد مسکو را وادار کند مرزهای قبل از سال 2014 اوکراین را به رسمیت شناخته و سربازانش را به عقب ببرد یا یک توافق ارضی با کرملین برقرار کرده و آن را پایه و اساس روابط آینده بین دو کشور قرار دهد. این تحلیلگر به اسپوتنیک خاطرنشان کرد، باید یک توافق دیگر نیز با روسیه برای تضمین کشتیرانی ایمن در دریای آزوف نیز منعقد شود.
اسپرلینگ اظهار کرد: "چشم انداز عملی پیوستن اوکراین به ناتو یک موضوع کاملا متفاوت و وابسته به مسائل مختلف است؛ یکی از مهمترین این مسائل گرایش نوانزواگرایی و دوستی با روسیه نزد جمهوریخواهان طرفدار شعار عظمت بخشی دوباره به آمریکا (ماگا) است. در صورتی که دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا دوباره به ریاست جمهوری برسد عضویت اوکراین در ناتو در طول دولت او از میز دستورکار کنار رفته و خود ناتو نیز با شانس و اقبال خواهد توانست تا پایان این دولت زنده بماند."
او در ادامه با مثال زدن مساله عضویت سوئد و بن بستی که ترکیه و مجارستان برای آن ایجاد کردند نوشت، وتو کردن بالقوه اعضای ائتلاف یکی دیگر از موانعی است که کییف باید بر آن غلبه کند.
تضمینهای امنیتی
کشورهای عضو گروه هفت در بیانیه مشترکی که علاوه بر بسته بندهای مورد توافق سران ناتو در اجلاس ویلنیوس در حمایت از اوکراین منتشر کردند تجهیزات نظامی بیشتر، گسترش تبادلات اطلاعاتی و برنامههای آموزشی جدید را برای ارتش اوکراین و توسعه ظرفیتهای صنعتی را برای این کشور در نظر گرفتند.
مولر با در نظر گرفتن این فاکتورها گفت، نشست ویلنویس به شکل موثر تضمین کرد که ائتلاف ناتو عرضه حمایت ها برای اوکراین در آینده را ادامه دهد.
مولر به خبرگزاری اسپوتنیک گفت: "فکر میکنم این نشست اساسا یک تضمین امنیتی را در کنار خط مشی های برنامه شراکت برای صلح ارائه کرد. اگر قرار باشد یک کشور در آینده به اوکراین حمله کند، این کشور میتواند به شکلی معقول انتظار داشته باشد که ناتو پاسخی به قدرت پاسخ فعلی این ائتلاف به جنگ فعلی ارائه کند."
با این وجود اسپرلینگ گفت متقاعد شده است، تشکیل یک چارچوب نهادی دیگر، صرف نظر از این که تحت اختیار چه طرفی باشد، "امنیت منطقهای را بهبود نخواهد بخشید، امنیت اوکراین را تضمین نخواهد کرد و بازدارنده فدراسیون روسیه در آینده نخواهد بود."
او اضافه کرد، تنها عضویت اوکراین در ناتو میتواند همه اینها را تضمین کند.
انتهای پیام
نظرات