• شنبه / ۲۴ تیر ۱۴۰۲ / ۰۱:۰۵
  • دسته‌بندی: علم
  • کد خبر: 1402042414833
  • خبرنگار : 30057

بررسی رخدادهای لرزه‌ای در هفته گذشته؛

بم و قیامدشت با زلزله ۳.۱ و ۳.۶ لرزیدند/۴ استان با بیشترین تعداد زلزله‌های بالای ۴ در فصل بهار

بم و قیامدشت با زلزله ۳.۱ و ۳.۶ لرزیدند/۴ استان با بیشترین تعداد زلزله‌های بالای ۴ در فصل بهار

در هفته گذشته قیامدشت استان تهران با زمینلرزه‌ای به بزرگای ۳.۶ و بم استان کرمان با زلزله‌ای به بزرگای ۳.۱ لرزیدند، ضمن آنکه ۳ زلزله در الشتر استان لرستان به ثبت رسید.

به گزارش ایسنا، از جمله مهمترین رخدادهای لرزه‌ای هفته گذشته زلزله قیامدشت استان تهران با بزرگای ۳.۶ بوده است. به گفته دکتر مهدی زارع، عضو هیات علمی پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله، زلزله قیامدشت با بزرگای ۳.۶ در ساعت ۷:۰۴ صبح روز سه‌شنبه، ۲۰ تیر ماه در ۲۰ کیلومتری جنوب شرق تهران در محدوده گسل ایوانکی در جنوب شرق تهران رخ داد که نشانگر فعال بودن پهنه گسله ایوانکی است و دلیل آن نیز رخداد همین زلزله‌های کوچک است. این پهنه گسله که انتهای شمال غربی آن به منطقه ١٥ تهران می‌رسد، توان لرزه‌زایی تا بزرگای ٧.٥ را دارد.

زارع خاطر نشان کرد: این گسل در روز ۱۷ مهر ماه سال ۸۸ و ۳ اسفند ماه سال ۱۳۸۹ دو زلزله با بزرگای ٤ را نشان داده است.  همچنین این گسل سابقه رخداد زمینلرزه‌های تاریخی را نیز دارد. به احتمال زیاد زلزله‌های تاریخی ٧٤٣ میلادی و ٨٥٥ میلادی که ری را ویران کرده‌اند، با جنبایی این گسل رخ داده‌اند. همچنین زلزله به صورت خوشه (فوج‌لرزه) در سال‌های ۱۳۸۸ تا ۱۴۰۲ در اثر جنبایی این گسل رخ داده است.

علاوه بر آن در خوی استان آذربایجان غربی زمینلرزه‌ای به بزرگای ۳.۱، در بندر چارک استان هرمزگان زمینلرزه‌ای به بزرگای ۳.۹، در بم استان کرمان زلزله‌ای به بزرگای ۳.۱ و در الشتر استان لرستان زمینلرزه‌هایی به بزرگای ۳.۴، ۳.۳ و ۲.۷ رخ داد.

دکتر علی بیت‌اللهی، عضو هیات علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی نیز در گفت‌وگو با ایسنا اعلام کرد: نگاهی آماری به زلزله‌های فصل بهار ۱۴۰۲ ایران نشان می‌دهد تعداد کل زلزله‌های با بزرگی ۲.۵ و بالاتر در کل کشور ۵۵۰ رخداد بوده که نسبت درصد بزرگی آنها به این شرح است:

۰.۵ درصد با بزرگی ۵ و بالاتر
۱.۳ درصد با بزرگی ۴.۵ تا ۵
۵.۱ درصد با بزرگای ۴ تا ۴.۵
۱۰.۹ درصد با بزرگای ۳.۵ تا ۴
۱۶.۴ درصد با بزرگای ۳ تا ۳.۵
۶۵.۸ درصد با بزرگای ۲.۵ تا ۳

به گفته وی، بیشترین تعداد زلزله‌ها در استان‌های "آذربایجان غربی"، "کرمان"، "فارس" و "هرمزگان" به وقوع پیوسته است. استان‌های هرمزگان، فارس و آذربایجان غربی با ۸، ۷ و ۴ رخداد لرزه‌ای با بزرگی ۴ و بالاتر، بزرگای رخداد نسبی زلزله بیشتری را شاهد بوده‌اند. استان‌های "کرمان" و "خراسان رضوی" با ۳ رخداد لرزه‌ای با بزرگی ۴ و بالاتر در رده‌های بعدی قرار دارند.

جزئیات زمینلرزه‌های هفته گذشته به این شرح است:

شنبه ۱۷ تیر

در زرآباد استان آذربایجان غربی زلزله ۲.۹، در شهداد استان کرمان زلزله ۲.۵ و در رویدر استان هرمزگان زلزله ۲.۸ به ثبت رسید.

در خوی استان آذربایجان غربی زمینلرزه‌ای به بزرگای ۳.۱ در عمق ۶ کیلومتری رخ داد که کانون این رخداد لرزه‌ای در ۴ کیلومتری خوی، ۲۹ کیلومتری ایواوغلی و ۴۱ کیلومتری سلماس این استان بوده است.

بندر چارک استان هرمزگان زمینلرزه‌ای به بزرگای ۳.۹ در عمق ۱۹ کیلومتری را تجربه کرد و کانون آن در ۱۸ کیلومتری بندر چارک، ۳۵ کیلومتری جزیره کیش و ۵۰ کیلومتری جناح این استان گزارش شد.

یکشنبه ۱۸ تیر

بم استان کرمان با زلزله‌ای به بزرگای ۳.۱ در عمق ۱۵ کیلومتری لرزید و کانون این رخداد لرزه‌ای در یک کیلومتری بم، ۸ کیلومتری بروات و ۲۹ کیلومتری نظام‌شهر این استان بوده است.

در جیرنده استان گیلان زلزله ۲.۹، در موسیان استان ایلام زلزله ۲.۸، در حاجی آباد استان هرمزگان زلزله ۲.۸، در سنگان استان خراسان رضوی زلزله ۲.۶ و در کوهبنان استان کرمان زلزله ۲.۸ رخ داد.

دوشنبه ۱۹ تیر

در کاکی استان بوشهر زلزله ۲.۷، در حاجی آباد استان هرمزگان زلزله ۲.۹، در بافت استان کرمان زلزله ۲.۷ و در بندرخمیر استان هرمزگان زلزله ۲.۸ رخ داد.

مورموری استان ایلام با زمینلرزه‌ای به بزرگای ۳.۲ در عمق ۱۰ کیلومتری لرزید و کانون آن در ۲ کیلومتری مورموری، ۲۱ کیلومتری سراب باغ و ۳۸ کیلومتری موسیان این استان گزارش شد.

سه‌شنبه ۲۰ تیر

در خرامه استان فارس زلزله‌ای به بزرگای ۳.۵ در عمق ۸ کیلومتری به ثبت رسید و کانون آن در ۲۲ کیلومتری خرامه، ۳۶ کیلومتری سروستان و ۳۷ کیلومتری رونیز این استان بوده است. زلزله ۲.۸ از دیگر رخدادهای لرزه‌ای این منطقه است.

قیامدشت استان تهران با زمینلرزه‌ای به بزرگای ۳.۶ لرزید و عمق این زلزله در ۱۰ کیلومتری و رومرکز آن در ۱۰ کیلومتری قیامدشت، ۱۱ کیلومتری ری و ۱۳ کیلومتری باقر شهر این استان گزارش شد.

در سبزوار استان خراسان رضوی زلزله ۲.۶ و در چابکسر استان گیلان زلزله ۲.۶ رخ داد.

چهارشنبه ۲۱ تیر

در دوگنبدان استان کهگیلویه و بویراحمد زلزله ۲.۸ رخ داد.

پنج شنبه ۲۲ تیر

سیه‌چشمه استان آذربایجان غربی زمینلرزه‌ای به بزرگای ۳.۸ در عمق ۴ کیلومتری را تجربه کرد و کانون این رخداد لرزه‌ای در ۲۰ کیلومتری سیه‌چشمه، ۲۲ کیلومتری آواجیق و ۳۳ کیلومتری ماکو این استان بوده است.

الشتر استان لرستان با زمینلرزه‌ای به بزرگای ۳.۴ در عمق ۱۰ کیلومتری لرزید و کانون آن در ۹ کیلومتری الشتر، ۲۴ کیلومتری فیروز آباد و ۲۸ کیلومتری چغلوندی این استان بوده است. زلزله‌های ۲.۷ از دیگر رخدادهای لرزه ای این منطقه بوده است.

جمعه ۲۳ تیر

در الشتر استان لرستان زلزله‌ای به بزرگای ۳.۳ در عمق ۱۰ کیلومتری زمین و در گنبدکاووس استان گلستان زلزله ۲.۵ به ثبت رسید.

در حسینیه خوزستان زلزله‌ای به بزرگای ۳.۴ در عمق ۱۰ کیلومتری زمین رخ داد که کانون آن در ۲۷ کیلومتری حسینیه، ۳۱ کیلومتری اندیمشک و ۳۸ کیلومتری دزفول گزارش شد.

خوی در استان آذربایجان غربی با یک زلزله‌ ۲.۷ و دو زلزله ۲.۵ لرزید.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha