• دوشنبه / ۱۹ تیر ۱۴۰۲ / ۱۳:۳۵
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1402041912057
  • خبرنگار : 50105

خشکسالی‌های ناگهانی؛ ارمغان تغییرات آب‌وهوایی

خشکسالی‌های ناگهانی؛ ارمغان تغییرات آب‌وهوایی

ایسنا/خراسان رضوی جهان در سال‌های اخیر با بلایای شدید مرتبط با آب‌وهوا مواجه بوده است؛ از ذوب یخچال‌ها گرفته تا سیل و موج گرما، با تغییر آب‌وهو بیشتر می‌شود.

به نقل از ویفروم، به تازگی، مطالعه‌ای نشان داد که تغییرات آب‌وهوایی نیز به افزایش دفعات خشکسالی‌های ناگهانی در سراسر جهان کمک می‌کند. خشکسالی‌های ناگهانی به سرعت و طی چند هفته ایجاد می‌شوند و اگر در زمان نامناسبی رخ می‌دهند، کشاورزی یک منطقه را ویران خواهند کرد همچنین با گرم‌شدن سیاره بسیار زیاد خواهند شد.

محققان در مطالعه جدید سال ۲۰۲۳ دریافتند که خطر خشکسالی ناگهانی که می‌تواند در عرض چند هفته ایجاد شود، در دهه‌های آینده در هر منطقه کشاورزی عمده در سراسر جهان به سرعت افزایش می‌یابد.

خشکسالی ناگهانی به دلیل ظهور ناگهانی همچنین تأثیرات عمده و متنوع آن بر کشاورزی، اکوسیستم‌های طبیعی و جامعه توجه محققان، پزشکان و عموم مردم را به خود جلب کرده است.

در آمریکای شمالی و اروپا، زمین‌های زراعی که چند سال پیش ۳۲ درصد احتمال خشکسالی ناگهانی داشتند، می‌توانند تا دهه‌های پایانی قرن حاضر به اندازه ۵۳ درصد احتمال خشکسالی ناگهانی سالانه داشته باشند. در نتیجه تولید غذا، انرژی و منابع آب تحت فشار فزاینده‌ای قرار می‌گیرد و هزینه خسارت نیز افزایش خواهد یافت.

خشکسالی ناگهانی در برخی از مناطق آمریکا در سال ۲۰۱۷ باعث خسارت ۲.۶ میلیارد دلاری به کشاورزی شد.

همه خشکسالی‌ها زمانی شروع می‌شوند که بارندگی متوقف شود. نکته جالب در مورد خشکسالی‌های ناگهانی این است که با گرم‌ شدن آب‌وهوا خود را تقویت می‌کنند. هنگامی که هوا گرم‌وخشک است، خاک به سرعت رطوبت خود را از دست می‌دهد. هوای خشک رطوبت را از زمین خارج می‌کند و افزایش دما می تواند این تقاضای تبخیر را افزایش دهد. کمبود باران در خشکسالی ناگهانی می‌تواند به فرآیندهای بازخورد کمک کند.

خشکسالی‌های ناگهانی؛ ارمغان تغییرات آب‌وهوایی

نتایج بررسی نشان داد که اگر انتشار گازهای گلخانه‌ای از وسایل نقلیه، نیروگاه‌ها و سایر منابع انسانی ادامه یابد، زمین‌های زراعی در بیشتر آمریکای شمالی و اروپا به ترتیب ۴۹ درصد و ۵۳ درصد احتمال خشکسالی ناگهانی تا دهه‌های پایانی خواهند داشت. این قرن در سطح جهانی، بیشترین افزایش پیش‌بینی شده در اروپا و آمازون خواهد بود.

کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای می‌تواند خطر را به طور قابل‌توجهی کاهش دهد اما محققان اظهار کردند که خشکسالی‌های ناگهانی همچنان در سراسر جهان در سناریوی کم انتشار حدود ۶ درصد افزایش می‌یابد. خشکسالی ناگهانی در سال ۲۰۲۲، باعث کاهش تردد در رودخانه شد که بیش از ۹۰ درصد صادرات کشاورزی ایالات‌متحده را حمل می‌کند. مزارع نیز می‌توانند تحت تأثیر خشکسالی‌های ناگهانی قرار گیرند. در طول خشکسالی شدید در سال ۲۰۱۲ در مرکز ایالات‌متحده، علوفه گاوها تمام شد و آب کمیاب شد.

فقط کشاورزی نیست منابع انرژی و آب نیز می‌توانند در خطر باشند. خشکسالی شدید تابستانی اروپا در سال ۲۰۲۲ به‌عنوان خشکسالی ناگهانی شروع شد که با فروپاشی موج گرما به یک رویداد بزرگتر تبدیل شد. سطح آب در برخی رودخانه‌ها به قدری پایین آمد که نیروگاه‌ها به دلیل عدم تامین آب برای خنک‌سازی، تعطیل شدند و مشکلات منطقه را تشدید کرد.

یکی از راه‌های کمک به کشاورزی برای سازگاری با خطر فزاینده، بهبود پیش‌بینی‌ها برای بارندگی و دماست که می‌تواند به کشاورزان در تصمیم‌گیری‌های حیاتی، مانند کاشت یا عدم کاشت کمک کند.

هواشناسی در پیش‌بینی‌های کوتاه‌مدت چند هفته‌ای و پیش‌بینی‌های آب وهوای بلندمدت با استفاده از مدل‌های رایانه‌ای بسیار ماهر است، اما خشکسالی‌های ناگهانی در یک بازه زمانی میانی شکل می‌گیرند که پیش‌بینی آن دشوار است.

افزایش آگاهی نیز می‌تواند کمک کننده باشد. اگر پیش‌بینی‌های کوتاه‌مدت نشان می‌دهد که احتمال بارش یک منطقه وجود ندارد، باید فورا زنگ خطر را به صدا درآورد. اگر پیش‌بینی‌کنندگان پتانسیل افزایش دما را نیز مشاهده کنند، این خطر خشکسالی ناگهانی را افزایش می‌دهد.

اگر خشکسالی ناگهانی در یک نقطه بحرانی در فصل رشد رخ دهد، می‌تواند کل محصول را نابود کند. در این شرایط، محصولات و پوشش گیاهی بسیار سریع‌تر از خشکسالی‌های طولانی مدت معمولی از بین می‌روند و آگاهی از خطر خشکسالی‌های ناگهانی و اتخاذ گام‌هایی برای کاهش تأثیر آن بسیار مهم است.

منابع

greennetwork.asia

nationalpreparednesscommission.uk

weforum.org

ssec.wisc.edu

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha