به گزارش ایسنا، موج گرما در تابستان امسال ممکن است باعث افزایش مصرف سوختهای فسیلی شود، زیرا بسیاری از کشورها در سراسر جهان، برای تامین تقاضای رو به رشد، همچنان به نفت، گاز و زغال سنگ وابسته هستند. در حالی که بسیاری از دولتها تلاش میکنند ظرفیت انرژیهای تجدیدپذیر خود را در راستای گذار به انرژی پاک افزایش دهند، فرآیند مذکور آهسته بوده است و تکمیل بسیاری از پروژهها، چند سال یا حتی چند دهه طول میکشد.
حتی اگر کشورها در فرآیند گذار به سوی انرژی پاک به موفقیت دست پیدا کنند، چند کشور در هنگام وجود تقاضای فوق العاده بالا برای انرژی، همچنان از سوختهای فسیلی استفاده خواهند کرد و این موضوع، باعث نگرانی درباره موج گرمای شدیدی شده است میشود که احتمالا تابستان امسال سراسر جهان را فرا میگیرد.
بسیاری از بخشهای اروپا در حال حاضر دمای بالاتر از حد معمولی را در تابستان تجربه میکنند و آب و هوای به شدت گرم در ماههای تابستان پیش بینی میشود. نگرانیهایی نسبت به خشکسالی، اثرات منفی خشکسالی بر محیط زیست و کمبود انرژی در صورت ادامه هوای به شدت گرم مشابه سال گذشته، وجود دارد. موج گرمای کشنده به مدت طولانی به معنای آن است که ظرفیت رو به رشد انرژی تجدیدپذیر بسیاری از کشورهای اروپایی برای تامین تقاضای بالا برای نیرو، کافی نیست و باعث خواهد شد که دولتها هم برای تامین نیازهای انرژی، به استفاده از سوختهای فسیلی روی بیاورند و قیمت انرژی بالاتر برود.
علاوه بر اروپا، بسیاری از کشورهای آسیایی هم ممکن است مجبور شوند تولید سوخت فسیلی را برای تامین تقاضای تابستانی برای انرژی، افزایش دهند. فیلیپین و سایر کشورهای آسیای جنوبی و جنوب شرقی آسیا، در آوریل و مه موج گرما را تجربه کردند و دمای هوا به بیش از ۴۵ درجه سانتیگراد افزایش یافت و تقاضا برای انرژی را افزایش داد. تامین تقاضای بالاتر برق برای استفاده از دستگاههای سرمایشی، برای دولتها دشوار است و بیش از دهها نفر در هند، مالزی و تایلند تا پایان ماه مه بر اثر گرمای شدید، جان خود را از دست دادند.
تاکنون، قدرتهای سیاسی در سراسر این منطقه برای تضمین امنیت انرژی خود، مجبور بودهاند به سوختهای فسیلی روی بیاورند. به عنوان مثال، تایلند، بنگلادش و هند همگی با افزایش تقاضا برای گاز طبیعی در آوریل روبرو شدند. بعلاوه، با وجود فشارهای شدید غرب برای قطع رابطه با روسیه بر سر جنگ اوکراین، چند کشور واردات زغال سنگ از روسیه را افزایش دادهاند و در حالی که تامین نیروی کافی در وضعیت گرمای کشنده ضروری است، کارشناسان پیش بینی میکنند که تابستانهای داغتر در دهههای آینده به دلیل تغییرات اقلیمی، متداول شوند.
با وجود افزایش ظرفیت انرژیهای تجدیدپذیر در چند کشور این منطقه، بسیاری از مولدهای خورشیدی و بادی ممکن است نتوانند در مواجهه با گرمای شدید طولانی، به طور موثر کار کنند. در هند، تولید زغالسنگ و گاز برای تولید برق در سال مالی ۲۰۲۲ تا ۲۰۲۳، با سریعترین روند در بیش از سه دهه گذشته رشد کرد و انتظار میرود که با افزایش شدید دما در تابستان امسال، وابستگی این کشور به سوختهای فسیلی به میزان قابل توجهی افزایش خواهد یافت.
شمال غرب و مرکز هند، داغترین رکورد خود در حدود ۱۲۲ سال گذشته را در آوریل تجربه کردند و دما در ژوئن که اوج گرمای تابستان است، از این هم بالاتر رفته است. این وضعیت در حالی روی میدهد که نیروگاههای انرژی تجدیدپذیر هم به سطح تولید بیسابقه ای رسیدهاند که نشان میدهد که هند به صرف توسعه انرژی سبز، نتوانسته است پاسخگوی تقاضای رو به رشد برای نیرو باشد.
بر اساس گزارش اویل پرایس، هر چند کشورهای متعددی در سراسر جهان به افزایش ظرفیت انرژی تجدیدپذیر شتافته اند اما اکثر آنها با تامین تقاضای مردمشان برای انرژی سبز، فاصله زیادی دارند. از آنجا که گرمای شدید کشنده به دلیل تغییرات اقلیمی، متداولتر خواهد شد، تداوم وابستگی جهانی به سوختهای فسیلی برای تامین تقاضای بالاتر برای نیرو، کاملا مشهود است. فعالان محیط زیستی اکنون از دولتها میخواهند خود را برای دورههای گرمای کشنده آماده کنند و استفاده از آلایندهترین سوختهای فسیلی را به منظور حمایت از گذار به سوی انرژی پاک، محدود کنند.
انتهای پیام
نظرات