• جمعه / ۹ تیر ۱۴۰۲ / ۰۸:۲۴
  • دسته‌بندی: فوتبال، فوتسال
  • کد خبر: 1402040704581
  • خبرنگار : 71536

راهنمای فرار از قانون؛ اثری از فوتبال ایران

راهنمای فرار از قانون؛ اثری از فوتبال ایران

سازمان لیگ و فدراسیون فوتبال در حالی قانون سقف بودجه را برای تیم‌های ایرانی وضع کرده‌اند که از همین الان به نظر می‌رسد تیم‌ها اهمیت چندانی برای رعایت این قانون قائل نیستند!

به گزارش ایسنا، افزایش سالانه دستمزدها و قراردادها در فوتبال ایران، سازمان لیگ و فدراسیون را بر آن داشت تا قوانینی را برای مقابله با افزایش بی‌رویه دستمزدها وضع کنند. برخلاف سالیان گذشته که معمولا قانون سقف قرارداد برای بازیکنان وضع می‌شد، این بار قانون سقف بودجه برای تیم‌ها در نظر گرفته شده است.

بر اساس دستورالعمل سقف بودجه، باشگاه‌ها اجازه دارند حداکثر ۲۵۰ میلیارد تومان به عنوان بودجه یک فصلشان در نظر بگیرند. البته مواردی مانند قرار گرفتن در بین چهار تیم برتر فصل گذشته، سهمیه آسیایی، اخذ مجوز حرفه‌ای و حتی درآمد حاصل از ترانسفر بازیکن وجود دارد که می‌تواند سقف بودجه یک باشگاه را تا ۴۰۰ میلیارد تومان افزایش دهد اما عبور از مرز ۴۰۰ میلیارد تومان برای هیچ تیمی مجاز نیست.

رقم ۴۰۰ میلیارد تومان در حالی است که تا قبل از این عدد ۳۲۵ میلیارد تومان برای تیم‌های آسیایی در نظر گرفته شده بود اما پس از مدتی عنوان شد که باشگاه‌ها مجاز به پرداخت ۲۰ درصد در قالب آپشن هستند تا با اضافه شدن آپشن‌ها، حداکثر سقف قرارداد به ۴۰۰ میلیارد تومان افزایش یابد؛ افزایشی که انتقادهایی را به دنبال داشته است.

بیشتر بخوانید

راهنمای فرار از قانون؛ اثری از فوتبال ایران

این اعداد و ارقام در شرایطی برای تیم‌ها در نظر گرفته شده که از نخستین روز رسانه‌ای شدن چنین قانونی، ابهامات بسیاری درباره اجرای آن وجود داشت و امروز به نظر می‌رسد ابهام و نگرانی‌ها درباره این قانون چندان هم بی‌مورد نبوده و حالا شاهد تجاوزها از قانون هستیم.

تجاوز از سقف بودجه در فصل گذشته

بر اساس جداول هزینه‌کرد باشگاه‌ها در فصل بیست و دوم (۰۲-۱۴۰۱) لیگ برتر فوتبال، میزان هزینه باشگاه‌ها صرفا برای اصل قرارداد بازیکنان و اعضای کادر فنی (بدون آپشن‌ها) ۲۴۶۰ میلیارد تومان بوده است. نگاهی به ارقام قراردهای تیم‌ها نشان می‌دهد که استقلال سال گذشته در قراردادهای پایه خود گران‌ترین تیم بوده و بعد از آن سپاهان و پرسپولیس ۳۲۶ و ۳۲۵ میلیارد تومان هزینه کرده‌اند که با توجه به وضعیت این دو تیم در لیگ اخیر، آن‌ها دقیقا روی مرز سقف قرارداد هستند.

اگر به این قراردادهای پایه، هزینه‌های جاری تیم‌ها و آپشن‌های قراردادها مانند پاداش گلزنی، پاس گل یا حضور در میدان و قهرمانی در لیگ و حذفی را حساب کنیم، بودجه هر سه تیم به رقم بالاتری می‌رسد.

اعتراض به سقف بودجه!

همانطور که بالاتر هم گفته شد، برخی تیم‌ها مانند استقلال، سپاهان، پرسپولیس، فولاد، تراکتور و گل‌گهر بالاتر از ۲۰۰ میلیارد تومان هزینه‌ کرده‌اند و با ارقامی که در چند روز اخیر هزینه کرده‌اند، چه بسا از سقف بودجه هم عبور کنند چرا که به این مبالغ باید هزینه‌های جاری مانند هزینه‌های پشتیبانی و لجستیک را هم اضافه کنند.

در نتیجه همین مخارج هنگفت تیم‌ها در فصول گذشته و عدول از سقف بودجه است که مدیران اکثریت تیم های متمول نسبت به این سقف قرارداد اعتراض کرده‌اند.

در واقع این اعتراض چند دلیل مشخص دارد چرا که برخی از تیم‌ها با بازیکنان خود حداقل قرارداد دو ساله دارند و نمی‌توانند بازیکنی را مجبور به کاهش مبلغ دستمزد خود کنند و از سوی دیگر برخی از تیم‌ها در آستانه حضور در لیگ قهرمانان آسیا در حال خریداری بازیکنان و مربیان گران‌قیمت‌تر هستند و از چندین روز قبل هیاهوی بسیاری در بازار نقل و انتقالات به راه انداخته‌اند.

حجت کریمی مدیرعامل استقلال به طور ضمنی درباره رعایت نکردن این قانون گفته است: بهتر است قرارداد سال گذشته را اعلام نکنم اما قراردادهای بازیکنان استقلال بسته شده است. ما نمی‌توانیم آن را (قانون سقف بودجه) رعایت کنیم چون قراردادها امضا شده است. من نمی‌خواهم وارد حاشیه‌ها شوم اما مبلغ ۴۲۰ میلیارد تومان (هزینه استقلال در فصل گذشته) برای فصل آینده درست است.»

رضا درویش، مدیرعامل پرسپولیس، هم چند روز پیش در مصاحبه خود گفته بود که بر اساس قراردادهایی که از سال گذشته امضا شده، همین حالا بودجه باشگاه بالاتر از سقف است و امکان کاهش قراردادهای اعضای تیمش وجود ندارد.

درباره سایر تیم‌های لیگ برتری مانند سپاهان هم بدون اینکه مطلبی را به زبان بیاورند، صحبت از پرداخت چند میلیون دلار برای بند فسخ یک بازیکن لژیونر است.

بازیکنان کوتاه نمی‌آیند

در چنین شرایطی انتظار باشگاه‌ها و احتمالا قانون این است که بازیکنان و مربیان قراردادهای خود را با تیم‌ها کاهش دهند اما این انتظار چندان به جا نیست. سال گذشته بارسلونا که در صدد کاهش هزینه‌های خود بود، فشار زیادی را روی فرانکی دی‌یونگ گذاشت تا قراردادش را کاهش دهد یا از این تیم برود اما بازیکن هلندی نه تنها بارسلونا را ترک نکرد (چرا که تیم‌های دیگر حاضر به پرداخت دستمزدی مشابه با بارسلونا به او نبودند) بلکه در این تیم ماند و دستمزدش را هم گرفت. حتی بعد از فشار بسیار زیادی بارسلونا روی این بازیکن، اتحادیه بازیکنان به شدت بارسلونا را مورد انتقاد قرارداد که بازیکن هلندی را برای کاهش دستمزد تحت فشار گذاشته است.

در روزهای اخیر هم بازیکنان استقلال به طور مشخص گفته‌اند که قصدی برای کاهش دستمزد خود ندارند. مهدی مهدی‌پور و آرش رضاوند اعلام کرده‌اند حاضر به کاهش قرارداد خود نیستند. این اتفاق درباره سایر بازیکنان هم صادق است.

افزایش خریدهای نجومی

اما عجیب اینکه تیم‌های لیگ برتری بعد از مصوب شدن این قانون عقب‌نشینی نکرده‌اند و این روزها با قراردادهای هنگفتی در حال خریداری بازیکنان و ستاره‌های سایر تیم‌ها هستند. حتی با افزایش سهمیه بازیکنان خارجی، از این سمت هم اخبار بسیاری درباره جذب بازیکنان گران قیمت به گوش می‌رسد.

در واقع برخلاف آنچه انتظار می‌رفت که این قانون تا حدودی بتواند بازدارنده شود و جلوی قراردادهای هنگفت را بگیرد، به نظر می‌رسد موانع زیادی پیش رویش وجود دارد و حداقل اینطور به نظر می‌رسد که قیمت‌های سرسام‌آوری در بازار نقل و انتقالات در حال جابجا شدن است.

فدراسیون و سازمان لیگ برخورد می‌کند؟

آنطور که از شواهد و قراین بر می‌آید، عملیاتی شدن قانون سقف بودجه کار بسیار دشواری خواهد بود. فدراسیون فوتبال چندی قبل در اطلاعیه‌ای اعلام کرد که در صورت عبور از این عدد و رقم با متخلفان برخورد می‌کند.

چندی قبل مسئول نقل و انتقالات سازمان لیگ گفته بود که در صورت عبور از سقف بودجه، قراردادهای جدید ثبت نمی‌شوند.

در همین اوضاع و احوال اخباری شنیده می‌شود که تیم‌ها مانند سالیان گذشته در حال پرداخت دستمزد بازیکنان به صورت زیرمیزی و غیرمکتوب و به وسیله اموال غیر منقول هستند.

راهنمای فرار از قانون؛ اثری از فوتبال ایران

به گزارش ایسنا، مهدی تاج اخیرا گفته به هیچ شکلی اجازه پرداخت مبلغی بیش از سقف بودجه را نمی‌دهد. چندی قبل عنوان شده بود که شاید باشگاه‌ها بخواهند به وسیله منابع مالی پرداختی از سوی طرفداران متمول خود برخی بازیکنان را جذب کنند که تاج گفته در این صورت ممکن است باشگاه‌های صنعتی هم چنین رویه‌ای را در پیش بگیرند و باید جلوی این گونه پرداخت‌ها گرفته شود.

با وجود تمام موانعی که برای جلوگیری از ولخرجی بدون حساب و کتاب تیم‌ها در نظر گرفته شده، به نظر می‌رسد تیم‌های مدعی و متمول توجهی به این قوانین ندارند و راه خود را می‌روند؛ کما اینکه در روزهای گذشته بازار نقل و انتقالات داغ بوده و به نظر امسال می‌توانیم شاهد افزایش ۵۰ تا ۱۰۰ درصدی دستمزدها در بازار نقل و انتقالات باشیم که تاثیر خود را روی هزینه نهایی تیم‌ها می‌گذارد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha