افراسیاب صادقی در گفتوگو با ایسنا درخصوص آیینهای سنتی و نقش آنها در شکلگیری هویت اجتماعی، اظهار کرد: آیینهای سنتی به مجموعه اعتقادات، رسوم، جشن ها، مراسم و اعتقاداتی گفته میشود که در جامعههای مختلف به طور مشترک و در طول زمان به وجود آمدهاند، این آیینها ممکن است به دلایل مذهبی، فرهنگی، تاریخی، جغرافیایی، اجتماعی و غیره شکل گرفته باشند.
رئیس گروه اجتماعی و فرهنگی دانشگاه شهرکرد با اشاره به مثالهایی از آیینهای سنتی، افزود: جشنهای نوروز و شب یلدا در ایران، روزهای مذهبی مثل عید فطر و قربان در اسلام، مراسم ویژه عروسیها و عزاداریها در فرهنگهای مختلف و... از جمله آیینهای سنتی محسوب میشوند.
وی ادامه داد: این آیینهای سنتی اغلب به عنوان بخشی از زندگی روزمره و هویت فرهنگی یک جامعه تلقی میشوند و میتوانند به دلایل مختلفی، از جمله اعتقادات و اشتراکات مذهبی، تفریح، تقویت همبستگی اجتماعی و یا احترام به تاریخ و فرهنگ ادامه پیدا کنند.
صادقی با بیان اینکه تعزیه یکی از شاخصترین آیینهای سنتی در ایران است، عنوان کرد: تعزیه یکی از آیینهای سنتی مردم ایران است که در آن مردم به یاد شهدایی که در میدان جنگ یا به دست دشمنان به شهادت رسیدهاند عزاداری میکنند، در این آیین شاعران و عرفانشناسان با استفاده از شعر و نغمه، روایتی از حوادث و رویدادهای غمانگیزی که برای شهدا رخ داده است ارائه میکنند.
این پژوهشگر مسائل فرهنگی و اجتماعی اضافه کرد: آیین تعزیه، به عنوان یکی از مهمترین آیینهای سنتی و فرهنگی مردم ایران از قدیمیترین زمانهای تاریخی ایران شروع شده و تاکنون ادامه دارد، این آیین در ماه محرم هرسال، به منظور یادبود شهدای کربلا و عزای شهادت حضرت اباعبدالله الحسین (ع) و همراهانش در سراسر ایران برگزار میشود.
وی یادآور شد: در آیین تعزیه، شاعران و عرفانشناسان با استفاده از شعر و نغمه، داستانهایی از زندگی اهل بیت و شهدای کربلا را روایت میکنند و عزاداران به یاد شهدای کربلا به عزاداری میپردازند و در این فرایند احساسات غم، شادی، قهر و اندوه را تجربه میکنند.
صادقی بیان کرد: آیین تعزیه، علاوه بر ارزشهای مذهبی دارای ارزشهای فرهنگی و اجتماعی بالایی است درواقع این آیین به عنوان یکی از نمادهای فرهنگی و هویتی مردم ایران در فهم و شناخت فرهنگ و تاریخ این مردم بسیار مهم است و به عنوان یکی از میراثهای فرهنگی و تاریخی ایران، در فهرست میراث فرهنگی جهانی یونسکو نیز ثبت شده است.
این فعال اجتماعی در چهارمحال و بختیاری با اشاره به نقش آیینهای سنتی در شکلگیری هویت اجتماعی، افزود: آیینهای سنتی نقش مهمی در شکلگیری هویت اجتماعی دارند، این آیینها به عنوان بخشی از فرهنگ و تاریخ جامعه، از طریق ارائه ارزشها، باورها، رسمها، سنتها و هنرها، به شکلگیری هویت اجتماعی کمک میکنند.
وی ادامه داد: آیینهای سنتی میتوانند به شناخت بهتر خود و دیگران کمک کنند، این آیینها علاوهبر انعکاس ارزشها و باورهای فرهنگی به انسانها کمک میکنند تا با یکدیگر ارتباط برقرار کرده و همبستگی اجتماعی بیشتری ایجاد کنند درنتیجه همدلی و همزبانی در جامعه افزایش پیدا میکند به همین دلیل آیینهای سنتی میتوانند نقشی مهم در محافظت از هویت فرهنگی و ارزشهای اجتماعی داشته باشند.
صادقی عنوان کرد: درمجموع آیینهای سنتی به عنوان یکی از عوامل مهم شکلگیری هویت اجتماعی در جامعه اهمیت بسیاری دارند، این آیینها نه تنها به نگهداری و انتقال فرهنگ و تاریخ جامعه کمک میکنند، بلکه همبستگی و همدلی در جامعه را نیز ارتقا میدهند.
رئیس گروه اجتماعی و فرهنگی دانشگاه شهرکرد با اشاره به کارکردهای آیینی و عقیدتی، تفریحی، تاریخی و گردشگری آیینهای سنتی اضافه کرد: آیینهای سنتی، به عنوان بخشی از فرهنگ و تاریخ جامعه، کارکرد آیینی و عقیدتی نیز دارند، این آیینها شامل مجموعهای از باورها، رسوم و مراسم مذهبی و فرهنگی هستند که به عنوان راهی برای ارتباط با خداوند، افزایش ایمان و معنویت، و احترام به تاریخ و فرهنگ ادامه یافتهاند.
وی یادآور شد: آیینهای سنتی، کارکرد تفریحی نیز دارند، درواقع این آیین ها به عنوان یک شیوه برای تفریح و سرگرمی، در جوامع مختلف به کار میروند. همچنین آیینهای سنتی به عنوان یک شیوه برای نگهداری و انتقال تاریخ و فرهنگ جامعه، از اهمیت بسیاری برخوردار هستند، درحقیقت این آیینها شامل باورها، رسوم و مراسم مرتبط با تاریخ و فرهنگ جامعه هستند که به عنوان میراثی از یک نسل به نسل بعد انتقال داده میشوند بنابراین آیینهای سنتی، کارکرد تاریخی نیز دارند.
صادقی با اشاره به کارکرد گردشگری آیینهای سنتی، بیان کرد: فرهنگ و تاریخ یک جامعه، از جمله آیینهای سنتی، میتواند از جمله جذابیتهای گردشگری یک منطقه محسوب شوند به عنوان مثال، مراسمها و جشنهای سنتی، باورهای مردم، معابد و مکانهای مذهبی و فرهنگی، موزهها و آثار باستانی، موسیقی و هنرهای محلی، غذاهای سنتی و صنایع دستی، میتوانند جذابیتهای گردشگری برای جامعه بومی و گردشگران خارجی فراهم کنند.
این فعال اجتماعی در چهارمحال و بختیاری اظهار داشت: بسیاری از کشورها، به دنبال توسعه صنعت گردشگری و جذب توریستها هستند و در این راستا، از آیینهای سنتی و فرهنگی خود بهعنوان یکی از ابزارهای جذب گردشگر استفاده میکنند.
وی تاکید کرد: به طور کلی آیینهای سنتی کارکردهای متنوعی برای جامعه دارند و نه تنها به نگهداری و انتقال فرهنگ و تاریخ جامعه کمک میکنند، بلکه میتوانند همبستگی اجتماعی، تفریح، سرگرمی، ایمان، معنویت و ارتباط با خدا را تقویت کنند.
صادقی خاطرنشان کرد: بنابراین رسالت و وظیفه همه افراد است که نسبت به تقویت و حمایت از آیینهای سنتی و حتی احیای سنتهای فراموش شده تلاش کنند و در راه تقویت هویت اجتماعی و استفاده از سایر کارکردهای ارزشمند این آیینها در ردههای مختلف مانند رسانههای جمعی، نهادهای آموزشی و تربیتی، فضای عمومی جامعه و... از هیچ تلاشی فرو گذار نکنند.
انتهای پیام
نظرات