ابوالفضل حیدری در گفت و گو با ایسنا اظهار کرد: این انجمن در سال ۱۳۸۵ مجوز خود را از اداره کل کار و امور اجتماعی دریافت کرد و سپس به دلیل تمرکز بیشترین تولیدکنندگان عایق رطوبتی در شهرستان دلیجان، به تنها عامل خوشه صنعتی عایق رطوبتی در کشور تبدیل شد. پس از آن به عضویت اتاق بازرگانی استان مرکزی درآمده و به تبع آن عضو اتاق بازرگانی کشور شدیم.
وی ادامه داد: متقاضی دریافت مجوز منطقه ویژه اقتصادی عایق رطوبتی در دلیجان هستیم. از آنجا که دارای مجوز استانی هستیم، تمام تولیدکنندگان عایق رطوبتی استان نیز میتوانند در این انجمن عضو باشند. به همین دلیل شرکتهایی از محلات، شازند و خمین نیز در این انجمن عضو هستند.
خروج 25 درصد اعضای انجمن از چرخه تولید عایق رطوبتی
وی افزود: حدود ۱۰۰ کارخانه دلیجان در این انجمن عضو هستند اما در حال حاضر ۲۵ درصد اعضا از چرخه تولید خارج شدهاند. از دلایل این مسئله میتوان به نبود سرمایه در گردش، کمبود تقاضا در بازار، کمرنگ شدن صادرات، کم شدن ساخت و سازها و نیز تغییر ماهیت پوشش سقفها از ایزوگام به سایر پوششهای رایج اشاره کرد.
وی خاطرنشان کرد: از سال ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۰ هرساله حدود ۳۰ میلیون مترمربع عایق رطوبتی از کشور صادر شده است که استان مرکزی با 10 میلیون مترمربع صادرات، رتبه اول در کشور را به خود اختصاص داده و این جایگاه حاصل تلاش تولیدکنندگان دلیجان است.
کاهش حجم صادرات/شرایط رقابت بین المللی فراهم نیست
حیدری بیان کرد: مبلغ صادرات سال گذشته استان مرکزی حدود ۸ میلیون دلار بوده است. اگرچه به دلیل سیاستهای گمرکی، میزان صادرات و واردات سال ۱۴۰۱ اعلام نشده است اما به دلیل مشکلات موجود قطعا این حجم در مقایسه با سالهای گذشته کاهش پیدا کرده است.
وی بیان کرد: محصولات تولیدی ما در بازار جهانی با هیچ کشوری در حال رقابت نیست و به کشورهایی نظیر عراق، افغانستان، پاکستان و مقداری هم به کشورهای آسیایی اطراف صادر میشود. اگرچه ایران از نظر تولید جایگاه دوازدهم کشورهای تولیدکننده ایزوگام در جهان را دارد اما تاکنون شرایط رقابت با محصولات کشورهای دیگر فراهم نشده است.
مشکل تامین مواد اولیه نداریم، اما ...
حیدری تصریح کرد: تامین مواد اولیه این صنعت با مشکل مواجه نیست زیرا قیر، تیشو، پلیاستر و پودر در ایران موجود است و فویل، هم از بازار داخلی و هم به منظور تعادل بازار، از طریق واردات تامین میشود اما نیاز به سرمایه در گردش بالا در این حوزه مشکل ایجاد کرده است.
وی گفت: قیمت مواد اولیه نسبت به چند سال گذشت سه یا چهار برابر شده است که به عنوان یک عامل بازدارنده در این صنعت محسوب میشود. به عنوان مثال قیمت هر کیلو فویل از ۲۲ هزار تومان در سالهای گذشته به ۲۰۰ هزار تومان در حال حاضر رسیده است ولی با این وجود نمیتوان تغییر چندانی در قیمت ایزوگام ایجاد کرد.
وی اظهار کرد: این صنف نمیتواند کالای خود را با قیمت بالا عرضه کند زیرا فضای بازار ایزوگام به شدت رقابتی بوده و به همین دلیل امکان افزایش قیمت زیاد برای این صنف وجود ندارد. از طرفی ایزوگام به عنوان یک نیاز روزمره یا ضروری مطرح نیست. به عنوان مثال یک ساختمان پس از چندین سال نهایتا به لکهگیری یا ترمیم بخشی از بام احتیاج پیدا میکند و به همین دلیل میزان تولید در دلیجان کاهش پیدا کرده است.
ناهمخوانی افزایش قیمت مواد اولیه و قیمت عرضه محصول
وی ادامه داد: تمام این مسائل در کنار عدم پرداخت تسهیلات از سوی بانکها، کاهش درخواست بازار و مشکلات صادرات، شرایط فعلی را رقم زده است. با وجود افزایش قیمت مواد اولیه، قیمت ایزوگام از ۵۰ تا ۵۵ هزار تومان، به میانگین قیمت ۷۰ تا ۷۵ هزار تومان در هر مترمربع رسیده است.
حیدری افزود: استانداردهای تولید ایزوگام در ایران برگرفته از استانداردهای اروپا بوده اما بومیسازی شده است. کشورهای برتر تولیدکننده ایزوگام در دنیا اکثرا اروپایی بوده و محصولات خود را به ترکیه و کشورهای عربی صادر میکنند و بازار ما را در اختیار میگیرند که این مسئله به دلیل وجود مبادلات تجاری آزاد بین آن کشورهاست.
صنعت ایزوگام در وضعیت خاکستری
دبیر انجمن تولیدکنندگان عایق رطوبتی استان مرکزی تصریح کرد: یکی از عوامل بازدارنده صادرات این است که تولیدکنندگان ما در ازای صادرات، ریال دریافت کرده و باید تعهدات خود را به صورت دلاری به بانک مرکزی بپردازند. در کنار این مسائل، تحریمها و دشواری مبادلات بانکی و عمل به تعهدات ارزی، صنعت ایزوگام را در وضعیت خاکستری قرار داده است.
وی گفت: در حال حاضر ۷۵۰ نفر به صورت مستقیم در این واحدها مسئول به کار هستند. با توجه به گستردگی حجم شرکتهایی که به این واحدها خدمات ارائه میدهند، نمایندگیهای فروش این شرکتها در سراسر کشور و افرادی که در سیستمهای حمل و نقل ایزوگام اشتغال دارند، صنعت عایق رطوبتی میتواند حدود ۱۵ هزار نفر را درگیر کند.
وی در خصوص نماینده گمرک مستقر در دلیجان و محلات اظهار کرد: همکاری بسیار خوبی از طرف این نمایندگی با صادرکنندگان انجام میشود و کارها را در سریعترین زمان ممکن انجام میدهد و در مجموع حضور نماینده گمرک در این منطقه مثبت بوده است، اگرچه ایزوگامهای صادراتی به عراق مانند گل صادراتی محلات باید در مرز تخلیه شده و مجددا در کامیونهای عراقی بارگیری شوند.
حیدری در خصوص مبلغ تسهیلات ارائه شده به این صنعت اظهار کرد: درصورتی که یک واحد نیاز به ۲۰ تن قیر داشته باشد، با توجه به قیمت ۱۵ هزار تومانی هر کیلو قیر، وامهای خرد نمیتواند مشکلی از این صنایع حل کند. در واقع تولید هیچگاه بسته حمایتی نداشته است.
توقف سه ساله ایجاد منطقه ویژه اقتصادی ایزوگام در مجمع تشخیص!
وی با بیان اینکه این مشکلات از گذشته تاکنون بیان میشود اما تاکنون گوش شنوایی برای رفع آنها وجود نداشته است، ادامه داد: ما متقاضی ایجاد منطقه ویژه اقتصادی هستیم تا از مزایای آن نظیر معافیتهای مالیاتی، تسهیلات بانکی و صادراتی استفاده کنیم. اگرچه مجلس این مهم را مصوب کرده است اما سه سال است که در مجمع تشخیص مانده است.
وی افزود: از آنجا که عایق رطوبتی صنعت غالب دلیجان را تشکیل داده است و صنایع الیاف، پودر و قیر به عنوان صنایع مرتبط با عایق رطوبتی در کنار آن شکل گرفته اند، شایسته نیست که صنعت عایق رطوبتی با این وضعیت مواجه باشد. اگر به این صنعت پرداخته نشود، شرایط بدتری پیش رو خواهد بود.
حیدری تصریح کرد: برخی واحدهای تولید عایق رطوبتی به سمت تولید الیاف رفتند و الیاف نیز از صنایع هزینهبر است. اکثر ۲۰ واحد الیاف که در حال حاضر فعال هستند، پیش از این در زمینه تولید عایق رطوبتی فعال بوده اند. طبق شرایط موجود پیشبینی میشود که ۲۵ واحد تعطیل، در آینده نزدیک به ۴۰ واحد افزایش پیدا کند.
وی در ارتباط با به روز بودن تکنولوژی خط تولید کارخانجات ایزوگام دلیجان گفت: هیچ تکنولوژی خارجی، خط تولید کارخانجات ما را زیر سوال نبرده است. اگر چه تغییراتی در راستای راحتی کار یا مکانیزاسیون خط تولید انجام شده است، اما در ماهیت خط تولید تغییر ایجاد نشده است و با همین خط تولید میتوان بهترین کیفیت ایزوگام را تولید کرد.
وی ادامه داد: دستگاههای پیشرفتهتر به سمت کاهش استفاده از نیروی انسانی پیش میرود. در مجموع، نوآوری چندانی در خط تولید ایزوگام ایجاد نشده چرا که ضرورت آن نیز احساس نشده است.
وی افزود: خراسان جنوبی با ۴۵ واحد تولیدی، ارومیه با ۳۰ واحد تولیدی، شیراز با ۸ واحد تولیدی و تهران و اصفهان نیز به صورت پراکنده در زمینه عایق رطوبتی فعال هستند. اما به صورت متشکل تنها چهار منطقه در تولید عایق رطوبتی فعال هستند و مشکلات یاد شده برای تمام تولیدکنندگان وجود دارد.
وی تصریح کرد: به دلیل نبود انجمن کشوری و ساختار این چنینی، عدم حضور در جلسات نشستها و رایزنی با سازمانهای مختلف، مشکلات واحدهای دیگر کمتر بیان و منعکس میشود. انجمن استان مرکزی (دلیجان) در هر نقطه یا جلسهای که احساس کند میتواند با رایزنی مشکلات را کاهش داده و موانع را از سر راه بردارد، حضور پیدا میکند.
وی در خصوص شرایط سوخت گاز مایع کارخانجات گفت: اگر چه در تامین گاز مایع مشکلی وجود ندارد اما مشکل اصلی قیمت گاز است چراکه قیمت گاز از ۱۰۰ تومان به ازای هر مترمکعب به ۵۰۰ تومان و بیشتر افزایش پیدا کرده است و در حالی که ارزش افزوده ۹ درصد است، ارزش افزوده گاز مصرفی به ۱۵ درصد افزایش پیدا کرده است. مالیات بر ارزش افزوده 9 درصدی در قبض گاز پرداختی، پیش از این به نوعی اعتبار کارخانجات نزد شرکت گاز بود اما اکنون علاوه بر افزایش مالیات برارزش افزوده به ۱۵ درصد، این اعتبار نیز حذف شده است.
گازوئیل به قیمت گاز!
حیدری ادامه داد: از واحدها خواسته شد تا به منظور صرفهجویی در مصرف انرژی در فصل زمستان، مشعلهای خود را دوگانه سوز کنند که این کار با هزینه سنگین انجام شد اما گازوئیل به عنوان سوخت جایگزین به صورت علیالحساب و به قیمت گاز به آنها داده شد.
وی خاطرنشان کرد: ما برای انعکاس مطالبات و مشکلات خود، علاوه بر نامهنگاری، از آنجا که عضو اتاق بازرگانی نیز هستیم، مشکلات خود را که همان مشکلات کشوری این صنعت است در جلسه شورای گفت و گو با حضور مسئولان کشوری مطرح میکنیم که توانستیم بخشی از مشکلات را نیز از این طریق حل کنیم.
وی افزود: برای واحدهای تولیدی متوسط و کوچک، سرمایه در گردش مشکل کلیدی است و به دلیل نبود این سرمایه قدرت رقابت در بازار را ندارند و با محصولات ضعیفتری وارد بازار میشوند.
انتهای پیام
نظرات