شهرستان بابل به عنوان پرچم دار تامین امنیت غذایی با وجود شرکتهای ماشین سازی و کارخانه تولید سموم ودفع آفات کشاورزی، استادکارهای مجرب مکانیک و سازنده ماشین آلات کشاورزی، مرکز توزیع برنج استان و کشور، وجود محققان و کارشناسان حوزه کشاورزی، وجود کارشناسان و محققان ملی در بخش تحقیقات کشاورزی در این بخش در استان و کشور به عنوان شهرستانی شاخص تلقی میشود.
وجود ۹ مرکز خدمات که در حوزه دام سبک و سنگین، تولید محصول سالم، کنترل بیولوژیک و ارائه کشت محصولات اقتصادی، بهره وری آب و توسعه گلخانه در راستای امنیت غذایی فعالیت دارند.
در حالی که برخی شهرها قابلیت کشت برنج را به سبب مشکلات عدیده از دست دادند، اما شهرستان بابل با ظرفیت یک دهم در بخش کشاورزی پویا است و بنا به آمار کارشناسان ظرفیت کشت محصولات کشاورزی در کشور هفت دهم است.
اما دانش بنیان کردن تولیدات کشاورزی در مسیرامنیت غذایی، استفاده از تکنولوژی روز با برخورداری از دانش فنی متخصصان و محققان، ترویج و توسعه آموزش کشاورزی، بهره وری آب، توجه به صنایع تبدیلی از جمله مهم ترین عامل ادامه روند توسعه صنعت کشاورزی است که کمتر به آن توجه شده است.
در سال های اخیر به خصوص سال ۱۴۰۱ کشاورزان مازندران در حوزه فروش مرکبات و برنج دچار چالش جدی بودند وآثار مخرب آن تاثیر زیادی در حوزه کشاورزی داشته که می توان به قطع درختان مرکبات، دپوی انبوه برنج مرغوب داخلی، تغییر کاربری وساخت وسازهای غیرقانونی اشاره کرد.
حال مازندران در حوزه محیط زیست نیز اصلا مناسب نیست استفاده از سموم وکود شیمیایی بی رویه، عدم نظارت بر شیرابه های مراکز صنعتی و ورود آن به آببندان های مورد تغذیه زمین های زراعی، باغی، آلودگی آب، خاک و تاثیر آن بر حاصلخیزی زمین، عدم مدیریت آب های سطحی و خشکسالی گسترده در استفاده از آب های زیرزمینی و... از جمله بحران ایجاد شده؛ حاکی از حال نامساعد این استان شمالی است.
از وظایف مهم نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی نظارت بر امور و تصمیم گیریهای موثر در بخش های مختلف کشور است تا به صورت قانونی مسیر توسعه با رفع چالشها طی شود. وجود کمیسیون تخصصی در بخش کشاورزی، اب، منابع طبیعی و محیط زیست از سری کمیسیونهای پر کار و پر حاشیهای است که انتظار میرود تا نمایندگان زبده از استانهایی که پر چالش در این بخش هستند عضو باشند.
امسال مازندران به عنوان قطب کشاورزی با تنش آبی و دپوی برنج سال گذشته دست و پنجه نرم میکند و انتظار کشاورزان این است که نمایندگان مجلس در بهارستان به حل مشکلات بپردازند اما فریاد میزنند "حال پیگیری با کیست؟ "
سازمان برنج نداریم
نماینده مردم آمل از عدم وجود زیرساخت های کشاورزی و وضعیت بحرانی مازندران گلایهمند میشود و میگوید، وضعیت برنج های دپو شده مازندران چه می شود؟
رضا حاجی پور در محافل مختلف اعلام میکند؛ مازندران با داشتن ۲۳۰ هکتار زمین شالیزاری اما متولی و حمایت گری ندارد.
بنا به اظهارات این نماینده مجلس، تا به امروز زیرساختی برای خرید و صادرات محصولات کشاورزی مازندران مهیا نشده است ودولت توجه کافی به کشاورزان ودغدغه آن ها ندارد.
ضرورت اصلاح قوانین در حوزه کشاورزی
نماینده مردم ساری و میاندورود، عضو شورای قیمت گذاری و اتخاذ سیاستهای حمایتی محصولات اساسی کشاورزی مجلس نیز تاکید دارد، باید نگاه حاکم از واردات به سمت صادرات تغییر کند چرا که مازندران نیازمند سیاست های حمایتی دولت است.
منصورعلی زارعی کیاپی معتقد است بسیاری از قوانین بخش کشاورزی باید اصلاح شود؛ اینکه نگران واردات برنج هستیم و قیمت برنج داخلی از برنج خارجی بیشتر است به این علت است که هزینه تولید بسیار بالا و میزان بهره وری پایین است که باید هزینه تولید را کاهش و بهره وری را افزایش دهیم.
دولت کشاورزان را رها کرده است
از طرف دیگر نماینده مردم بابل در مجلس با ابراز عقیده میگوید، دولت دغدغه ای برای حل مشکل مازندران ندارد. تاکنون دولت هیچ اهمیتی برای برنج و مرکبات مازندران قائل نشده است.
علی کریمی فیروزجایی میگوید: به رئیس جمهور و وزرا رای اعتماد دادیم به شرطی که مشکل مردم را حل کنند.
وی میافزاید، برنج یکی از استراتژیکی ترین محصولات در امنیت غذایی کشور است اما به دلیل مشکلات حل نشده دچار بحران شده است.
عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی معتقد است، هنوز زیرساخت ها فراهم نشده ، نگاه حمایتی در سطح کلان برای مازندران وجود ندارد، وزارتخانه هیچ دغدغه ای برای کشاورزان مازندران ندارد.
چالش هزینه بالای نهاده های کشاورزی و عدم اختصاص تسهیلات به کشاورزان
دیگرنماینده مردم بابل در مجلس نیز اظهار میکند، مازندران در حالی با بی مهری دولت مواجه شده که تولیدکننده ۳۰۰ نوع محصول مهم کشور است.
مهدی سعادتی بیشه سری با اشاره به اینکه تاکنون دولت هیچ حمایتی در حوزه کاشت، داشت و برداشت برنج مازندران نکرده است، میگوید: نگاه دولت به حوزه کشاورزی در مازندران اشتباه است.
وی میافزاید، بابل ۲۰ درصد مرکبات کشور را تولید می کند اما سال گذشته قیمت گذاری نامناسب مرکبات، باغداران را با ضرر سنگینی مواجه کرده بود.
تعهدات اجرایی نشد
فرماندار ویژه بابل نیز در رابطه با حمایت از کشاورزان اعلام میکند، شهرستان بابل با ۴۷ هزار و ۵۰۰ هکتار اراضی کشت برنج، قطب مهم کشاورزی شمال کشور است ضمن اینکه در تولید برخی محصولات کشاورزی دارای رتبه برتر است اما با وجود این همه ظرفیت مشکل عدیده حل نشده دارد.
قاسم عزیززاده گرجی، میگوید، دولت به تعهدات و قراردادی که با کشاورزان مطرح کرد اجرایی نشد. این در حالیست که واردات برنج خارجی و تخلیط آن با برنج داخلی در سطح استان به ویژه بابل سبب نوسانات قیمت و از بین رفتن بازار داخلی است که باید به این مهم رسیدگی جدی شود.
نماینده عالی دولت در بابل، نبود زیرساخت لازم در تولید مرکبات این شهرستان را از مهم ترین چالش این حوزه برشمرد و اظهار میکند، با وجود ۱۷۰ واحد مرغداری در شهرستان بابل که در این واحدها در هر دوره ۳ میلیون قطعه جوجه تولید می شود در طول سال این آمار به ۱۲ میلیون قطعه می رسد اما هنوز تامین نهاده های دامی عمده ترین مشکلات تولیدکنندگان این حوزه است .
دپوی ۶۰ هزار تنی برنج در شالیکوبی های بابل
سرپرست جهاد کشاورزی شهرستان بابل نیز از تخصیص حداقلی تسهیلات واعتبارات به حوزه کشاورزی بابل گلایهمند شد و ابراز کرد، با وجود کسب رتبه های برتر کشاورزی هنوز کشاورزان بابل در بخش زیربنایی و تهیه ماشین آلات کشاورزی و سایر تجهیزات دچار مشکل هستند.
محسن آهنگری با اشاره به اینکه واردات برنج خارجی رکود قیمت برنج داخلی و بحران معیشتی کشاورزان را رقم زده است، میگوید، ۶۰ هزار تن برنج در شالیکوبی های شهرستان بابل دپو شده؛ اگر تخلیه نشود به بحران تبدیل و ممکن است منجر به اعتراضات مردمی شود.
وی میافزاید، بزرگترین تولید کننده محصولات کشاورزی فاقد صنایع تبدیلی است و زمینه صادرات محصولات استراتژیک برای شهرستان بابل فراهم نیست.
ضرورت تشکیل سازمان برنج در مازندران
یک کشاورز و کارشناس حوزه کشاورزی نیز با اشاره به مشکلات عدیده حوزه کشاورزی در شهرستان بابل به ضرورت تشکیل سازمان برنج در مازندران معتقد است، با تشکیل این سازمان پیگیری صفر تا صد مسائل مربوط به محصول برنج از کاشت تا برداشت و بازار فروش به این سازمان محول شود زیرا در حال حاضر کشاورزان ما متولی کارآمد ندارند.
عباس طالب زاده گرد رودباری میافزاید، با وجود افزایش میزان خشکسالی در مازندران انتظار داریم متولیان امر اقدام جدی در حوزه تجهیز و برق دار کردن چاه های کشاورزی، لایروبی آببندان ها، رودخانه ها و نهرها داشته باشند.
این کشاورز مازندرانی خواستار برند سازی محصولات کشاورزی شد و اظهار میکند، هنوز بهره وری آب در شهرستان بابل مدیریت نشده است و کشت مناسب با شرایط منطقه به کشاورزان معرفی نمی شود.
طالب زاده معتقد است بهرهوری در بخش کشاورزی باید از شیوه سنتی خارج و به سمت مدرن و مکانیزه هدایت شود از این رو با محصول کیفی، کاهش هدر رفت و ارزان بودن محصول مواجه خواهیم شد.
انتهای پیام
نظرات