• شنبه / ۲۰ خرداد ۱۴۰۲ / ۱۲:۴۹
  • دسته‌بندی: گزارش و تحلیل
  • کد خبر: 1402032012456
  • خبرنگار : 71610

/تحلیل - عبدالباری عطوان/

استقرار تسلیحات هسته‌ای تاکتیکی در بلاروس؛ پاسخ روسیه به ضدحمله اوکراین

استقرار تسلیحات هسته‌ای تاکتیکی در بلاروس؛ پاسخ روسیه به ضدحمله اوکراین

تحلیلگر سرشناس جهان عرب نوشت: "پوتین مردی سرسخت و باصلابت است و با چیزی به نام تسلیم آشنایی ندارد و به همین دلیل می‌توان گفت که وی در عملی کردن تهدیداتش مبنی بر استفاده از تسلیحات هسته‌ای برای پیروز بیرون آمدن از جنگ و دستیابی به همه یا بیشتر اهداف خود دریغ نخواهد کرد و درواقع ملحق شدن کی‌یف به ناتو می‌تواند به منزله فشار دادن دکمه هسته‌ای باشد.

به گزارش ایسنا، عبدالباری عطوان، تحلیلگر سرشناس جهان عرب و سردبیر روزنامه رأی الیوم در یادداشتی درباره تحولات اخیر جنگ روسیه و اوکراین نوشت:پاسخ روسیه به ضد حمله اوکراین سریعتر از آن چیزی بود که بسیاری ازجمله خود ما انتظار داشتیم، چراکه ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه جمعه و پس از دیدار با نزدیک‌ترین متحد خود یعنی الکساندر لوکاشنکو، رئیس‌جمهوری بلاروس رسماً اعلام کرد که در هفتم یا هشتم ماه ژوئیه استقرار سلاح‌های هسته‌ای تاکتیکی در قلمرو کشور همسایه هم مرز با اوکراین انجام خواهد شد.

زمان‌بندی این اقدام نشان‌دهنده نیت جدی پوتین برای عدم تردید در استفاده از سلاح‌های هسته‌ای چهار روز قبل از نشست سران ناتو در لیتوانی است که در آن درباره ملحق شدن اوکراین به این ائتلاف تصمیم گیری خواهد شد و تصمیم این نشست برای صلح و یا جنگ تعیین کننده خواهد بود.

این پیام روشنی از سوی رئیس جمهوری روسیه به آمریکا و کشورهای عضو ناتو است که می‌گوید جنگ اوکراین به دلیل تصمیم اوکراین برای کنار گذاشتن بی‌طرفی خود و تهدید به پیوستن به ناتو آغاز شده است و در صورت ملحق شدن رسمی کی‌یف به این ائتلاف، بعید نیست که پاسخ، هسته‌ای باشد.

دیمیتری مدودف، معاون شورای امنیت ملی روسیه که بسیار نزدیک به پوتین است، چهار روز پیش در صفحه خود در تلگرام نوشت: ضدحمله اوکراین از قبل آغاز شده است و مسکو باید با پاسخی بزرگتر به آن پاسخ دهد. ما باید ابتدا حمله دشمن را متوقف کنیم، سپس حمله کوبنده خود را آغاز کنیم.

ما با این اظهارات مدودف مخالف نیستیم که هدف ضدحمله اوکراین با حمایت آمریکا و ناتو، محو کردن فدراسیون روسیه از روی نقشه و شکستن تمامیت ارضی آن یکبار برای همیشه است؛ اما پیش بینی نتایج این حمله و موفقیت این طرح آمریکایی دشوار است.

این ضدحمله برای روسیه غافلگیر کننده نبود، چراکه مقدمات آن با ارائه سامانه‌های موشکی «پاتریوت» به ارتش اوکراین و قبل از آن موشک‌های تهاجمی «هرماس» آمریکا، تانک‌های «لئوپارد» آلمانی و در نهایت «اف-۱۶» آمریکایی آغاز شده بود و شاید اولین مراحل آن با خرابکاری خط لوله گاز «نورد استریم» آشکار و با انفجار سد «کاخوفکا» بر روی رودخانه «دنیپرو» به نوعی تأیید شد.

کاملا واضح است که طرح اوکراین برای منفجر کردن این سد یا بخشی از آن؛ سردرگم کردن روسیه و نفوذ به کریمه است و تمام اتهامات تبلیغاتی مبنی بر اینکه روسیه پشت این بمباران است قانع کننده نیست؛ چراکه اگر این اتهامات صحت داشت، دولت زلنسکی پیشنهاد رجب طیب اردوغان، همتای ترکیه‌ای خود مبنی بر تشکیل کمیته بین‌المللی برای بررسی این انفجار و تعیین اینکه چه کسی پشت آن بوده است موافقت می‌کرد.

بارها گفته‌ایم که پوتین وارد این جنگ نشد تا شکست خورده از آن خارج شود و به همین دلیل است که از استفاده از سلاح هسته‌ای برای پیروز بیرون آمدن و دستیابی به همه یا بیشتر اهداف خود دریغ نخواهد کرد، زیرا شکست به معنای نابودی روسیه و خود وی است، دقیقا شبیه آنچه در جنگ جهانی دوم برای آلمان رخ داد. پوتین مردی سرسخت و باصلابت است و چیزی به نام تسلیم و تن دادن نمی‌شناسد و دوران زندگی‌اش گواه آن است.

استقرار تسلیحات هسته‌ای تاکتیکی در بلاروس هم مرز اوکراین ممکن است اولین هشدار برای ائتلاف ناتو چند روز قبل از نشست سران آن در ۱۱ و ۱۲ ژوئیه به رهبری جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا باشد و پیام آن این است که  ملحق شدن اوکراین به ناتو ممکن است به معنای فشار دادن دکمه هسته‌ای تاکتیکی و مقدمه‌ای برای بمباران هسته‌ای استراتژیک باشد که به مرزهای اوکراین محدود نخواهد شد و ممکن است از مرزهای اوکراین فراتر برود و به بسیاری از پایتخت‌های غربی در اروپا و آمریکای شمالی به ویژه واشنگتن، لندن و برلین برسد.

طبق گفته مدودف، محو کردن روسیه از روی نقشه بسیار پرهزینه خواهد بود و هیچ جهانی بدون آن وجود نخواهد داشت؛ چراکه این مرد و استادش پوتین روی زرادخانه‌ای متشکل از ۶۵۰۰ کلاهک هسته‌ای و موشک‌های مافوق صوت ایستاده‌اند که می‌توانند در کمتر از ۱۰ دقیقه به واشنگتن برسند.

نابودی روسیه به معنای نابودی کل جهان است، پس آیا این همان چیزی است که بایدن و برخی از رهبران راست افراطی اروپایی می‌خواهند؟!

ما امیدواریم که ناتو ریشه‌های این بحران را مورد بررسی قرار دهد و ایده پیوستن اوکراین به ناتو را که جرقه اولیه این بحران را زد، کنار بگذارد، ابتکارعمل صلح چین به عنوان کوتاه‌ترین راه حل را بپذیرد و به تبع آن خطر هسته‌ای را که منجر به نابودی بشریت می‌شود، برطرف کند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۲-۰۳-۲۰ ۱۳:۲۱

جنگ هسته ای رخ نخواهد داد چون جهان یکبار چنین بمبارانی را در ژاپن هیروشیما- ناکازاکی بالعینه شاهد بوده مگر اینکه آمریکا+ طرفداران سنتی همراهش مغز الاغ خورده باشند.............

avatar
۱۴۰۲-۰۳-۲۱ ۰۱:۲۰

رضا جون شما پول می‌گیری زیر هر پستی می‌آیی کامنت میذاری؟! همه هم با یه ادبیات در پیتی و داغون؟! جالب هم هست که ایسنا فقط نظرات تو رو چاپ می‌کنه. قضیه چیه؟! خیلی تابلوئه بابا. یه ذره استراحت کن! انگار هنری کیسینجره که هی تند تند نظر میده. تو این نظراتت رو حیفه اینجا می‌ذاری. حروم میشی. این تحلیل‌هات رو در اختیار سیاستمداران بذار بلکه به دردشون بخوره.