سفر نخست رئیس جمهور به آذربایجان شرقی، انقلابی برای اتمام طرحهای نیمه تمام بود و در این سفر، تعداد ۱۷۵ مصوبه با اعتبار ۱۹.۹۴۸ همت به تصویب رسید که مقرر شد این اعتبار در یک دوره سه ساله پرداخت شود.
بر اساس گفتهی محمد فرشکاران، رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی آذربایجان شرقی، در جلسه بررسی روند اجرای مصوبات سفر استانی رئیس جمهور به آذربایجان شرقی با حضور معاون اجرایی رئیس جمهور، سازمان برنامه و بودجه متعهد به پرداخت ۱۰ هزار و ۶۰۱ میلیارد تومان از مجموع این اعتبارات شده که سهم سال اول آن ۴۷۵۴ میلیارد تومان است و طی همین یک سال ۱۰۵ درصد از اعتبار معادل ۵۰۰ میلیارد تومان تخصیص یافته است.
بر این اساس، مجموع تعهد استان برای اجرای پروژهها در سال اول تعداد ۲۷ پروژه بود که در این راستا برای ۱۲ پروژه تخصیص ۱۰۰ و بیشتر از ۱۰۰ درصدی محقق شده و عملیات ۱۵ پروژه نیز به اتمام رسیده که مطالبات آنها در حال پرداخت است.
همچنین فرشکاران در نشست خبری اخیر خود نیز اعلام کرد: بیشترین سهم و مصوبه این سفر به بخش راه و آب به ترتیب با ۲۱.۷ و ۲۰ درصد اختصاص یافت که شامل تکمیل راه آهن میانه - تبریز، تکمیل آزادراه مراغه - هشترود - نقده - تمرچین (۴۸ کیلومتر)، تکمیل بزرگراه بستان آباد - سراب - نیر، تکمیل آزادراه تبریز - مرند - بازرگان (۳۰ کیلومتر)، تکمیل راههای روستایی استان و تکمیل ۱۴ کیلومتر از راه مرند - ایوغلی در بخش راه و تکمیل آبرسانی به شهر میانه، بهره برداری از رودخانه ارس، تکمیل سدخداآفرین و قیزقلعه سی، تکمیل شبکه آبیاری و زهکشی آیدوغموش میانه (برای ۳۰۰۰ هکتار) و تکمیل شبکه آبیاری و زهکشی سهند در بخش آب میشود.
سفر نخست ریاست جمهوری؛ انقلابی در اتمام پروژههای نیمه تمام استان
عابدین خرّم، استاندار آذربایجان شرقی در یک گفتوگوی خبری، زمان دومین سفر استانی رئیس جمهور و هیات دولت به آذربایجان شرقی را ۱۸ و ۱۹ خرداد ماه اعلام کرد و گفت: آذربایجان شرقی پنجمین مقصد رئیس جمهور در دور دوم سفرهای استانی است و این سفر، دومین سفر رئیس جمهور به استان در طول یک سال گذشته است که از لحاظ منابع، اعتبارات، مصوبات و همچنین فرصت کافی برای اجرای پروژهها قدم رو به جلویی خواهد بود.
وی با اشاره به تصویب اجرای ۲۰۰۰ پروژه بزرگ و کوچک در آذربایجان شرقی در سال گذشته، افزود: بسیاری از پروژههای استان، نیمه تمام بودند و حتی عمر برخی به بیش از ۲۰ سال میرسید. اگر بنا بود که این پروژهها به روال عادی پیش برود، ۲۰ سال زمان نیاز داشت.
۲۹ پروژه آماده بهره برداری در سفر ریاست جمهوری است
وی ادامه داد: در حوزههایی همچون راه، آب، برق، حمل و نقل و پروژههای فرهنگی تعداد ۲۹ پروژه به صورت ۱۰۰ درصد به اتمام رسیده و آماده بهره برداری است.
استقلال مس سونگون آذربایجان و توسعه صنایع پایین دستی با حضور پیمانکاران قوی
مس سونگون یکی از میراثهای اقتصادی مردم خطه آذربایجان و به خصوص ورزقان است که عواید آن، سالهای سال به جیب سایر استانها و به خصوص کرمان میرفت و مردم این خطه عملا از میراث پدران خود بی بهره مانده بودند.
این خواسته دیرینه مردم آذربایجان و پیگیری مسئولان طی سالهای گذشته نتوانست سیر عوایدی ۲۴ هزار میلیارد تومان خروج مس خام را به استان بازگرداند و صرفا بخشی از فروش خام مس به برخی پروژههای گزینشی استان، آن هم از طریق شرکت صنایع ملی مس تزریق میشد.
پافشاری مردم و مسئولان در دولت سیزدهم باعث شد تا گام مهمی در راستای استقلال مس سونگون گرفته شود و مقصد اول رئیس جمهور در سفر نخست خود به استان، مس سونگون ورزقان باشد و در همان محل نیز دستور استقلال مس از سوی حجت الاسلام رئیسی صادر شد. دستوری که سرمایه گذاری چندین هزار میلیارد تومانی را برای این خطه به ارمغان آورده است.
معبود عباس زاده، مدیر مجتمع مس سونگون در گفتوگو با خبرنگاران، در این خصوص گفت: پروژه هیپ لیچینگ مس سونگون در ۱۶۴ هکتار و با تامین اعتبار ۱۲ هزار میلیارد ریال و ۷۰۰ نفر اشتغالزایی مستقیم و غیرمستقیم در حال اتمام است.
بر اساس گفتهی وی، پیشرفت این پروژه از ۲.۹۸ درصد در سال ۹۷ به نزدیک ۱۰۰ درصد در پایان سال ۱۴۰۱ رسیده و اکنون پس از ۴۱ سال در تاریخ این مجتمع و بعد از ۱۷ سال از شروع استخراج کنسانتره، کاتد مس در مجتمع مس سونگون تولید خواهد شد؛ همچنین اکنون در حوزه سرمایهگذاری و تکمیل زنجیره ارزش مس حدود ۸۵ هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری در حال انجام است.
این پروژه در سفر دوم ریاست جمهوری به استان به افتتاح خواهد رسید و قطار درآمدزایی برای استان به حرکت خواهد درآمد؛ همچنین احتمال میرود که استقلال شرکت مس سونگون آذربایجان که آخرین بار در دست دولت برای تایید بوده است، در این سفر به طور رسمی اعلام شود.
تزریق بیش از ۱۵۰۰ میلیارد تومان برای تصفیه بدهی و تکمیل خط آهن بستان آباد- تبریز
احداث قطار خط آهن میانه-بستان آباد-تبریز در ۱۱ قطعه به طول ۲۰۵ کیلومتر از سال ۱۳۷۹ و زمان دولت هشتم آغاز شد و تا دولت دوازدهم ادامه یافت و طی این ۲۳ سال نتوانست به دلیل عدم تامین نقدینگی به بهره برداری برسد.
این پروژه یکی از طرحهای ملی و فرامنطقهای کشور بوده که بهره برداری از آن با هدف ارتقای تعاملات بینالمللی به خصوص در بخش حمل و نقل در منطقه قفقاز و تقویت جایگاه ترانزیت کشور و استان به عنوان یکی از مهمترین زیرساختهای ریلی نقش مهمی را در راستای توسعهی اقتصادی شمالغرب کشور ایفا میکند.
پروژه راهآهن میانه-تبریز در سه فاز تعریف شده که فاز نخست آن از ایستگاه میانه تا ایستگاه بستانآباد به طول ۱۳۲ کیلومتر افتتاح شده و به بهرهبرداری رسیده ولی بخشی از این پروژه از جمله ایستگاههای تیکمهداش و ترکمانچای، هنوز تکمیل نشده است. فاز دوم آن نیز از کیلومتر ۱۳۲ (ایستگاه بستانآباد) تا کیلومتر ۱۷۶ (ایستگاه خاوران) به طول ۴۴ کیلومتر است که اکنون تکمیل شده و در سفر دوم ریاست جمهوری افتتاح میشود. فاز سوم این پروژه نیز از کیلومتر ۱۷۳ (ایستگاه خاوران) تا کیلومتر ۲۰۴ (ایستگاه اصلی تبریز) با مسافت ۳۱ کیلومتر به بیش از ۲۵۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد.
تکمیل این طرح، آرزوی ۲۳ ساله آذربایجانیها است که با افتتاح آن، مسیر ریلی تبریز- تهران از ۱۲ ساعت به هشت ساعت کاهش مییابد. این طرح به دلیل عدم پرداخت مطالبات پیمانکاران و رقم بالای بدهی طی چندین سال راکد مانده بود اما در دولت سیزدهم با اختصاص ۷۷۳ میلیارد تومان شامل ۲۵۴ میلیارد تومان اوراق مشارکت و تخصیص ۵۱۹ میلیارد تومان اعتبار نقدی بار دیگر آغاز به کار کرد.
آغاز فروش بلیط قطار مسافری خاوران تبریز_تهران از ١٠ صبح چهارشنبه ١٧ خرداد
سید میعاد صالحی، معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل راهآهن جمهوری اسلامی روز گذشته در صفحه مجازی خود اعلام کرد: انشاءالله با افتتاح مسیر ریلی بستانآباد_خاوران در جریان سفر استانی رئیس جمهور محترم و وزیر محترم راه و شهرسازی، حلقه مفقوده محور ریلی مستقیم تهران_تبریز تکمیل شده و اولین قطار مسافری خاوران تبریز_تهران حرکت خواهد کرد. فروش بلیط این قطارها از ١٠ صبح چهارشنبه ١٧ خرداد آغاز میشود.
وی همچنین افزود: جهت رفاه هموطنان عزیز آذربایجان شرقی، بهترین زمان را برای حرکت اختصاص دادیم. این قطارها از روز ٢٠ خرداد هم از مبدا خاوران تبریز و هم از مبدا تهران، ساعت ۲۲:۱۵ حرکت کرده و حدود ساعت هشت صبح به مقصد میرسند که حدود سه ساعت کوتاهتر از مسیر فعلی تهران تبریز است.
اتمام طرح ۲۰ ساله انتقال آب شرب به میانه/ آب اندازی ۱۱۵۰ هکتار از اراضی شبکه پایاب سد آیدوغموش
تکمیل و تسریع در عملیات اجرایی پروژه سد گرمی چای میانه در سفر سال گذشته رئیس جمهور به استان در دستور کار قرار گرفت و با تامین مبلغ ۱۳۰۰ میلیارد ریال اعتبار و تخصیص فاینانس داخلی به مبلغ ۲۲۴۰ میلیارد ریال، عملیات آبگیری اضطراری از سد در هفتههای گذشته آغاز شد.
طرح تامین و انتقال آب شرب به میانه شامل پروژه تامین آب توسط سد گرمی چای، تصفیه و در نهایت انتقال آب به شهر میانه به منظور تامین بخش عمده آب شرب و بهداشتی شهر میانه و مراکز جمعیتی واقع در مسیر به تعداد ۱۸۰ هزار نفر میشود.
خط انتقال این طرح به طول ۴۲ کیلومتر با لولههای ۸۰۰ و ۹۰۰ میلمیتری قادر خواهد بود تا ظرفیت ۱۰ میلیون مترمکعب در سال برای افق ۱۴۱۵ آب انتقال دهد. تصفیه خانه این طرح نیز با ظرفیت ۴۵۰ لیتر در ثانیه شامل مدول ۱ احداث شده و خط انتقال از تصفیه خانه تا مخزن شهر دارای ظرفیت ۹۰۰ لیتر در ثانیه است.
بر اساس اعلام یوسف غفارزاده، مدیرعامل شرکت آب منطقهای آذربایجان شرقی، تاکنون ۲۵۰ میلیارد تومان برای اجرای این طرح هزینه شده که با بروزرسانی آن، مجموع هزینههای مربوطه شامل ۱۰۰۰ میلیارد تومان میشود.
در جریان دومین سفر ریاست جمهوری به استان، آیین آباندازی ۱۱۵۰ هکتار از اراضی شبکه پایاب سد آیدوغموش میانه که سیستمهای آبیاری آنها به اتمام رسیده است نیز برگزار خواهد شد.
شبکه پایاب آیدوغموش شامل شبکههای آبیاری در دو روستای داشکسن و سیاه کمر در مجموع به مساحت ۱۱۵۰ هکتار میشود که شبکه آبیاری تحت فشار ۸۰۰ هکتاری در روستای داشکسن از محل سرمایه گذاری بخش خصوصی احداث شده و شبکه آبیاری ثقلی روستای سیاه کمر-حصار نیز با مساحت ۳۵۰ هکتار از محل اعتبارات عمرانی طرح به اتمام رسیده است.
تکمیل مقبره الشعرای تبریز
طرح ساماندهی مقبره الشعرای تبریز به عنوان یکی از میراثهای فرهنگی خطه آذربایجان طی سالیان گذشته با عدم تامین اعتبار راکد مانده و حصارهای آبی رنگ دورتادور آن کشیده شده بود و عملا کسی نمیتوانست برای بازدید به این محل مدفن چندصد شاعر نام آشنای ایرانی برود.
در سفر نخست ریاست جمهوری در سال گذشته در مجموع مبلغ ۱۲۰ میلیارد تومان جهت تکمیل این پروژه اختصاص یافت که برای ساماندهی بخش جنوبی (صفه جنوبی) مبلغ ۴۰ میلیارد تومان از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تخصیص یافته و تمام این مبلغ محقق شده است.
اکنون نمای بیرونی این طرح در حال اجرا بوده و امکان بازدید نیز برای علاقمندان میسر است.
تکمیل و افتتاح واحدهای طرح نهضت ملی مسکن
بر اساس اعلام امیر بخشی زاده، مدیرکل راه و شهرسازی آذربایجانشرقی، در جریان دور دوم سفر رییس جمهور به این استان تعداد ۱۱ هزار و ۵۰۰ واحد مسکونی در طرح نهضت ملی مسکن آماده تحویل به متقاضیان است.
به گفتهی وی، این واحدها در بخشهای مختلفی مانند خودمالکی، خودساخت، روستایی و دولتی ساخته شده است و ۹۳۰ واحد خودمالکی شهری، ۹۹۹۷ واحد خودمالکی روستایی، ۱۳۰ واحد در مرند، ۶۰ واحد در مراغه، ۷۸ واحد در اهر، ۲۴ واحد در میانه و ۲۰ واحد در بستان آباده به بهره برداری میرسد.
انجام ۲۵۰ هزار میلیارد تومان سرمایهگذاری در استان
آذربایجان شرقی یکی از استانهای پیشرو در زمینه سرمایه گذاری بخش خصوصی محسوب میشود؛ به طوری که بالای ۸۰ درصد از اقتصاد این استان در دست بخش خصوصی است.
سال گذشته شاید جهش بزرگی در زمینه سرمایه گذاری در استان انجام گرفت و مبلغ قابل توجهی از سوی بخش خصوصی برای توسعه کارخانجات مختلف صرف شد. از بخش معدن و مس گرفته تا لوازم خانگی، شیشه و بخش کشاورزی سرمایه گذاریهای قابل توجهی در استان شکل گرفت.
عابدین خرّم، استاندار آذربایجان شرقی بر این اساس گفته است: به برکت سفر استانی رئیس جمهور و طرحهایی که دولت مصوب کرده، بخش خصوصی و کارآفرینان و صنعتگران استان به میدان آمده و بیش از ۲۵۰ هزار میلیارد تومان در حوزههای مختلف سرمایهگذاری کردهاند که این همت مردمان تبریز و آذربایجان را نشان میدهد.
افتتاح ۴ مگاپروژه در بخش کشاورزی/ افزایش تولید محصولات کشاورزی از ۴ میلیون تن به ۵.۵ میلیون تن
بر اساس اعلام اکبر فتحی، رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی، چهار مگاپروژه در قالب ۷۱ طرح در حوزه کشاورزی با اعتباری بالغ بر ۱۰ هزار و ۷۴۲ میلیارد ریال و ایجاد و تثبیت اشتغال برای ۴۱ هزار و ۳۱۶ نفر در سفر دوم ریاست جمهوری به استان افتتاح خواهد شد.
بر اساس گفتهی وی، در سفر قبلی ریاست جمهوری به استان انواع پروژهها شامل کانالهای آبیاری عمومی، شبکههای آبیاری، سیستمهای نوین آبیاری، قنوات، جادههای دسترسی به مزارع، راه برای عشایر، تامین آب آشامیدنی، طرحهای آبخیزداری منابع طبیعی و تجهیز آزمایشگاه شبکه دامپزشکی تعریف شده بود که تعدادی از این سیستمها در سفر فعلی ریاست جمهوری افتتاح خواهد شد.
افتتاح گاوداری ۶۰۰۰ راسی نیز یکی از این مگاپروژههایی است که بنیاد مستضعفان سرمایه گذاری آن را انجام داده است.
بهره برداری از مرغداری سه میلیون و ۶۰۰ هزار قطعهای نیز از دیگر پروژههای مهم بخش کشاورزی استان است. بهره برداری از این مرغداری یک اتفاق بی نظیر در شمال غرب کشور بوده که توسط یکی از شرکتهای بزرگ اجرا شده و از پیشرفت بسیار خوبی بهرهمند است و در سفر ریاست جمهوری نیز مورد بازدید قرار خواهد گرفت.
همچنین بر اساس اعلام فتحی، تولید محصولات کشاورزی استان در سال گذشته علی رغم مواجهه با تنش آبی و خشکسالی اما به دلیل گسترش سیستمهای آبیاری از چهار میلیون تن به ۵.۵ میلیون تن رسیده است.
۲۵۶ میلیارد تومان طرح برق آماده افتتاح
اصلاح و بهسازی شبکههای توزیع ۱۵۳ روستا، اصلاح و بهسازی شبکههای توزیع شهرب به طور ۱۰۹ کیلومتر، برق رسانی به ۱۴ روستای جدید و توزیع ۱۲۶ دستگاه سیستمهای قابل حمل خورشیدی بین عشایر از جمله پروژههای مهم حوزه برق استان است که با مجموع ۲۵۶ میلیارد تومان اعتبار در سفر دوم ریاست جمهوری به استان افتتاح خواهد شد.
افتتاح ۹۱۸ میلیارد ریال پروژه شهرکهای صنعتی آذربایجانشرقی
سجاد مطلبی، سرپرست شرکت شهرکهای صنعتی آذربایجانشرقی در گفتوگو با خبرنگاران از افتتاح پروژههای زیربنایی و زیرساختی شهرکهای صنعتی استان به ارزش ۹۱۸ میلیارد ریال خبر داد.
بر اساس گفتهی وی، از شبکه روشنایی معابر و احداث پستهای هوایی و خط ۲۰ کیلوولت هوایی و زمینی شهرک صنعتی شهید سلیمانی به طول سه کیلومتر و با صرف ۴۲۰ میلیارد ریال و شبکه روشنایی معابر و پستهای هوایی شهرک صنعتی بعثت به طول ۱۲ کیلومتر با حجم سرمایه گذاری ۹۳ میلیارد ریال در شهرستان شبستر نیز بهره برداری به عمل خواهد آمد.
وی، پروژه نیرورسانی برق در شهرک صنعتی آیت الله هاشمی رفسنجانی با ۱۷۰ میلیارد ریال هزینه و احداث شبکه توزیع برق ۲۰ کیلوولت شهرک صنعتی بناب به طول ۱۰ کیلومتر با حجم سرمایه گذاری ۷۵ میلیارد ریال را از دیگر پروژههای افتتاحی این مجموعه در سفر دوم ریاست جمهوری عنوان کرد.
تکمیل ۵۵ کیلومتر آزادراه
بر اساس اعلام عابدین خرّم، استاندار آذربایجان شرقی، ۵۵ کیلومتر راه در بخش بزرگراه جزو مصوبات سفر نخست ریاست جمهوری به اتمام رسیده است و حدود ۲۷۵ کیلومتر راه روستایی نیز به صورت قطعی و آسفالتشده تمام شده است.
به گفتهی وی، نقاط حادثه خیز موجود در جادههای استان نیز اصلاح و به پایان رسیده است. پروژههای دیگری نیز همچون قطعه شش آزادراه تبریز- ارومیه، تبریز- بازگان و مراغه- هشترود در دست ساخت و اجرا بوده که از پیشرفت خوبی برخودار هستند.
بازسازی ورزشگاه یادگار امام (ره) تبریز
مبلغ ۳۸۵ میلیارد تومان اعتبار در سفر نخست ریاست جمهوری به حوزه ورزش استان اختصاص یافته بود که از این رقم ۱۲۰ میلیارد تومان شامل بازسازی ورزشگاه یادگار امام (ره) تبریز میشد تا مشکلات و نواقصات این مجموعه برطرف شود.
در ابتدای آبان ماه سال ۱۴۰۱ بخشی از پروژه بهسازی، بازسازی، تکمیل رختکنها، موتورخانه و پروژکتورهای این ورزشگاه با حضور استاندار آذربایجان شرقی به بهره برداری رسید و اکنون عملیات اتمام آن در دست اجرا بوده و ۶۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
دیدار رئیسی با مردم تبریز
سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری در دومین سفر خود به آذربایجان شرقی قرار است از ساعت ۱۷ روز پنجشنبه، ۱۸ خردادماه در محوطه ارک تبریز با مردم این استان دیداری داشته باشد.
همچنین دیدار با فعالان اقتصادی و واحدهای تولیدی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی استان و افتتاح طرحهای مهم به اتمام رسیده سفر قبلی از جمله برنامههای دومین سفر رئیسی به آذربایجان شرقی است.
انتهای پیام
نظرات