رضا سلیماننوری در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه در قرن اخیر بافت تاریخی مشهد تغییرات زیادی کرده است اظهار کرد: اغلب این تغییرات عامل تخریب بافت تاریخی پیرامون حرم امام رضا(ع) شده و زیست در این محدوده از شهر را گرفتار بحران بزرگی کرده است. از ابتدای دهه ۹۰ بسیاری از افراد در تلاش برای رفع بحران و آگاهسازی جامعه بودند.
وی در خصوص خطر از بین رفتن بافت تاریخی شهر افزود: این بحران ۲ عنصر مهم زندگی در مشهد یعنی میزبانی کریمانه مجاوران از زائران و بهبود زیست فرهنگی نسبت به زیست اقتصادی را هدف قرار داده است. اگر بافت تاریخی از مجاوران خالی شود فرهنگ پایتخت فرهنگی ایران نیز رو به نابودی میرود.
سلیماننوری در خصوص طرح حریم حرم عنوان کرد: مطالعات این طرح از پایان سال ۹۷ آغاز و اوایل سال ۹۹ تمام شد. طرح حریم حرم ابتدای سال ۱۴۰۰ تصویب شد و تا سال ۱۴۰۱ اجرایی شدن طرح به تعویق افتاد. این طرح بر پایه سکونت مجاوران در بافت قدیم شهر و گسترش آداب و سنن تاریخی مشهد در این محدوده است.
وی بیان کرد: در نتیجه این طرح نیاز به آشنایی مردم با بافت قدیمی شهر و آشتی مجدد ساکنان بافت تاریخی مشهد با داشتههای فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و دینی دارد، به همین دلیل برای این کار نیاز به تشکیل مجموعهای با این هدف وجود داشت که مکتب بافت این بخش را برعهده گرفته است.
این خراسانپژوه گفت: از تیر ۱۴۰۱ که مکتب بافت تاسیس شد تاکنون دورههای مختلف فرهنگی و هنری مانند نمایشنامهخوانی، کتابخوانی، نقشهخوانی، نقد و بررسی مستندهای شهری و سخنرانی با موضوع هویت مشهد و خراسان بزرگ برگزار کرده است. ایجاد نخستین کتابخانه تخصصی مشهدشناسی کشور نیز از برنامههایی است که در دستور کار مکتب بافت قرار گرفته است.
مکتب بافت مسیر احیاء مشهد فرهنگی
وی ادامه داد: فعالیتهایی نیز در زمینه کودک و نوجوان انجام شده است که نسل آینده با تاریخ و فرهنگ شهر خود از کودکی آشنا شوند. با توجه به سکونت خراسانیهای غیرایرانی در این بافت خانه خراسان نیز در کنار مکتب بافت در راستای احیاء مشهد فرهنگی ایجاد شده است.
سلیماننوری عنوان کرد: در خصوص دبیرخانه مشهدپژوهان عنوان کرد: مقدمات ایجاد این نهاد در مجموعه مکتب بافت ایجاد شده است اما با توجه به تجربیات قبلی شکست خورده در این زمینه مانند مرکز خراسانشناسی دانشگاه تلاش شده است تا این حرکت پس از مشورت با تمام مجموعههای مرتبط با این حوزه و با حضور حداکثری آنها فعالیت رسمی خود را آغاز کند.
وی با بیان اینکه فعالیتهای غیررسمی این تشکل آغاز شده است، ادامه داد: تلاش شده تا فعالان این حوزه که دی ماه گذشته در نخستین نشست مشهدپژوهان به دلیل ضعف اطلاعات شناسایی نشده بودند، شناسایی شده و برای حضور در دومین نشست دعوت شوند.
انتهای پیام
نظرات