• شنبه / ۱۳ خرداد ۱۴۰۲ / ۱۱:۲۶
  • دسته‌بندی: رسانه دیگر
  • کد خبر: 1402031308516
  • خبرنگار : 71611

کاخ «اُجابیت» کی به روی گردشگران باز می‌شود؟

کاخ «اُجابیت» کی به روی گردشگران باز می‌شود؟

یک سال پیش بود که «عزت‌الله ضرغامی» وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به کلاردشت رفت و خواستار بازگشایی کاخ اُجابیت به روی مردم و گردشگران شد. این کاخ پس از انقلاب در اختیار نهاد ریاست جمهوری قرار گرفته است.

به گزارش ایسنا، روزنامه «ایران» نوشت: سال ۱۴۰۱، نهاد ریاست جمهوری پیشنهاد داد که این بنا را به میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع دستی اهدا کرده و در اختیار این نهاد قرار دهد. با وجود این، معاون اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی مازندران از بسته بودن کاخ به روی گردشگران خبر می‌دهد و می‌گوید: «کارکنان میراث فرهنگی هم اجازه ورود به اُجابیت ندارند.»

بر بلندای کلاردشت

در دامنه ارتفاعات روستای اٌجابیت در شهر کلاردشت، کاخ بسیار زیبا و مجللی با نام «اٌجابیت» قرار دارد. کاخی منحصربه‌فرد که ۸۴ سال پیش ساخته شده و خیلی زود به محل استراحت و خوش‌گذرانی خاندان سلطنتی تبدیل شد. این کاخ دوطبقه با معماری اروپایی و تزئینات و گچ‌کاری بسیار زیبایی که دارد صحنه‌ای مبهوت کننده در بلندای جنوبی دامنه مشرف بر کلاردشت خلق کرده و نظر هر بیننده و گردشگری را به خود جلب می‌کند.
طبق گفته «مهدی عابدینی عراقی» معاون اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی مازندران، «سال ۱۳۱۸ تصمیم گرفته شد تا کاخی برای خاندان سلطنتی در منطقه خوش آب و هوای کلاردشت ساخته شود. کارگران هنگام حفاری، به گوری برخورده و در آن اشیایی تاریخی و ارزشمند مانند خنجر طلا، انگشتر طلا و جام زرین کلاردشت را کشف کردند.» طبق بررسی‌های انجام شده قدمت این اشیا بین اواخر هزاره دوم تا اوایل هزاره اول تشخیص داده شده است. جام زرین، جامی استوانه‌ای شکل از جنس طلا است که از منظر صنعت فلزکاری، شاهکار دوران خود لقب گرفته است. روی جام زرین کلاردشت نقش سه شیر حک شده که به دنبال هم می‌آیند. روی یکی از این شیرها نماد آریایی خودنمایی می‌کند. گویی سر برجسته حیوان از بدنه جام بیرون زده است.

انتظار برای واگذاری

او می‌افزاید: «اشیای کشف شده، به موزه ملی اهدا شد و پس از آن در معرض نمایش عموم قرار گرفت. هفته گذشته نیز اشیای زرین کلاردشت و سیمین مازندران به صورت امانت در اختیار موزه بابل قرار گرفته و این میراث کهن و ارزشمند در معرض نمایش عموم مردم و علاقه‌مندان قرار گرفته است.»

طبق گفته این مقام مسئول، کاخ اٌجابیت در دوره پهلوی اول ساخته شده و تا دوره دوم پهلوی مورد استفاده خانواده سلطنتی قرار گرفت. پس از آن محوطه کاخ درختکاری شده و استخری نیز در آن ساخته شد اما دیگر هیچ طلای زرینی در آن کشف نشد. این کاخ پس از انقلاب اسلامی، در اختیار نهاد ریاست جمهوری قرار گرفت. سال ۱۴۰۱، نهاد ریاست جمهوری پیشنهاد داد که این بنا را به میراث فرهنگی اهدا کرده و در اختیار این نهاد قرار دهد. از آن سال تاکنون این تغییر و تحول هنوز انجام نشده و ما منتظریم مراحل اداری آن طی شده و کاخ در اختیار میراث فرهنگی قرار گیرد. پس از آن، مردم می‌توانند به عنوان موزه از آن استفاده کرده و از کاخ بازدید کنند.

معاون میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع دستی استان مازندران تصریح می‌کند: «این مجموعه در حال حاضر در اختیار نهاد ریاست جمهوری قرار داشته و هیچ کس حق ورود به آن ندارد. حتی من و همکارانمان تاکنون داخل کاخ نرفته و هیچ اطلاعاتی از اشیای داخل آن نداریم. در حال حاضر بخشی از مراحل واگذاری انجام شده و شورای شهر کلاردشت نیز بجد پیگیر موضوع است. ما همچنان منتظریم واگذاری ابلاغ شده و انجام وظیفه کنیم. البته تحقق این امر، بستگی به تعاملات نهاد ریاست جمهوری و میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع دستی داشته و نمی‌توان زمان مشخصی را برای بازگشایی آن به روی مردم پیش‌بینی کرد.»

کاخ به موزه تبدیل می‌شود

در همین حال «کیوان بیگلریان» مؤسس انجمن حمایت از میراث طبیعی کلاردشت نیز می‌گوید: «سال گذشته آقای ضرغامی وزیر میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع دستی به مردم کلاردشت قول داد کاخ اٌجابیت را از حالت انحصاری خارج کرده و با تبدیل آن به موزه، بازدید عموم از آن را آزاد کند.» او با بیان اینکه اکنون مردم اجازه دیدن این کاخ با جاذبه‌های تاریخی آن را ندارند، بر تبدیل کاخ به موزه تأکید کرد. اخیراً نیز «محمدعلی محسنی بندپی» نماینده مردم شهرستان‌های نوشهر، چالوس و کلاردشت در مجلس نیز گفته در شرایطی که خیلی از کشورهای دیگر از جمله دوبی با ایجاد موزه‌های مصنوعی اقدام به جذب گردشگر برای رونق اقتصادی و بهبود فضای کسب و کار می‌کنند، اما متأسفانه دروازه ورودی به این کاخ به روی مردم بومی و حتی گردشگران بسته است. اگرچه مسئولان این موضوع را پیگیری کرده و حتی وعده انتقال و بازگشایی آن را هم داده‌اند اما متأسفانه هنوز این وعده عملی نشده است، آیا دور کاخ حصار کشیده شده است؟»

او می‌گوید: «این منطقه استحفاظی نیست و می‌توان از کنارش رد شد. مقابل در آن دو گارد حفاظتی وجود داشته و اجازه ورود مردم بومی و هیچ گردشگری به داخل داده نمی‌شود.» طبق گفته مؤسس انجمن حمایت از میراث طبیعی کلاردشت، «کلاردشت به‌عنوان بهشت گمشده ایران، جاذبه‌های گردشگری بسیاری دارد که یقیناً با بازگشایی کاخ اجابیت، بر تعداد گردشگران داخلی و خارجی آن افزوده خواهد شد. این موضوع بر صنعت گردشگری منطقه تأثیر بسزایی داشته و رونقی دوباره به آن خواهد بخشید.»

بازار داغ شایعات

«م.گ» یکی از بومیان کلاردشت با اشاره به تأثیر مثبت خروج کاخ اٌجابیت از وضعیت انحصاری و بازدید عموم از آن می‌گوید: «سال‌هاست که محدودیت ورود مردم و گردشگران به کاخ، بازار شایعات را داغ‌تر از همیشه کرده است. عده‌ای می‌گویند زیر این کاخ پر است از سکه و طلا و عده‌ای دیگر نیز می‌گویند اینجا طلسم شده و حتی نباید نزدیک آن شد. اگرچه تمام این صحبت‌ها شایعه‌ای بیش نیست اما یقیناً با خروج این بنا از وضعیت انحصاری، شاهد حضور چند برابری گردشگران به کلاردشت و رونق اقتصادی این منطقه خواهیم بود.» او می‌گوید: «داستان‌های زیادی از کاخ اٌجابیت زبان به زبان در میان مردم بومی نقل می‌شود که صحت و سقم آن هنوز مشخص نیست. یکی از این داستان‌ها، به نحوه انتخاب موقعیت کاخ اٌجابیت بازمی‌گردد. قدیمی‌ها می‌گویند زمانی که تصمیم به ساخت این کاخ در کلاردشت می‌گیرند، سه لاشه گوشت را در سه موقعیت متفاوت قرار داده و پس از گذشت چند روز، جایی را که لاشه گوشت دیرتر فاسد شده بود به عنوان محل ساخت این کاخ انتخاب می‌کند.»

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha