در مناطق مرزی زندگی میکند اما به دلیل عدم شناخت درست از پرندهای که در طبیعت روزگار میگذراند و ابا اندک مبلغی هوبره ارزشمند را به قاچاقچیان تحویل میدهد. این پرنده از مرزها رد شده و به کشورهای عربی برای بازی شاهزادگان عربی میرود. پرندهای که گونهای ارزشمند در کویر بوده و به راحتی جایگزین نمیشود.
به گزارش ایسنا، انقراض این گونه اکنون در پی قاچاق بی رویه بیداد میکند. افراد محلی از ارزشمندی هوبرهها هیچ اطلاعی نداشته و تنها به علت آشنایی با منطقه راه را برای رابطان عرب فراهم میکنند. تنها برای چند میلیون ناقابل هوبره ارزشمند از مرز رد میشود.
هوبره یکی از پرندگان نادر و ارزشمند حیات وحش کشور است که براساس قوانین و مقررات ملی به عنوان گونه در معرض خطر انقراض مورد حفاظت قرار میگیرد و در مقیاس جهانی به عنوان گونهای آسیبپذیر در فهرست سرخ IUCN به ثبت رسیده است.
بقای سخت و دشوار یک گونه ارزشمند
علی یزدان دوست، سرپرست نمایندگی حفاظت محیط زیست شهرستان بشرویه در گفتوگو با ایسنا از بازگشت یگ گونه پرنده کمیاب و درمعرض خطر انقراض به نام هوبره به آغوش طبیعت در این شهرستان خبر داد.
سرپرست نمایندگی حفاظت محیط زیست شهرستان بشرویه گفت: متاسفانه مردم بومی منطقه به همراهی قاچاقچیان پرنده کمیاب هوبره آمده و شرایط را برای بقای پرنده سخت و دشوار کردهاند.
وی با بیان اینکه این پرنده پس از تیمار و درمان، پس از اخذ تاییدیه دامپزشکی مبنی بر سلامت گونه، در طبیعت رهاسازی شد، افزود: هوبره زنده مشتریهای بسیاری دربین عربهای ساکن کشورهای حوزه خلیج فارس دارد و برای خرید آن هزینههای گزافی پرداخت میکنند، همه ساله در فصول پاییز و بهار تعدادی از افراد سودجو و فرصت طلب به زیستگاههای هوبره در نقاط مختلف استان فرستاده میشوند تا با اغواء برخی مردم بومی منطقه با وسوسه پول اقدام به زندهگیری و صید این پرنده کنند.
سرپرست نمایندگی حفاظت محیط زیست شهرستان بشرویه بیان کرد: در کشورهای عربی، سنت دیرینهای برای شکار هوبره وجود دارد؛ ساکنان این کشورها، پرندگان شکاری را برای شکار هوبره تربیت میکنند، به همین دلیل، تعداد هوبرهها در این کشور کاهش چشمگیری یافته است.
وی افزود: با توجه به کمبود فراوان هوبره در این کشورها و علاقه آنها به بازی قوش بازی به ناچار با دست اندازی به ذخایر ایران و ساماندهی باندهای بزرگ قاچاق هوبره، سعی در جبران کمبود آن در کشور خود و رسیدن به تمایلات زود گذر و نفسانی خویش دارند.
یزدان دوست ادامه داد: به دلیل وجود تهدیدهای جدید در زمینه انقراض این پرنده، شکار غیرقانونی هر قطعه از این پرنده حمایت شده بینالمللی ۲۰۰ میلیون ریال جریمه نقدی به دنبال دارد تا شاید راهکار مناسبی در راستای حمایت از این پرنده ارزشمند باشد.
وی یادآور شد: اجرای طرحهای اقتصادی، عدالت در توزیع امکانات و ایجاد اشتغال برای جوانان، ارائه راهکار در بدنه جوامع محلی، آموزش و جایگزینی مدل سنتی دامداری با مدلهای دامداری صنعتی و نیمه صنعتی از جمله راهکارها برای خروج از بحران انقراض است.
سرپرست نمایندگی حفاظت محیط زیست شهرستان بشرویه یادآور شد: امید داریم تا از حضور این پرنده مهاجر در استان به عنوان ظرفیت مناسب گردشگری استفاده شده و با برنامههایی که برای جامعه محلی دیده شده، این افراد آگاهانه تر و مسئولانه تر نسبت به این پرده نگاه کنند.
به گزارش ایسنا، در ایران به استناد مصوبه شماره ۱۶۸ شورای عالی حفاظت محیط زیست، هوبره جزء گونههای در معرض خطر انقراض بوده و به خاطر این ارزش، شورای عالی حفاظت محیط زیست در جلسه مورخ ۲۸ آبان ۹۸ به استناد بند چ ماده ۳ قانون شکار و صید، بهای جانوران وحشی از لحاظ مطالبه ضرر و زیان را تعیین کرده است.
افراد سرشبکه دستگیر نمیشوند
فرشید رفیعی، رییس اداره امور حقوقی حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی به ایسنا گفت: زنده بودن پرنده هوبره برای فرد اصلی که در کشورهای عربی است، مهم است و وقتی محموله هوبره را به شکل غیرمجاز تا آن سوی مرزها میبرند، اغلب موارد یا زنده نمیماند و یا سالم نخواهد بود، بنابراین این افراد بخش زیادی از ذخیره ژنتیکی را از کشور خارج میکنند.
رییس اداره امور حقوقی حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی با بیان اینکه افرادی که در راس هرم قاچاق هستند، معمولا دستگیر نشده و افراد بومی و محلی فریب خورده دستگیر میشوند، ادامه داد: قاچاقچیان برای زنده گیری هوبره از تفنگ استفاده نکرده و تلههایی را در محیط زندگی پرنده جای گذاری میکنند.
وی با بیان اینکه بعد از چند روز که هوبره در تله افتاد از قسمت وسیعی آن را جمعآوری میکنند، تصریح کرد: هوبره در این چند روز آب و دانه و غذا نخورده و علاوه بر آن تقلا هم کرده و بنابراین از سلامت پرنده چیزی باقی نمیماند.
سلامتی که در پرنده باقی نمیماند
رفیعی اظهار کرد: فرهنگ سازی لازم انجام شده، اما برخی افراد بومی به علت عدم آگاهی هوبره را در اختیار قاچاقچیان قرار میدهند و از طرفی افرادی که در راس قاچاق هستند چند نفر را در روستاها اجیر میکنند و فقر منطقه باعث این امر میشود.
وی بیان کرد: پس از جمعآوری هوبرههای گرفتار شده در منطقه، این پرندهها را در محلی نگهداری میکنند و زمانی که به تعداد قابل حمل رسید، از روستا جمع شده و تا بندرعباس و بوشهر حمل میشود و از آنجا به کشورهای عربی فرستاده میشود.
رفیعی ادامه داد: پرنده داخل کارتون در اتوبوس یا کامیون حمل شده و این امر به سلامت هوبره آسیب میزند چراکه پاهای پرنده بسته است و این امر باعث ناتوانی این پرنده ارزشمند میشود.
وی افزود: زمانی که محموله کشف میشود افرادی را میگیریم که تنها حامل پرنده هستند و افراد اصلی به دلیل رعایتهایی که در امنیت خود میکنند دستگیر نمیشوند.
رییس اداره امور حقوقی حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی با اشاره به قوانین بازدارنده که البته ممکن است کامل نباشد، تصریح کرد: براساس ماده ۱۳ قانون شکار و صید، افراد متهم، به مجازات حبس 91 روز تا سه سال یا جزای نقدی از ۶۰ میلیون ریال تا ۸۵ میلیون ریال محکوم میشوند.
وی با بیان اینکه قضات معمولا به خاطر اهمیت این موضوع از مجازات تکمیلی نیز قطعا استفاده میکنند، یادآور شد: پرونده به عنوان شکار و حمل غیرمجاز به دادگاه معرفی میشود، اما از این حیث درآمد خوبی نصیب شکارچیان میشود و این امر ادامه دارد.
انتهای پیام
نظرات