• چهارشنبه / ۳ خرداد ۱۴۰۲ / ۰۸:۵۲
  • دسته‌بندی: همدان
  • کد خبر: 1402030301721
  • منبع : نمایندگی همدان

موانع ثبت جهانی همدان رفع نشود، پرونده را از یونسکو برمی‌گردانیم 

موانع ثبت جهانی همدان رفع نشود، پرونده را از یونسکو برمی‌گردانیم 

ایسنا/همدان جلسه ۱۸۷ صحن شورای اسلامی شهر همدان با موضوع «بررسی وضعیت ثبت جهانی و مرکز تاریخی همدان» با حضور معاونان فرماندار، رئیس و اعضای شورای شهر، شهردار و مدیران شهرداری مناطق، معاونان شهردار و مدیرکل میراث فرهنگی همدان شامگاه گذشته در محوطه تاریخی هگمتانه برگزار شد. 

رئیس شورای اسلامی شهر همدان در این جلسه با اشاره به اینکه توجه ویژه‌ای به موضوع ثبت جهانی همدان در استان وجود دارد، گفت: جهانی شدن همدان از جهاتی بسیار مهم است و از این طریق می‌توان کهن‌شهر همدان را به جهانیان معرفی کرد.

محمود مسگریان ادامه داد: همدان قبل‌تر هم با مشاهیری مثل بوعلی به جهانیان معرفی شده و این بار با ثبت جهانی هگمتانه شناخته می‌شود که این امر مهم با همت مسئولان به وقوع می‌پیوندد.

وی ادامه داد: شورای شهر و شهرداری همدان در راستای تسهیل این امر کمک‌های خوبی داشتند و خواهند داشت و ثبت جهانی در اقدامات و مصوبات بودجه دیده شده است، از طرفی همه سازمان‌های مربوطه باید با همراهی و هم‌صدایی این امر را محقق کنند.

مدیر پایگاه تاریخی هگمتانه نیز در ادامه با اشاره به اینکه باید تجربه موفق در شهرهایی مثل یزد و تبریز در مورد بافت تاریخی را ببینیم، گفت: هگمتانه از ۲۰۰۰ سال پیش دارای شهرسازی مدون و از پیش تعیین شده بوده و این یکی از ویژگی‌های این محوطه است.

صاحب محمدیان‌منصور با اشاره به اینکه ۳۵ هکتار از ۷۰ هکتار محدوده ثبت جهانی در اختیار میراث فرهنگی و بقیه در اختیار شهرداری است، افزود: میراث در ۳۵ هکتار خود که محوطه هگمتانه است، از نظر هزینه مشکل دارد بنابراین وظیفه شهرداری در رابطه با محدوده خود بسیار خطیر است‌.

وی اضافه کرد: دو معیار مهم این پرونده یکی نبوغ مهندسی است که ۲۲۰۰ سال پیش این شهر طراحی و به شهر تبدیل و با تفکر نقشه‌کشی شده است، در این محوطه ۱۳ معبر کاملاً موازی کشف شده که قابل توجه است.

محمدیان‌منصور ادامه داد: آن زمان آثار شهرسازی طراحی نمی‌شده و تنها معدود شهرهایی در جهان وجود دارد که طراحی می‌شده که هگمتانه یکی از آنهاست و اتفاقاً از همه نمونه‌های مشابه هم خاص‌تر است.

وی با اشاره به اینکه هگمتانه یک شهر پارتی است، تصریح کرد: معیار شاخص دیگر پرونده تداوم ۳۰۰۰ سال زندگی در آن است و با وجود ۱۰ها بار حمله تخریب آن در دوران مختلف، شهر از بین نرفته و این موضوع یکی از نقاط شگفتی آن است.

محمدیان‌منصور با بیان اینکه کشاورزی، باغبانی و عدم حمله از سوی رشته کوه الوند از دلایل زنده ماندن شهر است، افزود: ایران دارای ۲۶ اثر جهانی است و رتبه نهم جهان را دارد، اگر همدان ثبت نشود از لیست ۱۰ کشور اول خارج می‌شویم و ایران این آمار را از دست می‌دهد بنابراین رقابت ما با کشورهایی مانند روسیه است نه با استان‌های دیگر.

وی درباره موانع ثبت جهانی هم گفت: سه لایه شهری در هگمتانه وجود دارد و ۱۲ پایه ستون هخامنشی از این محوطه پیدا شده که سه کتیبه آن متعلق به اردشیر دوم هخامنشی است و این آثار دقیقاً در میدان اکباتان است اما تاکنون مدیران شهری همدان نتوانستند ترافیک را از روی میدان بردارند. 

محمدیان‌منصور با اشاره به اینکه ترافیک مهمترین مانع پرونده ثبت جهانی همدان است، مطرح کرد: طبقات غیرمجاز برخی ادارات‌ مثل ساختمان حوزه هنری نیز از جدی‌ترین موانع این پرونده است.

مدیر پایگاه تاریخی هگمتانه مطرح کرد: به گفته رئیس مرکز ثبت کشور اگر این دو مانع در زمان مقرر حذف نشوند، ترجیح می‌دهیم پرونده را برگردانیم چراکه اگر پرونده برگردد امکان ارسال دوباره آن وجود دارد.

وی با اشاره به اینکه خوشبختانه همدلی خوبی در استان برای ثبت جهانی شکل گرفته است، گفت: اهالی خیابان اکباتان خواسته‌ای دارند که بحق است و می‌خواهند جداره‌سازی از آخر خیابان آغاز شود، علاوه بر این در دو هفته گذشته به کارهای اجرایی رسیدیم و شهرداری نیز همکاری خوبی با ما داشته است.

معاون امور زیربنایی و حمل و نقل شهری شهرداری همدان هم با اشاره به اینکه از سال گذشته کارگروه‌های مختلف برای رفع موانع ثبت جهانی هگمتانه تشکیل شده است، مطرح کرد: در جلسه ۱۶ دی‌ماه سال قبل در استانداری مهمترین مصوبه ایجاد معبر دسترسی حد فاصل خیابان دباغ‌خانه و خیابان اکباتان بود.

وحید علی‌ضمیر اضافه کرد: ایجاد گستردگی مقابل بلوار الوند، خطوط اتوبوسرانی فرهنگیان و خطوط تاکسی، ساماندهی محل توقف ون‌ها و ساماندهی تقاطع خیابان علویان و بم از دیگر مصوبات این جلسه بود.

وی تصریح کرد: وظایفی که بر عهده شهرداری بوده مثل جابه‌جایی ون‌ها و کارهای عمرانی برای بازگشایی معبر در زمان مقرر انجام شده و معبر دسترسی خیابان دباغ‌خانه به خیابان اکباتان نیز تا ۲۰ روز آینده به پایان می‌رسد.

علی‌ضمیر با اشاره به اینکه ایجاد گشودگی بلوار الوند هم انجام شده است، اظهار کرد: بهره‌برداری از مسیر جدید دسترسی بازار آهن‌فروشان و خیابان اکباتان نیز در دستور کار است همچنین قرار است تخریب دو طبقه مازاد حوزه هنری ۱۴ و ۱۵ خردادماه انجام شود.

وی با بیان اینکه فاز اول و دوم جداره‌سازی خیابان بوعلی در ضلع غربی انجام شده است، خاطرنشان کرد: امسال ۳۲ میلیارد تومان برای جداره‌سازی در میدان مرکزی همدان اختصاص داده شده است‌، علاوه بر این طرح‌های خیابان اکباتان آماده است و طی دو سه هفته آینده کارهای اجرایی آن آغاز می‌شود.

مدیر منطقه چهار شهرداری همدان هم در ادامه از پروژه احداث خیابان تمدن و تعریض و بازگشایی خیابان دباغ‌خانه با اعتباری بیش بر ۶۵ میلیارد ریال خبر داد و گفت: در راستای کمک به تسریع روند ثبت جهانی هگمتانه، تکمیل این پروژه با تعریض و بازگشایی خیابان دباغ‌خانه در حال اتمام است.

علی طهماسبیان ادامه داد: این معبر ۱۵۰ متری که پیاده راه اکباتان را به خیابان دباغ‌خانه متصل می‌کند، سال گذشته با ۳۰ میلیارد اعتبار ریال انجام شد و اکنون در حال تعریض و بازگشایی خیابان دباغ‌خانه به منظور تکمیل این پروژه و ارتباط بازار آهن‌فروشان و پیاده راه اکباتان به سمت خیابان دباغ‌خانه و بلوار علویان هستیم.

وی ادامه داد: با همکاری میراث فرهنگی شش متر به عرض خیابان دباغ‌خانه اضافه شد و اکنون معبری ۲۰۰ متری با عرض شش متر شامل سواره‌رو و پیاده‌رو در حال احداث است که موجب تسهیل تردد خودروهای عبوری و عابران پیاده خواهد شد و به‌زودی به بهره برداری می‌رسد.

معاون عمرانی فرماندار همدان نیز با اشاره به اینکه جلسات ثبت جهانی هگمتانه هفته‌ای یک‌بار در فرمانداری برگزار می‌شود تا در اجرا تسهیل شود، گفت: هدف از این اتفاق ایجاد رونق منطقه است و باید کسبه را به مشارکت وادار کنیم، آنها باید بدانند با ثبت جهانی رونق اقتصادی در خیابان اکباتان اتفاق می‌افتد و بازارشان از رکود درمی‌آید.

حمید عبدلی اضافه کرد: می‌توان بسته‌های تشویقی برای بازاریان درنظر گرفت و جداره‌سازی را از انتهای خیابان آغاز کرد همچنین تلاش می‌کنیم در مدت زمان تعیین شده کارها را به سرانجام برسانیم.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان همدان هم در ادامه با اشاره به اینکه همدان یک شهر تاریخی است و پتانسیل‌های لازم برای مطرح شدن در حوزه‌های جهانی را دارد، گفت: این هنر ماست که گامی برای بهتر شدن این شرایط برداریم.

محسن معصوم‌علیزاده ادامه داد: معمولاً گردشگران مقاصد خود را از سایت جهانی یونسکو انتخاب می‌کنند و همدان با جهانی شدن می‌تواند به مقصد توریست‌های خارجی تبدیل شود.

وی با بیان اینکه آنچه در هگمتانه وجود دارد دستاورد بشری است که‌ در طول ۳۰۰۰ سال وجود داشته است، افزود: به دنبال ثبت جهانی رونق اقتصادی در شهر به وجود می‌آید.

معصوم‌علیزاده با اشاره به اینکه به بخشی از پروژه‌های پرونده کمتر توجه شده که باید در فرصت باقی مانده به سرانجام برسند، مطرح کرد: خوشبختانه ثبت جهانی از لفافه تک‌بُعدی بودن بیرون آمده و همه فعالان و دستگاه‌ها پای کار آمده‌اند. 

وی با اشاره به اینکه شهرداری اقدامات خوبی در این راستا انجام داده است، افزود: میراث فرهنگی باید بناهایی را احیاء و مرمت می‌کرد که این کار در حال انجام است، ۲۳ پروژه مرمتی در بازار آغاز شده و در حال حاضر ۱۶ پروژه فعال در بازار داریم و مابقی هم در هفته‌های آینده انجام می‌شود.

معصوم‌علیزاده با بیان اینکه نگاه ارزیاب یونسکو این است که آیا مدیریت واحدی برای حفظ، نگهداری و احیاء پروژه‌ها در شهر وجود دارد یا خیر؟ گفت: حذف سواره‌ و تخریب طبقات مازاد حوزه هنری دو مانع جدی پرونده است که باید در زمان مقرر انجام شود.

مدیرکل میراث‌فرهنگی استان همدان اقناع‌سازی را یکی از ضرورت‌ها دانست و اظهار کرد: مردم باید متوجه شوند با ثبت جهانی هگمتانه اقتصاد شهر همدان حرکت رو به جلو خواهد داشت.

شهردار همدان نیز بیان کرد: در رابطه با ثبت جهانی هگمتانه هم‌افزایی به وجود آمده و همدلی تحت مدیریت واحد استاندار در حال انجام است که تجربه خوبی به شمار می‌آید.

سیدمسعود حسینی با اشاره به اینکه گردشگری دومین محور توسعه استان است، افزود: با توجه به وضعیت آب، کشاورزی هم حرفی برای گفتن ندارد و می‌توان نگاه ویژه‌ای به حوزه گردشگری داشت.

وی با بیان اینکه مدیریت شهری ۲۵۰ میلیارد تومان به این حوزه اختصاص داده است، گفت: پروژه‌های گذر فرهنگی، مرمت خانه پوستی‌زاده و پروژه کبابیان آغاز شده و پیاده‌راه‌های باباطاهر و شهدا نیز در دستور کار است و نیاز به کار جمعی دارد.

حسینی با اشاره به اینکه تملک واحدهای واجد ارزش نیز در دست اقدام است، اظهار کرد: روایتگری در حوزه میراث‌فرهنگی و گردشگری بسیار ضعیف است و به اقناع‌سازی نیز باید به صورت ویژه نگاه کنیم.

عضو شورای شهر همدان نیز با اشاره به اینکه جلسه ثبت جهانی هگمتانه باید تخصصی باشد و چالش‌ها بررسی شود، گفت: این منش جلسه ثبت جهانی نیست.

علی‌اکبر نظری با بیان اینکه همدان مهد دانش و تمدن بوده است، تصریح کرد: حرکت‌های فرهنگی همدان در تمام دنیا مشهود است و باید اینها بیان شود چراکه جایگاه مستحکمی در تاریخ دارند.

وی با اشاره به اینکه رود دره‌ها از دیگر موردی است که همدان را جاودانه کرده و اگر احیاء شوند همدان خودبخود احیاء می‌شود، افزود: تشکیل کارگروه‌های تخصصی در این حوزه‌ها ضروری است و باید نهضتی در این زمینه ایجاد شود.

دیگر عضو شورای شهر همدان هم با بیان اینکه ارتقاء جایگاه ایران و همدان در مجامع بین‌المللی دستاوردهای زیادی دارد و گردشگری هم دستور قرآنی است، گفت: ثبت جهانی مهم است اما پایان راه گردشگری همدان نیست. 

مهدی حیدری ادامه داد: شورا نسبت به ثبت جهانی از قبل ورود کرده است؛ به عنوان مثال تراموا از این محوطه عبور می‌کرد و به همین علت انجام نشد و مدیریت شهری در برابر آن ایستادگی کرد تا مسیریابی آن اصلاح شود و با حفظ زیرساخت‌های میراثی توسعه حمل و نقلی انجام گیرد.

نایب رئیس شورای شهر همدان هم بیان کرد: ما باید نسبت خود با تاریخ و تمدن را پیدا کنیم، ریشه ۳۰۰۰ ساله شهر بسیار مهم است و اگر تمدن را به درخت تبدیل کنیم باید ببینیم معماری ما چه نسبتی با تاریخ و تمدن خود دارد.

حجت الاسلام ناصر صفری‌افلاکی اضافه کرد: همدان عنوان پایتخت تاریخ و تمدن را دارد و گردشگر اگر می‌خواهد تاریخ را ببیند برایش مهم است چه چیزی از آن تاریخ در سبک زندگی مردم وجود دارد و آیا مردم شهر تاریخ و رشد و پویایی آن را در خود دارند و معماری امروز چه رابطه ای با تاریخ ما دارد.

رئیس کمیسیون گردشگری شورای شهر همدان هم اظهار کرد: هماهنگی اقدامات ثبت جهانی با میراث فرهنگی است اما اقدامات با همه دستگاه‌های ذیربط از جمله شهرداری، شورای شهر و دستگاه‌های خدمات‌رسان است. 

حمید بادامی‌نجات ادامه داد: تمام تلاشمان این است تأثیری در اتفاقی که آیندگان آن را تحسین می‌کنند، داشته باشیم و هر همدانی متعصبی این انگیزه را دارد و ما نیز سعی می‌کنیم تهدیدها به فرصت تبدیل شود.

وی تصریح کرد: شهر ما پایتخت تاریخ و تمدن دنیاست و حیف است در یونسکو جایی نداشته باشیم، مجموعه مدیریت استان برای ثبت کنار هم قرار گرفتند و اقدامات خوبی را انجام می‌دهند.

بادامی‌نجات اضافه کرد: در این زمینه جلسات با موضوعات تخصصی نیز برگزار شده و در حوزه‌های علمی و دانشگاهی نیز کارهای خوبی شده است، ستاد گردشگری شهرداری هم در این حوزه فعالیت می‌کند.

عضو شورای شهر همدان با اشاره به اینکه امسال مدیریت شهری بیش از ۲۰۰ میلیارد تومان برای گردشگری که بخش عمده‌اش ثبت جهانی است، اختصاص داد، گفت: خوشبختانه کسبه همراهی خوبی دارند و بخشی از نارضایتی آنها به خاطر عدم اطلاع است.

به گزارش ایسنا، در این جلسه جای دستگاه‌های خدمات‌رسان که سهم زیادی در رفع موانع پرونده ثبت جهانی هگمتانه دارند، خالی بود و کاش این دستگاه‌ها نیز در جلسه حضور داشته و گزارش عملکرد ارائه می‌دادند ضمن اینکه از معاون عمرانی استاندار و فرماندار نیز در این جلسه دعوت شده بود که حضور پیدا نکردند. 

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha