به گزارش ایسنا، دکتر علیرضا زالی در حاشیه نشستی خبری که به مناسبت روز ملی اهدای عضو برگزار شد، در جمع خبرنگاران، با بیان اینکه استاندارد اهدای اعضاء در کشورهای مختلف با توجه به فرهنگ آنها متفاوت است، اظهار کرد: از سال ۸۳ تا کنون ۱۰ درصد مردم یعنی هشت میلیون نفر کارت پیوند اعضاء را دریافت کردهاند. در واقع ثبت شده است که حدود ۸ میلیون نفر در کشور این کارت را دریافت کردهاند که البته این آمار در سالهای اخیر رو به افزایش است.
وی با ذکر مثالی ادامه داد: در کشوری مثل انگلستان حدود یک سوم شهروندان به طور رسمی کارت اهدای عضو را دارند. در آمریکا ۶۴ درصد مردم این کارت را دارند و در مدارک فردی و پرسنلی آنها و یا در گواهینامه رانندگی لوگو وابستگی فرد به شبکه پیوند اعضاء درج شده است.
زالی با یادآوری اینکه اخیرا در برخی کشورها قانونی تصویب شد که به موجب آن ظرفیت دوایر دولتی و ابعاد حاکمیتی در خصوص تصمیم گیری برای اهدای عضو از مرگ مغزی و با تایید کمیته اخلاقی افزایش یافت، توضیح داد: به طوری که الان در برخی کشورهای اروپایی اگر فردی دچار مرگ مغزی شود عملا از نظر حقوقی در اختیار دولتهای مربوطه خواهد بود و رضایت فرد و خانواده شرط لازم برای اهدای عضو نیست.
رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در عین حال افزود: در کشور ما به دلیل فرهنگ مردم، نیازمند کار فرهنگی در این زمینه هستیم. داشتن کارت اهدای عضو به تنهایی شرط لازم برای اهدای عضو و رضایت خانوادهها شرط کافی است.
وی در بخش دیگر سخنان خود به بیان آماری در خصوص وضعیت اهدای عضو در ایران پرداخت و عنوان کرد: بعد از افتی که در دوران کرونا پیوند اعضاء در کشور طی کرد، خوشبختانه در سال ۱۴۰۱ مجددا رشد رو به تزایدی را در روند پیوند اعضاء در کشور داشتیم. به طوری که عدد pmp که یک شاخص بین المللی برای اهدای اعضاء است، در دوران کرونا به عدد ۷ به ازای هر میلیون جمعیت افت کرده بود اما مجدد رو به افزایش رفت و در سال ۱۴۰۱ این عدد در سطح ملی به عدد ۱۲.۲ رقم افزایش یافت.
زالی با بیان اینکه ما در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اهدای عضو در سال گذشته در عدد ۱۹.۵ به ازای هر میلیون نفر جمعیت ثبت کردیم، تصریح کرد: البته عدد قابل قبول در عرصه جهانی ۳۸ است و عدد ۴۷ مطلوب تلقی میشود و بنابراین هنوز کشور ما با این آمار فاصله دارد اما با توجه به فرهنگ نوع دوستانه و ایثارگران مردم، پیش بینی میکنیم در سالهای آتی با توسعه فرهنگ سازی و تعمیق این فرهنگ شاهد افزایش این عدد در کشور باشیم.
رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی درباره اهدای عضو از فردی که دچار مرگ مغزی شده است نیز توضیح داد: مرگ مغزی غیر قابل بازگشت است و اینکه فکر کنیم کسی مرگ مغزی شده و بازگشت پذیر است تقریبا غیر ممکن است. در ایران نیز خیلی سخت گیرانه بحث مرگ مغزی پیگیری میشود و حداقل چهار متخصص ذیصلاح بعد از انجام تستهای سختگیرانه بالینی و پاراکلینیکی این امر را تایید میکنند و نهایتا پزشک قانونی مستقر این را تایید میکند. از اینرو وقتی مرگ مغزی توسط واحد فناوری پیوند اعضاء در دانشگاهها تایید میشود، مردم اطمینان کنند که قطعا تمام جوانب مربوطه راجع به برگشت ناپذیر بودن فرایند مرگ مغزی طی شده است.
زالی در پایان سخنان خود گفت: پیش بینی ما این است در سالهای آتی با توجه به پیشرفتهای تکنولوژی و پزشکی، اگر فردی فوت کند ۴۰ مورد از نسوج، بافتها و ارگانها امکان استحصال برای سایر افراد را دارد.
انتهای پیام
نظرات