اهمالکاری صفتی اخلاقی - روانی است و در معنای آن به معنای به تعویق انداختن نادرست یا غیرواقع بینانه کارها است. این معضل رفتاری از دیرباز در منابع اسلامی مرکز توجه بوده و پیامبر اکرم (ص) و ائمه معصومین (ع) پیروانش آن را از ابتدا به آن بر حذر داشتهاند.
نوشتار پیش رو بر آن است تا اهمالکاری را در جایگاه یک مسئله شناسایی کند و با تبیین علل، زمینهها، آثار و پیامدهای آن راهکارهای درمانی متناسب با نگرش تطبیقی از منظر روانشناسی و متون اسلامی را بیابد و به مخاطبان عرضه کند.
در کتاب پیش رو، خصیصه اخلاقی اهمالکاری را بررسی میکنیم و راهکارهای پیشگیری و درمان را از منظر آیات قرآن کریم و روایات معصومین (ع) ارائه میدهیم.
اثر پیشرو درصدد است به ارائه منسجم راهکارهای الهی و وحیانی درمان این مشکل اخلاقی بپردازد.
این پژوهش از نوع کاربردی و بنیادی است که بررسی و پاسخگویی به پرسشها را به صورت توصیفی و اسنادی انجام میدهد و از متون اسلامی استنطاق میکند.
ساختار اثر
این اثر در چهار فصل تالیف شده است؛ در فصل اول که به «مفهوم اهمالکاری» میپردازد، مفهوم اهمالکاری در متون غربی و اسلامی ارائه شده و ویژگیهای اهمالکاران تبیین و ضمن تشریح آسیبهای اهمالکاری، علل و عوامل اهمالکاری مورد تاکید قرار گرفته است.
در فصل دوم که با عنوان «پیشگیری از اهمالکاری» به رشته تحریر درآمده، ضمن تأکید بر اهمیت شناخت انسان، عوامل زمینهساز اهمالکاری (فکری و رفتاری) تشریح شده است.
در فصل سوم که «نتایج اهمالکاری» مورد بررسی قرار گرفته و نتایج معنوی و دنیوی اهمالکاری تبیین شده است.
نویسنده در چهارمین و آخرین فصل از اثر مذکور به «درمان اهمالکاری از منظر اسلام» پرداخته و خودآگاهی، خداشناسی، تصمیمگیری، دوراندیشی، اعتماد به نفس، توکل و برنامه ریزی را از راهکارهای درمان این صفت برشمرده است.
عوامل زمینهساز اهمالکاری
اهمالکاری و کسالت، انسان را از رسیدن به سعادت واقعی باز میدارد و باعث از بین رفتن فرصتهایی میشود که گاهی جبران آنها ناممکن است؛ به همین دلیل با شناسایی زمینهها و علل کسالت و ریشهیابی این آفت میتوان از بروز آن جلوگیری کرد.
با بررسی آیات قرآن و روایات معصومین (ع) میتوان علل و ریشههای اهمالکاری را به خوبی شناسایی کرد. چون پیامبر اسلام (ص) و جانشینان حضرت در قامت طبیب روحانی به دنبال بیماران اند تا دردهای روحی و اخلاقی آنان را مداوا کنند و قران نیز که کتاب هدایت است، دستورهایی در این زمینه برای هدایت انسانها به ارمغان آورده است. مهمترین عواملی که سبب همان کاری در زندگی میشود، به دو دسته فکری و رفتاری تقسیم میشوند.
از عوامل فکری اهمالکاری میتوان به نفاق، نادانی، غفلت و وسوسهها اشاره کرد و عوامل رفتاری اهمالکاری عبارتاند از: دنیاطلبی، پرخوابی، پرخوری، آرزوهای دست نیافتنی و همنشینی با اهمالکاران.
علاقهمندان برای تهیه این کتاب میتوانند به نشانی اینترنتی مؤسسه بوستان کتاب به آدرس www.bustaneketab.ir مراجعه کنند.
انتهای پیام
نظرات