• دوشنبه / ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۲ / ۱۰:۴۴
  • دسته‌بندی: محیط زیست
  • کد خبر: 1402021811080
  • خبرنگار : 71662

زمان تولد شکوفه‌ها تحت تاثیر دما

زمان تولد شکوفه‌ها تحت تاثیر دما

یک گیاه‌شناس با بیان اینکه از جمله عوامل تاثیرگذار بر گلدهی گیاهان، تغییرات دمایی است، گفت: گلدهی گیاهان در مناطق جغرافیایی مختلف،‌ متفاوت است.

احمدرضا محرابیان درگفت و گو با ایسنا درباره گلدهی گیاهان و رشد گونه‌های گیاهی در فصل بهار اظهار کرد: یکی از اصلی‌ترین ویژگی‌های گیاهان در کاهش رقابت، تناوب و تنوع در چرخه گلدهی است، بنابراین گونه‌های متنوع گیاهی در بازه زمانی معینی گل می‌دهند.

وی افزود: گلدهی گیاهان در مناطق جغرافیایی مختلف،‌ متفاوت است. به‌طور مثال در مناطق جنوبی و گرمسیری کشور چرخه رویشی گیاهان از آذرماه آغاز می‌شود و دوره زایشی با شروع بهار سال بعد به اتمام می‌رسد اما گلدهی گیاهان در مناطق معتدله و معتدله سرد از بهار آغاز می‌شود و تا اواخر مرداد ادامه دارد.

به گفته این کارشناس گیاه‌شناسی، ابتدا گونه‌های یکساله آغاز به گلدهی می‌کنند که دامنه وسیعی از گیاهان خانواده گندم، گل گاوزبان، نخود، آفتابگردان و نعنا از جمله این گونه‌های گیاهی هستند.

وی ادامه داد: از جمله ویژگی‌های دیگر این گیاهان یکساله این است که در اواخر اسفندماه جوانه می‌زنند و در اواخر خردادماه نیز گلدهی و بذردهی آن‌ها تمام و چرخه گیاهان تکمیل می‌شود. پس از گونه‌های یکساله،‌ گیاهان علفی چند ساله و درختچه‌ها فرایند گلدهی را آغاز می‌کنند که این فرایند تا اواخر تابستان ادامه دارد.

محرابیان درباره گلدهی گیاهان در فضای سبز شهری اظهارکرد: طراحی فضای سبز استاندارد در شهرها باید به گونه‌ای باشد که خدمات بوم‌شناختی و ارزش‌های زیبایی‌شناختی را در همه فصول ایجاد کند. توجه به تباین رنگ‌ها، فرم و شکل، کارکرد بوم‌شناختی، تناسب با محیط طراحی، ملاحظات بوم‌شناختی و ایمنی زیستی از مهم‌ئترین اصول کاشت گونه‌های گیاهی در مناظر شهری است.

وی افزود: ساعت زیستی گونه‌ها سبب تنظیم و بروز ویژگی‌های رویشی و زایشی در زمان مناسب می‌شود و هرگونه‌ای متناسب با این ساعت زیستی در بازه‌ای معین فعالیت‌های زیستی را آغاز می‌کند و به اتمام می‌رساند.

این کارشناس گیاه‌شناسی با بیان اینکه شرایط اقلیمی به‌ویژه دما بر تغییرات این ساعت موثر است و سبب تغییر در فعالیت‌های زیستی گیاهان می‌شود، تاکید کرد: تغییرات اقلیمی با تغییر در نظم چرخه‌های زیستی طبیعت سبب آسیب به گونه‌های گیاهی شده است. به علاوه تعییر در چرخه گلدهی گیاهان سبب قطع جریان ژنی، فرسایش ژنتیکی و کاهش قدرت سازش گیاهان در برابر تنش‌های زیستی و بوم شناختی شده که بسیاری از گونه‌های گیاه حساس و آسیب پذیر را با کاهش جمعیت و در نهایت با انقراض مواجه کرده است.

محرابیان در پایان تصریح کرد: این تاثیرات به‌ویژه در بوم سازگان‌های کشاورزی سبب کاهش مقاومت محصولات زراعی درباربر تنش‌های زیستی و بوم شناختی، کاهش محصول، آسیب به بوم‌سازگان و درنهایت تهدید امنیت غذایی می‌شود که از بزرگترین چالش‌های قرن اخیر است.‌

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha