• سه‌شنبه / ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۲ / ۱۳:۲۴
  • دسته‌بندی: همدان
  • کد خبر: 1402021207127
  • منبع : نمایندگی همدان

«جشن برداشت گندم» بهار و رزن در آستانه ثبت ملی 

«جشن برداشت گندم» بهار و رزن در آستانه ثبت ملی 

ایسنا/همدان کارشناس مردم‌شناسی اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان همدان با بیان اینکه جشن شکرگزاری یا جشن برداشت محصول آیینی بازمانده از دوران باستان است، گفت: جشن برداشت گندم در شهرستان‌های بهار و رزن در آستانه ثبت ملی است.

فریبا نعمتی در گفت‌وگو با ایسنا، بیان کرد: یکی از آیین‌های ایران باستان شکرگزاری به مناسبت‌های مختلف بوده و یکی از مهمترین آنها جشن برداشت محصول است که در مناطق مختلف کشور بنا به نوع محصولات کشاورزی متفاوت است.

وی ادامه داد: در گاه‌شماری تقویم کشاورزی، این آیین از مهمترین جشن‌ها به شمار می‌رود و تقریباً در تمام مناطقی که کشاورزی در آنجا رونق داشته، بسته به نوع محصول برگزار می‌شده است.

نعمتی با اشاره به اینکه این جشن معمولاً در مردادماه برگزار می‌شده و تاکنون نیز ادامه پیدا کرده‌ است، افزود: زمان گذشته که ارباب و رعیتی بوده‌، ابتدا ارباب محصول خود را برداشت می‌کرده و پس از آن رعیت به برداشت محصول اقدام می‌کرد.

کارشناس مردم‌شناسی اداره‌ میراث فرهنگی همدان اضافه کرد: یک روز پس از برداشت محصول، همه اهالی در صحرایی که نزدیک مکان مذهبی مانند امامزاده بود، جمع می‌شدند و با گوشت قربانی که از روز قبل آماده کرده بودند، نهار بار می‌گذاشتند.

وی تصریح کرد: اگر روستائیان اقوامی در شهر داشتند، برای این روز خبر می‌کردند و همگی نزدیک زمین کشاورزی صبحانه و نهار میل کرده و سپس نماز می‌خواندند و آیین شکرگزاری را به جای می‌آوردند.

نعمتی با اشاره به اینکه این آیین از قدیم در همه روستاها و به ویژه در غرب کشور به علت کشت گندم مرسوم بوده است‌، گفت: در مناطق مختلف کشور ممکن است به علت تفاوت اقلیمی، نوع محصول و غذاهایی که در روز جشن پخت می‌شود، متفاوت است. 

وی ادامه داد: به عنوان مثال در همدان گندم برداشت می‌شود و در شمال کشور برنج، همچنین غذای روز جشن شکرگزاری در همدان آبگوشت است و در نقاط دیگر بسته به اقلیم‌ تفاوت دارد.

کارشناس مردم‌شناسی اداره‌ میراث فرهنگی همدان با بیان اینکه این آیین همچنان در شهرستان‌های بهار و رزن برگزار می‌شود، اظهار کرد: پرونده ثبت ملی آنها تهیه شده و در انتظار ثبت ملی در میراث ناملموس کشور است.

انتهای پیام 

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha