دکتر محمدحسن اعلمی در گفتوگو با ایسنا و با اشاره به اینکه روتاویروس به وبای شیرخواران معروف است، اظهار کرد: به دلیل شدت اسهال و استفراغ و افت شدید آب بدن در شیرخواران و کودکان که حتی در مواردی منجر به مرگ نوزاد میشود از این ویروس به عنوان وبای شیرخواران نام بردهاند.
وی افزود: طبق مطالعاتی جهانی که بر روی آزمایشات نوزادان با علائم اسهال و استفراغ شدید انجام شده از هر سه نوزاد و کودکان زیر سه سال یک نفر مبتلا به روتاویروس است و این مورد با انجام آزمایش به اثبات رسیده است.
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیان کرد: در حال حاضر تشخیص این ویروس بیشتر از طریق علائم بالینی انجام میشود. همچنین در صورتی که اسهال نوزاد شدید باشد برای تشخیص سریعتر از راه کشت مدفوع که در این مورد اسهال در کودکان به دو شکل شامل اسهال چرکی و همراه با گلبول سفید و التهاب در مدفوع نمایان است، انجام میشود.
کودک با نشانههای اسهال مداوم به سرعت درمان شود
اعلمی با اشاره به علائم روتاویروس و درمان سریع مطرح کرد: والدین درصورتی که کودکشان دچار استفراغ و بعد از آن با اسهال شدید مواجه بود، باتوجه به اینکه مهمترین عارضه این بیماری عفونی کم آبی در بدن است و به دلیل کم آبی شدید ممکن است در یک ساعت بیش از ۳ یا ۴ بار شکم شیرخوار کار کند، باید بلافاصله به پزشک مراجعه کرده و درمان را آغاز کنند.
وی ادامه داد: معمولاً بیشتر مواردی که بستری میشوند کودکان زیر سه سال هستند که بدنشان آب زیادی را به دلیل اسهال شدید از دست داده است. در مراحل اولیه بروز علائم والدین باید برای جبران کم آبی از محلولهای آبرسان خوراکی (ORS) که در داروخانهها موجود است، استفاده کنند. در صورتی که کم آبی ناشی از روتاویروس در کودکان شدید شود، پزشک پس از بستری بیمار، مایعات را به طور مستقیم از طریق وریدی وارد عروق میکند.
راه انتقال روتاویروس و پیشگیری آن
فوق تخصص بیماریهای عفونی کودکان گفت: این ویروس از طریق دستگاه گوارش دفع میشود و راه انتقالش در کودکان بیشتر پوشک آلوده و دستهای آلوده است. از این رو شستن تمیز دستها با آب و صابون و مواد ضدعفونی کننده پس از هربار تعویض پوشک تاکید میشود.
وی ادامه داد: به منظور پیشگیری از انتقال ویروس بهتر است بیمار تمیز باشد و استانداردهای دفع صحیح پوشک آلوده که معمولاً توصیه میشود داخل پلاستیک گره زده باشد، رعایت شود. این ویروس از طریق تنفس منتقل نمیشود.
اعلمی مهدکودکها را محلی ناامن برای انتقال روتاویروس دانست و گفت: در مهدها به دلیل تجمع بیشتر کودکان عوامل انتقال ویروس نیز شایعتر است. مربیان بیشتر باید مراقب باشند که در هنگام تعویض پوشک احتمال آلودگی از یک کودک به کودکی دیگر شدیدتر انجام میشود زیرا اکثر کودکان به این بیماری ایمن نیستند و هر چه سن بچه پایینتر باشد قدرت ابتلا به ویروس شدیدتر است.
واکسن روتاویروس در کشورهای پیشرفته جزو برنامه واکسیناسیون است
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد خاطرنشان کرد: واکسن این بیماری در بسیاری از کشورهای پیشرفته به صورت روتین زده میشود اما در کشور ما هنوز جزو واکسیناسیون نیست.
اعلمی اسهال شدید را علت سوم از دلایل مرگ شیرخواران در کشور اعلام کرد و توضیح داد: سازمان بهداشت جهانی تاکنون واکسن را به کشورهایی که عرضه کرده نتایج بسیار خوبی در برداشته است. براساس مطالعات انجام شده اسهال شدید خاص کشورهای جهان سوم است و در کشورهای پیشرفته حتی جزو ۱۰ علت اول مرگ در کودکان محسوب نمیشود.
انتهای پیام
نظرات