• سه‌شنبه / ۵ اردیبهشت ۱۴۰۲ / ۱۰:۰۷
  • دسته‌بندی: کردستان
  • کد خبر: 1402020501888
  • خبرنگار : 30137

در این بازار، کهنه ها بیشتر از نوها می ارزند

در این بازار، کهنه ها بیشتر از نوها می ارزند

ایسنا/کردستان قدرت خرید مردم در بازار پوشاک نو هم به شدت پایین آمده است چه برسد به بازاری که کهنه های آن بیشتر از نوها قیمت می خورند و در توان خرید بیشتر مردم نیستند.

 اینجا بازار شام کهنه فروشی هایی است که سال ها با نام تاناکورا در حال فروش هستند، بازاری که نه نرخی تعیین می شود و نه حدی برای فروشندگان وجود دارد، بلکه خودشان می خرند، قیمت می گذارند و می فروشند، قیمت های بالایی که گاهی مردم را پشیمان می کند و باز هم به طرف خرید اجناس نو سوق می دهد.

اگر در اطراف خیابان شهدا تا میدان کارآموزی سنندج حرکت کنید، به مسافرانی برخورد می کنید که با عجله در مسیر بازار تاناکورا هستند و یا به دنبال غذاخوری و یا پارکینگ سرگردانند، بازاری که برای مسافران سنندج به یک جاذبه و علاقه تبدیل شده و جدای از مشکلاتی که برای مدیریت شهری دارد، حیات خلوتی برای عرضه البسه قاچاق است که با خیال راحت و بدون نظارت و قیمت گذاری، داد و ستد عمده ای شکل گرفته است.

قیمت هایی در تاناکورای سنندج وجود دارد که بیشتر مردم را از خرید در این بازار پشیمان می کند.

خانواده ای از قدرت خرید در تاناکورا می گویند و قیمت ها را با سال گذشته مقایسه می کنند؛ می گویند: قیمت پوشاک نو در بازار خیلی پایین تر از اینجاست و تاناکورا با این قیمت های بالا دیگر ارزش خرید را ندارد.

با چند جوان در مورد خرید از این بازار می پرسم و آنها با اشاره به مارک بودن اجناس می گویند: قیمت ها بالاست اما کیفیت اجناس در مقایسه با بازار که از جنس چینی پر شده است، بهتر است و برخی پوشاک را با این برندها نمی توان در بازار نو پیدا کرد.

خریدار دیگری از خرید چندساله خود از این بازار می گوید که تاناکورا برای ما مناسب بود اما این روزها با بالا رفتن قیمت ها، کمتر می توان خرید کرد.

مردم از بالا رفتن قیمت ها به دلیل مراجعه و بازدید مسافران خبر می دهند که سیل این مسافران در روزهای آخر هفته و تعطیلات باعث شده است که فروشندگان قیمت ها را افزایش داده و وضعیت بازار را تغییر دهند.

فروشندگان اما افزایش قیمت دلار، ضایعات و هزینه حمل و نقل و شستشو را دلیل افزایش پوشاک در بازار می دانند.

در این بازار، کهنه ها بیشتر از نوها می ارزند

فروشنده کاپشن که به گفته خودش، به خاطر تغییر فصل می خواهد به قیمت حراج اجناس خود را بفروشد می گوید: مقدار جنسی که برایم باقیمانده است را باید به ضرر بفروشم چون انبار ندارم و فصل خرید کاپشن هم گذشته است اما نمی توانم بیشتر از ۵۰ درصد قیمت ها را کاهش دهم و با توجه به قیمت دلار سال آینده باید دو برابر این قیمت ها خرید کنم.

فروشنده شلوار هم می گوید: همه باری که می خریم برای فروش مناسب نیستند و گاهی شاید نصف بار هم به درد نخورد و ما مجبوریم که قیمت را در اجناس سالم افزایش دهیم تا دچار ضرر نشویم.

به فروشنده پیراهن مراجعه می کنم و پای صحبتش می نشینم، وی از هزینه های بالای تاناکورا می گوید که عمده فروش هایی که بارها را برای ما می آورند هم قیمت ها را افزایش داده اند و گاهی با هزینه های بالای حمل و نقل و اتوشویی و جدا کردن ضایعات، سود کمی به جیب ما می رود.

وقتی فروش بالای تاناکورا و مراجعه مسافران شهرستانی را از فروشنده دیگری می پرسم، بازهم قیمت دلار را مطرح می کند و از سود کم می گوید.

عمده فروش بار تاناکورا هم از چند برابر شدن هزینه انتقال بار به داخل کشور می گوید که این بارها به صورت کیلویی وارد می شود و نسبت به نوع جنس متفاوت است و هزینه های زیادی را برای ما دارد.

در این بازار، کهنه ها بیشتر از نوها می ارزند

قیمت های سرسام آور در تاناکورا

بیشتر اجناس تاناکورا قاچاق هستند و بدون نظارت قیمت گذاری می شوند. گاهی کفشی به دلیل اینکه یک برندی را دارد، چند برابر قیمت جنس بسیار با کیفیت داخل کشور به فروش می رود و این در حالی است که همیشه هم اصالت این اجناس برای مشتری قابل تشخیص نیست و کلاهبرداری هایی هم صورت می گیرد.

به گفته مردم، قیمت کفش، کیف، پیراهن مردانه و شلوار بدون مارک در فروردین ۱۴۰۲ در بازار تاناکورای سنندج به طور میانگین نسبت به قیمت همین اجناس در بازار نوفروشی، تقریبا در یک سطح گزارش شده است و اجناس با کیفیت بالا و مارک دار هم با اختلاف تا دو برابر قیمت ها به فروش رسیده اند.

البته این در حالی است که قیمت گذاری در این بازار از طرف هیچ نهادی صورت نمی گیرد و فروشندگان خود با توجه به هزینه ها و کیفیت اجناس، قیمت ها را تعیین می کنند.

در این بازار، کهنه ها بیشتر از نوها می ارزند

مبارزه با قاچاق در بازار تاناکورا

اجناس در این بازار به صورت قاچاق وارد کشور شده و توزیع می شوند و این در حالی است که قانون فروش جنس قاچاق را ممنوع کرده و در گذشته هم چندین بار بحث برخورد با عرضه تاناکورای قاچاق رسانه ای شده بود اما این روال همچنان ادامه دارد.

به گفته ی رییس اتحادیه ی صنف پوشاک سنندج، این اجناس فاکتوری ندارند و قانون نظارت بر فروش پوشاک در این حوزه صورت نمی گیرد.

داداش پور در گفتگو با ایسنا می گوید: سود فروشندگان پوشاک ۳۰ درصد در نظر گرفته شده است که با توجه به هزینه ی حمل و نقل و هزینه های جانبی تا ۳۳ درصد هم امکان دارد اما با توجه به اینکه در تاناکورا فروش اجناس دست دوم صورت می گیرد، قیمتی برای اجناس تعیین نمی شود و فروشندگان با هر قیمتی پوشاک را به فروش می رسانند و نظارت هم در این حوزه نمی توان انجام داد.

وی می گوید: حتی اگر به عنوان یک بازار شناخته شده هم به تاناکورا نگاه کنیم، بازهم قیمت ها در این بازار قابل بررسی نیست چون فاکتور و مدارکی برای خرید و فروش وجود ندارد.

داداش پور مشکل برخورد و نظارت بر بازار تاناکورا را هم بیشتر متوجه دست فروشان در این بازار دانست که نمی توان با این افراد برخورد قانونی انجام داد.

در این بازار، کهنه ها بیشتر از نوها می ارزند

معابر در تصرف دست فروشان تاناکورا

به گفته رییس اتحادیه صنف پوشاک سنندج، دست فروشان در این بازار بدون هیچ مجوزی و به صورت غیرقانونی در معابر شهری مشغول فعالیت هستند. وی می گوید: این افراد در ابتدا به صورت دست فروش معمولی در پیاده رو بودند اما کم کم با ایجاد غرفه هایی با نایلون و سپس با نصب سازه هایی این مکان ها را به محل دائمی فعالیت خود تبدیل نمودند و برخورد جدی از طرف نهادی هم صورت نگرفته است.

نظارت بر قیمت ها بعد از ساماندهی

داداش پور طی پیشنهادی در پاسخ به اینکه چگونه می توان بر قیمت ها در تاناکورا نظارت داشت، تاکید کرد: ابتدا باید وضعیت دست فروشان این بازار معلوم گردد و سپس بتوان به سراغ مغازه های تاناکورا رفت و قانون و نظارت بر قیمت ها را اجرا کرد.

وی خاطرنشان کرد که در گذشته نیز مسئولین استانی در مورد تاناکورا صحبت هایی داشته اند اما تا کنون به صورت جدی به این بازار پرداخته نشده است.

حیاط خلوت البسه قاچاق تاناکورا چندین دهه است که به فعالیت خود ادامه می دهد اما به گفته ی مسئولین، نظارتی بر آن صورت نمی گیرد. حالا اما مردم از گرانی کالاها در این بازار می گویند. بازاری که هم به دلار کار دارد و هم به تولید داخلی. نه قیمت های مصوب دارد و نه می توان از حقوق مشتری در این بازار سخن گفت چون در واقع ماهیت کالا و تضمینی بر آن مشخص نیست. به نظر می رسد با استقبال مردم از تاناکورا و گذشت سال ها از سن این بازار، باید مسئولین استان نسبت به حقوق مشتری و نظارت ها جدی تر عمل کنند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha