به گزارش ایسنا،چندی پیش مصوبهای با امضای عباسعلی نوبخت - رییس سازمان منابع طبیعی وآبخیزداری کشور- به ادارات کل منابع طبیعی استانهای شمالی با هدف بازگشایی و مرمت جادههای جنگلی، مبنی بر جمعآوری درختان افتاده در داخل و حریم مسیلها، دستور شناسایی و نشانهگذاری درختان ریشهکن، شکسته و افتاده تجمعی و مزاحم مسیر طرفین جادههای جنگلی در شمال کشور ابلاغ شد که این ابلاغیه انتقادات بسیاری را به همراه داشت. از جمله این منتقدان هادی کیادلیری - دبیر سابق مجمع کنوانسیون تنوع زیستی کشور - است که تاکید میکند: هیچ نهادی حق برداشت چوب ندارد و دلایل فنی ارائه شده از جمله چوبهای شکسته و افتاده و آمار ۹۰ درصدی تاثیرات انسانی در آتشجنگلها بی اعتبار است چراکه در مناطق منتخب برای نشانهگذاری چوبها تا کنون آتشسوزی رخ نداده است.
وی معتقد است که در این مصوبه طرح تنفس جنگلها نادیده گرفته شده است و تنها مسیر را برای چنگاندازی به جنگلها باز میکند و این طرح هیچ سودی برای جنگلها ندارد.
اما به اعتقاد نقی شعبانیان - معاون امور جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور- اجرای بیشتر طرحها در گذشته بر مبنای بهرهبرداری از جنگل بود بنابراین مسئله ممنوعیت بهرهبرداری مطرح شد ولی به این معنا نیست که ما در امور جنگلها هیچ دخالتی نداشته باشیم بلکه نیاز است تا برای داشتن جنگلهای سالم و پایدار به شاخصهای پایداری جنگل توجه کنیم. بهطور کلی مدیریت پایدار به معنای توجه به شاخصهای پایداری است.یکی از علتهای تصویب شدن طرح تنفس نیز این بود که آمارها نشان میداد، جنگلها توانایی خود را از دست دادهاند بنابراین نمیتوان آنها را به حال خود رها کرد و باید برای توانمندسازی آنها تلاش کنیم.
عباسعلی نوبخت - رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری- نیز در گفت و گویی با ایسنا، درباره این طرح گفت: بر اساس این طرح تنها درختانی که خطرساز هستند و تعداد محدودی نیز دارند و جان مردم را تهدید میکنند یا به نوعی درختانی که از نظر دیرزیستی (عمر کامل یک درخت سالم که به رشد فعال و عادی خود ادامه می دهد) به مرحلهای رسیدهاند که در پارکها و اماکنی که مردم برای تفریح و تفرج به عرصههای جنگلی کشورمیروند برای آنان خطر ایجاد میکنند، قطع و از جنگلها خارج میشوند. اگر در استانی، عمل نشانهگذاری و برداشت درختان به غیر از درختان شکسته و افتاده و خطرساز که تعداد آنها بسیار ناچیز است، انجام شود یک تخلف محسوب میشود.
بیشتر بخوانید:
- نشانهگذاری درختان؛ توانمندسازی جنگل یا چراغ سبز به مافیای چوب؟
- برداشت درختان شکسته و افتاده؛ فرصتی برای چنگاندازی به جنگلها
- «طرح نشانهگذاری»؛ قطع درختان خطرساز یا چراغ سبز به قاچاقچیان
نقی شعبانیان در گفت و گو با ایسنا، درباره آخرین اقدامات انجام شده برای اجرای این طرح اظهارکرد: برای اجرای این طرح، نامهای از سوی رییس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور به ادارات کل ارسال شد که درختان شکسته و افتادهای که در حاشیه جادهها و مسیر آبراهها قرار دارند برای برداشت و جمعآوری آنها نشانهگذاری شوند. حدود ۷۰ مترمکعب نشانهگذاری درختان انجام شد اما هیچگونه برداشتی تاکنون صورت نگرفته است.
وی افزود: طرح برداشت درختان شکسته و افتاده مخالفان و موافقان متعددی دارد و علت مخالفت این افراد این است که هیچ شاخهای نباید از جنگلها خارج شود بنابراین طی جلسهای در کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی با حضور رییس آن - محمدجواد عسگری- مقرر شد که درخواستی به تمام دانشگاههای شمال کشور و مناطق هیرکانی از جمله دانشگاههای گیلان، مازندران، تربیت مدرس، ساری و موسسه تحقیقات مراتع و جنگلها ارسال شود تا نظرات این مراکز نیز بری نتیجهگیری بهتر تجمیع شود.
معاون امور جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشورادامه داد: به دلیل حساسیتهایی که درباره جنگلهای ایران وجود دارد، دیگر نمیتوان هیچگونه سعی و خطایی انجام داد و باید هر قدمی با پشتوانه علمی و تحقیقاتی برداشته شود. خوشبختانه در دانشگاههای ایران محققان و اساتیدی هستند که تجربه بسیار زیادی دارند و از این نظر هیچ کم و کسری نداریم و باید از این پتانسیل علمی کشور استفاده کنیم.
شعبانیان در پایان تصریح کرد: پس از دریافت پاسخ نامههای ارسال شده، جلساتی برگزار خواهد شد که اگر جمع بندی آنها برداشت درختان شکسته و افتاده باشد، انجام میشود و اگر مبنی بر عدم برداشت آنها باشد این کار انجام نخواهد شد چراکه پس از این جلسات هرگونه نتیجه گیری با پشتوانه علمی اتفاق میافتد.
انتهای پیام
نظرات