• چهارشنبه / ۹ فروردین ۱۴۰۲ / ۱۶:۱۳
  • دسته‌بندی: گلستان
  • کد خبر: 1402010903588
  • خبرنگار : 50604

ایسنا گزارش می دهد؛

سفر به مرقد خالد نبی (س)/ اسرارآمیزترین گورستان ایرانی را ببینید

سفر به مرقد خالد نبی (س)/ اسرارآمیزترین گورستان ایرانی را ببینید

ایسنا/گلستان مجموعه زیارتگاه و قبرستان خالدنبی یکی از جاذبه‌های بی‌نظیر در استان گلستان و تلفیقی از جاذبه‌های طبیعی و تاریخی است که همه ساله گردشگرانی از نقاط دور و نزدیک دنیا را به خود جذب می‌کند.

خالدنبی نام مجموعه تفریحی شامل گورستان و زیارتگاهی در یک منطقه کوهستانی در شمال شرق شهرستان کلاله در استان گلستان است که از نام خالدبن سنان (س) که در آن مکان دفن است گرفته شده است. در این گورستان که از جاهای دیدنی شمال محسوب می‌شود قبرهایی با قدمت چندین هزار ساله خواهید دید که اشکال عجیب و خاصشان توجه هر کسی را جلب می‌کند.

یکی از قبرستان‌هایی که در طول تاریخ بسیار مورد توجه قرار گرفته و در مکانی سحرآمیز واقع شده، قبرستان خالد نبی است. این گورستان، با توجه به قدمتی که دارد توجه بسیاری از گردشگران و هم‌چنین باستان‌شناسان را به خود جلب کرده است.

البته به دلیل موقعیت خاصی که این گورستان در آن واقع شده، دسترسی به بعضی از مناطق آن دشوار است و شاید به همین دلیل برخی معتقدند رازهایی در دل این قبرستان نهفته شده است.  

خالد نبی (س) کیست؟

طبق روایات، خالد بن سنان حدود ۶۱۲۳ سال پس از تولد حضرت آدم در «عدن» کشور یمن و در قبیله «بنی عبس بغیض» به دنیا آمد. با توجه به برخی اسناد، خالد یکی از چهار پیامبری است که در بین دوره‌های پیامبری حضرت عیسی تا پیامبر گرامی اسلام مردم را به پرستش خدا دعوت می‌کرده است. این پیامبر برای هدایت مردم ترکیه و برخی از نواحی گرگان کنونی فرستاده شده بود؛ بنابراین آرامگاهی با نام او در این منطقه قرار دارد. بعدها در اطراف آرامگاه خالد (س) قبرستانی عجیب با همین نام شکل گرفت و باعث ماندگاری او در طول تاریخ شد.  

سفر به مرقد خالد نبی (س)/ اسرارآمیزترین گورستان ایرانی را ببینید



قبرستان خالد نبی کجاست؟

قبرستان خالد نبی واقع در استان گلستان در فاصله ۹۰ کیلومتری شمال شرقی شهرستان گنبدکاووس، ۵۵ کیلومتری شمال شرقی شهرستان کلاله و ۶ کیلومتری روستای گچی سو قرار گرفته است. از طرفی دیگر، این قبرستان نزدیک آی تمر از توابع مراوه تپه و بالای قله کوه گوگچه داغ واقع شده است. موقعیت قبرستان خالد نبی، با اینکه راه رسیدن به آن را دشوار کرده، طبیعتی زیبا را در اطراف این گورستان به وجود می‌آورد.  

قدمت گورستان خالد نبی

با توجه به اطلاعات به دست آمده از قبرستان خالد نبی، قدمت این گورستان به دوران پارینه سنگی و حدود هزاران سال پیش برمی‌گردد. در این مکان، سه زیارتگاه و بقعه در نقاط مختلفی از کوه آرام و بالای ارتفاعات بلند قرار گرفته‌اند. این شکل از ساخت و طراحی قبرستان نشانی از دیرینه بودن دارد و احتمالاً یکی از مکان‌های محبوب برای مردم ترکمن است.
 به‌علاوه بر اساس بعضی از تحقیقات و روایات، قدمت سنگ قبر کوچکی که روی آن کتیبه وجود دارد، به حدود 70 سال می‌رسد. علاوه بر این، سنگ قبری که نقش ونگار استخوان جناقی بر روی آن حک شده، مربوط به دوران قاجار است. سنگ‌های افقی در این قبرستان مربوط به دوره اسلامی در سده‌های ۶ تا هشت هجری هستند. بنابراین این اثر باستانی، در تمام دوره‌ها اهمیت داشته و محافظت از آن بسیار مورد توجه شاهان و مسئولان امر بوده است.

سفر به مرقد خالد نبی (س)/ اسرارآمیزترین گورستان ایرانی را ببینید


علت شکل قبرستان خالد نبی

دلیل شکل و شمایل قبرهای قبرستان سنگی، راز قبرستان خالد نبی محسوب می‌شود که نظرات متفاوتی درباره آن وجود دارد. برخی از این روایات در ادامه بیان شده‌اند:

۱- بعضی از افراد معتقدند که تندیس‌های بزرگ نشانگر مردانی هستند که کلاه بر سر و شال به کمر دارند و تندیس‌های کوچک برای زنان هستند.  

۲- عده‌ای می‌گویند تندیس روی قبرها در قبرستان خالد نبی شکلی شبیه به صلیب دارند.

۳- در برخی موارد هم سنگ‌ها شبیه اندام‌های مردانه و زنانه دیده می‌شوند.  

در تمام داستان‌های مربوط به قبرستان خالد نبی از این تندیس‌ها با هر نوع روایت مربوط به آن‌ها با عنوان سنگ قبر یاد شده است؛ اما به نظر می‌رسد که تعابیری که از این سنگ‌های قبر به وجود آمده تفاوت‌های زیادی با هم دارد.

سفر به مرقد خالد نبی (س)/ اسرارآمیزترین گورستان ایرانی را ببینید

 
تخریب قبرستان خالد نبی

قبرستان خالد نبی نیز مانند سایر مکان‌های تاریخی، دستخوش تغییرات زیادی شده و شکل و شمایل آن با نقشه ابتدایی‌اش تفاوت دارد. اتفاقی که باعث آسیب دیدن گسترده سنگ قبرها در این گورستان شد، آتش‌سوزی معروف ۱۶ شهریور ۱۳۹۶ است. در آتش‌سوزی قبرستان خالد نبی حدود سه هکتار از زمین‌های اطراف این گورستان، به علاوه تعدادی از تندیس‌های سنگی آسیب فراوانی دیدند.

سرانجام با کمک کارمندان و مردم محلی این آتش‌سوزی مهار شد. با این حال آسیب جبران نشدنی به تندیس‌ها و نقش اولیه این قبرستان وارد شد. علاوه بر این‌ها تا به امروز علت و عوامل شروع این آتش‌سوزی مشخص نشده‌اند.  

بهترین زمان سفر به قبرستان خالد نبی

با توجه به موقعیت مکانی قبرستان خالد نبی، آب و هوای این گورستان به جز دو ماه اول فصل بهار، در ماه‌های دیگر مناسب نخواهد بود. بنابراین بهترین زمان برای سفر کردن و دیدن این قبرستان شگفت‌آور فروردین و اردیبهشت است. در این فصول دشت‌های اطراف این قبرستان بسیار سرسبز و لاله‌زارهای آن بسیار دیدنی هستند.  

سفر به مرقد خالد نبی (س)/ اسرارآمیزترین گورستان ایرانی را ببینید

افسانه‌های قبرستان خالد نبی

یکی از معروف‌ترین افسانه‌ها در مورد سنگ‌های برافراشته شده در قبرستان که در میان مردمان محلی طرفدار زیادی دارد این است که این سنگ‌ها جسم افراد خالدنبی است که به اراده‌ایشان و به قدرت خدا تبدیل به سنگ شدند تا از دست دشمنان درامان بمانند. برخی نیز باور دارند این سنگ‌ها بدن دشمنان خالد و افرادش است که به اراده خداوند به سنگ تبدیل شده‌اند.

علاوه‌بر این باورهایی در مورد مقبره خالد بن سنان نیز در میان مردم محلی وجود دارد. اغلب مردم معتقدند در داخل مقبره سنگ‌های کروی شکلی وجود دارد که همگی هندوانه‌هایی هستند که به سنگ تبدیل شده‌اند. آن‌ها بر این باورند که این مکان در گذشته مزرعه هندوانه بوده که در اثر نفرین خالد به سنگ تبدیل شده است. البته باید توجه کرد که هیچ کدام از این افسانه‌ها منشأ علمی نداشته و ثابت شده نیستند. همگی آن‌ها صرفاً داستان‌هایی قدیمی هستند که نسل به نسل از گذشتگان به مردم امروزی منتقل شده‌اند.

جاهای دیدنی اطراف خالد نبی
در قبرستان خالد نبی علاوه بر زیارتگاه خود او، آرامگاه چوپان آتای و عالم بابا که از بستگان او بودند نیز وجود دارد. در این قبرستان، سنگ قبرهای بسیار عجیب و از جنس آهک سر به فلک کشیده‌اند که معمولاً بسیار مورد توجه گردشگران قرار می‌گیرند.
در کنار این قبرستان، دشت‌های بسیار زیبایی وجود دارند که با لاله‌زارهایی در کنار مزارع گندم چشم‌اندازی شگفت‌انگیز ایجاد کرده‌اند. در این دشت‌ها چشمه‌ای به نام خضر دیگر مکان تفریحی را در این منطقه ایجاد کرده است‌.  
تا کیلومترها فراتر از این قبرستان نیز مکان‌های بسیار دیدنی پیدا خواهید کرد. چشمه زاو در ۷۱ کیلومتری، چشمه آقسو در ۶۰ کیلومتری و جنگل پلکانی گونیلی کلاله در ۷۰ کیلومتری این قبرستان برای گردشگران این مناطق مناسب هستند. بنابراین شما با دیدن این قبرستان در واقع با یک تیر چند نشان را هدف قرار داده و از جاهای دیدنی و شگفت‌انگیزی که در اطراف آن قرار دارند لذت می‌برید.

سفر به مرقد خالد نبی (س)/ اسرارآمیزترین گورستان ایرانی را ببینید

اقامت در خالد نبی
از آن جایی که قبرستان خالد نبی با شکل و شمایل عجیب و غریب گردشگران زیادی را از نقاط مختلف به سمت خود جذب می‌کند، در اطراف آن اتاق‌ها و زائرسرهایی برای اقامت و استراحت مسافران در نظر گرفته شده‌اند که برای همه‌ی افراد و حتی خانواده‌ها بسیار مناسب خواهند بود.
تعدادی از این اقامتگاه‌ها با توجه به سنت ترکمنها طراحی و ساخته شده‌اند؛ پس شما می‌توانید با اقامت در آن‌ها با سبک زندگی این افراد نیز آشنا شوید. به‌علاوه از غذاهای سنتی و لذیذ آن‌ها نهایت لذت را ببرید. برای ثبت خاطره‌ای خوش در ذهن شما، شب‌ها در این اقامتگاهاً افراد دور آتش جمع شده و به موسیقی سنتی این منطقه گوش می‌دهند. بنابراین شما می‌توانید برای ساختن خاطراتی خوش در کنار خانواده‌تان به این مناطق زیبا سفر کنید.

حرف آخر

قبرستان خالد نبی از سراسر دنیا گردشگرانی را به سمت خود جلب می‌کند. این علاقه زیاد به دلیل داستان‌های عجیب و غریب پیرامون این مکان جذاب و شکل عجیب سنگ قبرهای این گورستان است. با توجه به چنین توانایی در جذب افراد، همه ما در برابر این جاذبه‌ی گردشگری مسئولیت خواهیم داشت و باید مراقب تاریخچه‌ی این مکان زیبا اما عجیب باشیم. به‌علاوه تحقیق درباره قبرستان خالد نبی و بررسی سنگ قبرهای آن می‌تواند برای شما جالب باشد و جواب بسیاری از سؤال‌ها درباره این مکان را بدهد. شاید این تحقیقات شما را به نتایج جذابی برساند که باعث بیشتر دیده شدن این مکان دوست داشتنی و مرموز شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۲-۰۱-۱۱ ۰۹:۴۸

اتفاقا من با پدر و خانوده پدر در سال ۶۷ اونجا رفتیم زمانی که هنوز ان مزرعه هندوانه وجود داشت به چشم خودمون دیدیم و حتی یکی از ان هندوانه های سنگی به عنوان تبرک از ان مکان گرفته شده و در مسجد روستا موجود میباشد.