• یکشنبه / ۲۱ اسفند ۱۴۰۱ / ۱۶:۴۶
  • دسته‌بندی: سمنان
  • کد خبر: 1401122115144
  • منبع : نمایندگی سمنان

تداوم افت سطح آب در سفره های زیرزمینی گرمسار و آرادان

تداوم افت سطح آب در سفره های زیرزمینی گرمسار و آرادان

ایسنا/سمنان مدیر امور منابع آب شهرستان‌های گرمسار و آرادان از افت سالیانه سطح آب های زیرزمینی در دشت‌های این دو شهرستان کویری استان را افزون بر ۷۸ سانتی‌متر اعلام کرد.

محسن اشرفی ۲۱ اسفندماه بااعلام این خبر اظهار کرد: شرایط دشت ها در این دو شهرستان، بحرانی ارزیابی شده است.

وی با بیان اینکه این دو دشت، در لیست دشت های ممنوعه هستند ادامه داد: شهرستان گرمسار و آرادان دارای دشت های ایوانکی ، دشت گرمسار و دشت ده نمک و آرادان است که ممنوعه و از شرایط بحرانی خشکسالی برخوردارند.

وی با اشاره به افت سالیانه آب در سفره های زیرزمینی در این دشت‌ها افزود: افت متوسط دشت گرمسار آرادان (ده‌نمک) سالیانه ۷۸ سانتی‌متر و در دشت ایوانکی نیز یک و نیم متر است.

مدیر امور منابع آب شهرستان گرمسار و آرادان گفت: به دلیل برداشت بی‌رویه آب و همچنین فقدان بارندگی برای تغذیه سفره‌زیرزمینی، سبب افت سطح آب زیرزمینی منطقه شده است.

اشرفی افزود: اقدامات انجام شده مانند جلوگیری از اضافه برداشت چاه‌های کشاورزی و صنعت و شناسایی و پرکردن چاه‌های غیرمجاز و همچنین آبگیری حوضچه‌های تغذیه مصنوعی باعث شد که به تازگی نسبت به سنوات گذشته کسری مخزن از حدود ۲۹.۵ میلیون مترمکعب به حدود ۱۹.۵ میلیون متر مکعب کاهش پیدا ‌کند.

اشرفی بااشاره به پدیده فرونشست زمین در این دشت ها گفت: فرونشست زمین در این دو دشت به‌ندرت جزیی و کوچک هستند و فرونشست ها در انتهای دشت به سمت کویر به صورت خطی کوتاه مشاهده شده است.

وی به برخی از تبعات فرونشست زمین اشاره و اظهار کرد: فرونشست زمین باعث خالی شدن لایه آبدار سفره و جابه‌جایی یا کاهش میزان آب و نیز فشار وارده تعادل لایه‌های زیر و منجر به کاهش فضای ذخیره سفره و افت سطح ایستایی و کاهش میزان استخراج آب می‌شود؛ ازنظر اقتصادی نیز باعث بروز خسارت اقتصادی به چاههای کشاورزی مثل کاهش آبدهی چاه و کاهش سطح کشت اراضی وحتی غیرقابل کشت شدن بخشی از اراضی نیز خواهد شد.

مدیر امور منابع آب شهرستان گرمسار و آرادان افزود: برداشت بی‌رویه آب زیرزمینی باعث فرونشست زمین و در برخی مناطق سبب جابجایی گسل و حتی زلزله نیز می‌شود و خسارت به ساختمان‌ها و تأسیسات و همچنین کاهش سطح کشت و تولیدات کشاورزی از دیگر تبعات فرونشست زمین محسوب می‌شود.

اشرفی با بیان اینکه در زمینه طرح احیا و تعادل بخشی اقدامات بسیار خوبی درغرب استان انجام شده ادامه داد: حدود ۹۵ درصد چاه‌های کشاورزی و صنعت شهرستان به وسایل اندازه‌گیری و کنتور هوشمند مجهز شده است.

مدیر امور منابع آب شهرستان گرمسار و آرادان با اشاره به اقدامات انجام شده در راستای پر کردن چاه‌های غیرمجاز افزود: در مرحله نخست چاه‌های غیرمجاز در سطح دشت ایوانکی و گرمسار و آرادان شناسایی و در مرحله بعد با پیگیری و اخذ مجوز مراجع قضایی شهرستان، پر و مسلوب المنفعه شده است. تاکنون پروانه حدود ۹۰ درصد از چاه‌های کشاورزی دو شهرستان نیز اصلاح و تعدیل شد.

وی از تغذیه مصنوعی سفره ها با هدف تعادل بخشی در این دشت ها خبر داد و گفت: آبگیری تمام حوضچه‌های تغذیه مصنوعی از جمله دیگر اقدامات در این زمینه است .

وی از مسلوب المنفعه کردن ۱۲ چاه غیرمجاز در ایوانکی خبر داد و گفت: با تخلفات این بخش برابر مقررات برخورد می شود.
انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha