• شنبه / ۲۰ اسفند ۱۴۰۱ / ۰۸:۰۹
  • دسته‌بندی: خراسان جنوبی
  • کد خبر: 1401122013694
  • منبع : نمایندگی خراسان جنوبی

این ترس بی‌جا، گونه‌های نادر را در مسیر انقراض قرار می‌دهد

این ترس بی‌جا، گونه‌های نادر را در مسیر انقراض قرار می‌دهد

ایسنا/خراسان جنوبی مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی با بیان اینکه مهم ترین عامل نابودی خزندگان امروزی یا دوره اخیر، انسان‌ها هستند، گفت: انزجار، ترس و تنفر انسان نسبت به خزندگان یکی از مهم ترین دلایل نابودی آنان است.

اسدالله حاتمی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: زیستگاه، امنیت و تغذیه، به عنوان سه عامل مهم، موجب ماندگاری حیات وحش در مناطق می‌شود که نبود یکی از این عوامل مهم تهدیدی جدی برای ماندگاری محسوب می‌شود.

وی افزود: در کنار این تهدیدها می‌توان گفت یکی از علت‌های اصلی این وضعیت اسفبار حیات وحش در کشورمان بدین خاطر است که ما هنوز علاقه‌ای به حیات وحش نداریم و زیست مندانی نظیر  مار، جغد، پلنگ و دیگر حیوانات را خطرناک و یا شوم می‌پنداریم.

حاتمی ادامه داد: این ترس و بی علاقگی نسبت به حیوانات در گفته‌های روز مره نیز جاری بوده و نمونه آن را می‌توان در ضرب المثل" ترحم بر پلنگ تیز دندان، ستم کاری بود بر گوسفندان" که مورد استفاده قرار می‌گیرد نیز نام برد. آدم خواری گرگ، خون آشامی خفاش، سمی بودن مارمولک، شوم بودن جغد، آدم دزدی خرس و کفتار جزو مواردی است که همواره با آن‌ها مواجه هستیم.

وی افزود: این ناآگاهی و ترس بی مورد سبب شده که اکثر مردم تمایل چندانی به گذراندن اوقات فراغت خود در طبیعت نداشته و از طرفی نسبت به حمایت و حفاظت از حیوانات وحشی علاقه‌ای نشان ندهند.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی بیان کرد: جالب است بدانید با روی آوردن به کشت‌های ارگانیک (بدون استفاده از سموم و کودهای شیمیایی) بسیاری از کشورها رو به حیوانات نیز آورده‌اند و برای دفع آفات و مشکلات دیگر از حیوانات بهره می‌جویند.

حاتمی با بیان اینکه عامل اصلی ترس مردم از مار و سایر خزندگان، خزنده بودن این حیوانات است، افزود: هیچ انسانی با ترس از خزندگان زاده نشده بنابراین ترس طبیعی  از آنها وجود ندارد و یکی از دلایل آن عدم شناخت است.

وی تصریح کرد: تمام خزندگان به ویژه مارها در نظر مردم سمی محسوب می‌شوند اما، این نکته در مورد انواع معدودی صدق می‌کند. مارها به این دلیل در نظر انسان وحشتناک‌ هستند که بدون دست و پا هستند و حرکتشان بی سر و صدا است و چنین حرکت خزنده‌ای حیله‌گری، کینه توزی و خیانت را تداعی می‌کند؛ نگاه چنبره مار که به دلیل فقدان پلک‌های متحرک چشم است چهره مار را برای انسان بیگانه و غیر منتظره جلوه‌گر ساخته و به همین دلیل است که افسانه‌های دروغین در مورد این خزنده ساخته شده و می‌شود. اما بدانیم که مارها نه حیله‌گر و نه مکارند.

حاتمی ادامه داد: تغییرات آب و هوایی، خشکسالی، تخریب زیستگاه و آلودگی خاک و آب تهدید خطرناک و جدی برای خزندگان به شمار می‌روند، اما علاوه بر این‌ها، انزجار، ترس و تنفر انسان نسبت به خزندگان یکی از بدترین و مهم ترین دلایلی است که از زمان‌های گذشته تا امروز خزندگان را به سمت نابودی می‌کشاند.

وی تصریح کرد: آشکار است که اگر انسانی یک مار یا سوسمار بزرگ را در طبیعت یا اطراف محل سکونت خود ببیند، به شدت می‌هراسد و در نخستین واکنش اقدام به کشتن آن می‌کند؛ هر چند که آن خزنده بزرگ بی آزار و بی خطر باشد، اما جرم و گناهش بزرگی جثه است که باید بمیرد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی بیان کرد: این تنفر و ترس یکی از عوامل نابودی خزندگان بزرگ است؛ در واقع شاید در گذشته‌های دور باقیمانده‌ای از مارها و سوسماران غول پیکر وجود داشتند که به دلیل همین ترس و تنفر به دست انسان‌ها نابود شدند و این ترس و تنفر به آن‌ها نام «اژدها» یا «دراگون» و ویژگی رفتاری ترسناک و ویرانگر داده و امروزه تنها اسطوره‌ای از آن‌ها باقی مانده است.

حاتمی اظهار کرد: اگر خزندگان امروزی که در حالت طبیعی بی آزار و مفید هستند نیز نابود شوند، نسل‌های آینده ما ممکن است از آن‌ها به عنوان جانورانی اسطوره‌ای و خطرناک یاد کنند.

وی افزود: یکی از راه‌های حفظ طبیعت و صیانت از حیات وحش، دوست داشتن و اهمیت قائل شدن به آن است و این امر جز با آموزش از سنین پایین صورت نمی‌گیرد و به این منظور باید فضایی را به وجود آوریم که فرزندانمان فرصت داشته باشند حیوانات را از نزدیک ببینند و با محل زندگی آن‌ها آشنا شوند؛ به آنها غذا دهند، لمس کرده و زنده بودن شان را حس کنند. باید با سر لوحه قرار دادن آموزش در حوزه حیات وحش، فرهنگ ترس بی مورد از حیوانات را تغییر دهیم چراکه بسیاری از مردم بی جهت از حیوانات ترس دارند.

حاتمی یادآور شد: از بین بردن ترس و ایجاد انس الفت بین حیوانات و کودکان و نوجوانان، یادگیری بهتر و  تاثیرگذاری بیشتر  از طریق آموزش عملی و آشنایی با حیات وحش و زیستگاه‌های مختلف ایران(زیستگاه‌های کویری، جنگلی، کوهستانی و دریایی) سبب می‌شود این کودکان در آینده با آگاهی درستی که نسبت به حیات وحش و زیستگاه‌های آن پیدا می‌کنند از دوستداران و حافظان طبیعت کشور باشند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha