• شنبه / ۱۳ اسفند ۱۴۰۱ / ۱۱:۲۹
  • دسته‌بندی: خوزستان
  • کد خبر: 1401121309100
  • خبرنگار : 50225

نوروز و هفت سین؛ آیین محیط زیستی ایرانیان

نوروز و هفت سین؛ آیین محیط زیستی ایرانیان

ایسنا/خوزستان رئیس کمیته محیط ‌زیست در کرسی سلامت اجتماعی یونسکو با اشاره به محیط زیستی بودن سنت نوروز و هفت سین، گفت: بسیاری از چیزهایی که در سفره هفت سین استفاده می‌شود تاکید بر این دارد که اگر هوای طبیعت را داشته باشیم، می‌توانیم در سال پیش رو شاهد برکت در زندگی‌مان باشیم.

محمد درویش در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به وجوه محیط زیستی آیین نوروز و هفت سین اظهار کرد: آیین نوروز از سنت‌های ملل مختلف جهان است که بسیار به طبیعت نزدیک است؛ در این سنت از همه المان‌های طبیعی استفاده می‌شود.

وی افزود: نوروز زمان نو شدن فصل و آغاز رویش است و بزرگترین عید ایرانیان متناسب با انقلاب طبیعی است در حالی که در برخی نقاط جهان می‌بینیم عیدشان در زمستان که هیچ تناسبی با طبیعیت و ویژگی‌های طبیعی سرزمین ندارد، شکل می‌گیرد. تنها ایران و کشورهای فارسی زبان اطراف ایران از جمله افغانستان، ترکمنستان، بخش‌هایی از تاجیکستان، ترکیه و آذربایجان عید نوروز را گرامی می‌دارند.

رئیس کمیته محیط ‌زیست در کرسی سلامت اجتماعی یونسکو گفت: بسیاری از چیزهایی که در سفره هفت سین استفاده می‌شود تاکید بر این دارد که اگر هوای طبیعت را داشته باشیم، می‌توانیم در سال پیش رو شاهد برکت در زندگی‌مان باشیم.

درویش با اشاره به برخی عادت‌های غلط در نوروز بیان کرد: یک سری رفتارهای غلط باب شده که ربطی به فرهنگ دیرینه سنتی ایرانیان در مورد نوروز ندارد؛ به طور مثال قرار دادن سبزه روی خودرو و رها کردن آن در جایی که سقوط کند، کاری است که هیچ وقت در طول تاریخ انجام نمی‌شد و همیشه سبزه‌ها به عنوان خوراک دام استفاده می‌شدند یا برای حاصل‌خیزی خاک دفن می‌شدند.

وی عنوان کرد: رها کردن ماهی‌های قرمز در برکه‌ها و رودخانه‌ها نیز کار اشتباهی است زیرا این ماهی، بومی ایران نیست و باید در استخرهای پارک‌ها یا محدوده‌های آبی مشخص رها شود تا خطری ایجاد نشود.

درویش بیان کرد: برخی نیز پای حیوانات دیگر مانند سمندر امپراتور که نام‌شان با سین آغاز می‌شود را به سفره هفت سین باز می‌کنند در حالی که این گونه در حال انقراض است و باید روشنگری شود تا چنین اتفاقاتی رخ ندهد.

وی عنوان کرد: بنابراین در عین حال که هفت سین یک سنت محیط زیستی است، یک سری رفتارهای اشتباه در خصوص آن نیز بین مردم رایج شده است؛ همان بلایی که سر چهارشنبه‌سوری آورده‌ایم را داریم سر نوروز می‌آوریم؛ از مناسبت ملی و شاد چهارشنبه‌سوری برای استقبال سال جدید، تنها ترقه، انفجار و آلودگی صوتی باقی مانده است. فال گوش، جشن، شادمانی و صله رحم چهارشنبه‌سوری از بین رفته و به شدت حالت جنگ خیابانی پیدا کرده است.

رئیس کمیته محیط ‌زیست در کرسی سلامت اجتماعی یونسکو گفت: باید تلاش شود اصلاح رفتار اتفاق بیفتد اما متاسفانه صدا و سیما و دستگاه‌ها در این زمینه همکاری نمی‌کنند.

این فعال محیط زیست با اشاره به اهمیت ترویج سنت نوروز و هفت سین بین کودکان و نوجوانان بیان کرد: متاسفانه نظام آموزش و پرورش ما بسیار بد در این زمینه عمل کرده و تقریبا به سمت حذف این آیین‌ها رفته است؛ در طول چند دهه اخیر محتوای درسی و آموزشی در مورد هفت سین و نوروز کاهش یافته است و به صورت نامحسوس تلاش شده است که کودکان و نوجوانان این کشور به آرامی نوروز را فراموش کنند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha