در این میان خراسان رضوی به دلیل وجود اقلیم گرم و خشک وضعیت بحرانیتری دارد و بر اساس آمارهای موجود مقایسه آمار چهار ماه اول سال آبی جاری با پنج سال قبل از آن حاکی از آن است که مجموع جریان آب ورودی به مخازن سدهای استان در ۱۲۰ روز گذشته معادل ۱۵.۸ میلیون متر مکعب بوده که این حجم از میانگین پنج سال مذکور در بازه زمانی مشابه حدود ۶۳ درصد کمتر است و در ابتدای دی ماه سال جاری نیز حجم ذخیره آب سدهای استان ۱۹ درصد بوده است.
در این میزان منابع تأمین آب مشهد بیش از ۴۵۰ حلقه چاه و چهار سد است که اصلی ترین آن سد دوستی با حجم ۱۲۱۱ میلیون مترمکعب است که با وجود کاهش نزولات آسمانی مقدار آب ذخیره شده فعلی در سد دوستی ۱۹۲ میلیون مترمکعب است و تنها ۱۶ درصد حجم سد آب دارد. همچنین سد کارده یکی از سدهایی است که بخشی از آب شرب مشهد را تامین میکند. این سد از سال ۱۳۶۶ به بهرهبرداری رسیده است. با توجه به وضعیت بارشها و میزان ذخایر سدهای استان، ایسنا در گزارشی به بررسی وضعیت این سد پرداخته است.
استان خراسان رضوی با فقر آبی جدی روبهرو است
به گفته کارشناسان طبق شاخص فقر آبی در بازه صفر (فقر مطلق آبی) تا ۱۰۰ (امنیت کامل آبی) برای شهرستانهای استان، تنها شهرستان بینالود نزدیک ۵۰ درصد بوده و بقیه شهرستانها پایینتر از ۵۰ درصد است. این یعنی استان با فقر آبی جدی روبهرو است. این شاخص هشدار میدهد ما با بحرانهای شدیدی روبهرو هستیم و خواهیم بود.
امیر سالکی، مدیر دفتر بهرهبرداری از آبهای شرب شهرستان مشهد در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: حجم کلی سد کارده در تراز نرمال ۳۰ میلیون مترمکعب است اما در حاضر حدود ۵.۵ میلیون متر مکعب آب دارد. معمولا هر سال حدود ۵ تا ۶ میلیون متر مکعب ورودی مخزن داشتیم اما در سال جاری کل ورودی مخزن ۱.۵ میلیون متر مکعب بوده و در حال حاضر کمتر از ۲۰ درصد مخزن این سد آب دارد. یعنی سال جاری یکی از سالهای خشک مخزن ما است.
وی افزود: به دلیل فصلی بودن رودخانههای استان و حقآبههای روستاهای بالادست مخزن سد کارده، نمیتوان پیشبینی دقیقی از میزان روانآب سالیانه این سد داشت.
مدیر دفتر بهرهبرداری از آبهای شرب شهرستان مشهد تصریح کرد: بارندگیهای هفتههای اخیر که به صورت برف بوده، با توجه به خشکی زمینها هنوز روانآب قابل توجهی تشکیل نشده و در نتیجه تاثیر چندانی در میزان آب سد نداشته است. در حال حاضر ورودی این سد حدود ۲۰۰ لیتر بر ثانیه است.
سالکی ادامه داد: سال گذشته حدود ۵ میلیون متر مکعب ورودی داشتهایم و ورودی سال جاری نسبت به سال گذشته یک پنجم بوده است. ارتفاع سد از بستر حدود ۷۰ متر است که بخشی از آب کشاورزی پایین دست را تامین و مقداری هم برای آب شرب مشهد تخصیص داده شده است.
در حال حاضر کشور ما و به خصوص خراسان رضوی در وضعیت قرمزترین حالت هشدار خشکسالی و تشنگی قرار دارد و اگر این شرایط ادامه پیدا کند ما در نهایت زیستگاه خود یعنی خراسان رضوی را از لحاظ آبی، خاکی، تنوع زندگی در این زیستگاه، جانوران و گیاهان به تدریج از دست میدهیم.
انتهای پیام
نظرات