• سه‌شنبه / ۲۵ بهمن ۱۴۰۱ / ۱۴:۱۴
  • دسته‌بندی: فناوری
  • کد خبر: 1401112519380
  • خبرنگار : 71604

مولکول‌ «کیانو ریوز» قارچ‌های بیماری‌زا را از بین می‌برد!

مولکول‌ «کیانو ریوز» قارچ‌های بیماری‌زا را از بین می‌برد!

پژوهش جدید پژوهشگران آلمانی نشان می‌دهد مولکول‌های طبیعی که نام آنها از نام «کیانو ریوز» گرفته شده است، می‌توانند برای از بین بردن قارچ‌های بیماری‌زا موثر باشند.

به گزارش ایسنا و به نقل از ایندیپندنت، پژوهش جدیدی نشان می‌دهد یک محصول ضد میکروبی طبیعی که به نام «کیانو ریوز»(Keanu Reeves)، بازیگر هالیوودی نامگذاری شده است، در برابر قارچ‌هایی که هم گیاهان و هم انسان را بیمار می‌کنند، موثر است.

این پژوهش، نحوه عملکرد گروه طبیعی «کیانومایسین‌ها»(Keanumycins) را که توسط باکتری‌های «سودوموناس»(Pseudomonas) تولید می‌شوند، در برابر آفات گیاهی توضیح می‌دهد.

پژوهشگران «موسسه تحقیقات محصولات طبیعی و زیست‌شناسی عفونت لایب‌نیتس»(Leibniz-HKI) آلمان گفتند: این گروه از مولکول‌ها آن قدر قارچ‌ها را مؤثر می‌کشند که ما آنها را به نام کیانو ریوز نامگذاری کردیم زیرا او نیز در نقش‌های خود، بسیار کشنده است.

پژوهشگران در این پروژه نشان داده‌اند که کیانومایسین‌ها به طور موثر در برابر آفت گیاهی «کپک خاکستری» یا «بوتریتیس سینرا»(Botrytis cinerea) عمل می‌کنند و باعث از بین رفتن کپک خاکستری می‌شوند که سالانه ضررهای زیادی را در برداشت محصول به همراه دارد.

پژوهش‌های پیشین نشان داده‌اند که پوسیدگی ناشی از کپک خاکستری می‌تواند سالانه باعث کاهش برداشت میوه و سبزیجات شود و بیش از ۲۰۰ نوع میوه و سبزی گوناگون، به ویژه توت‌فرنگی و انگور نارس را تحت تأثیر قرار دهد. همچنین، پژوهش‌ها نشان داده‌اند که ماده فعال موجود در مولکول‌های کیانومایسین می‌تواند از رشد قارچ‌هایی مانند «کاندیدا آلبیکانس»(Candida albicans) که برای انسان خطرناک هستند، جلوگیری کند.

این پژوهش جدید نشان می‌دهد که این گروه از مولکول‌ها می‌توانند یک جایگزین سازگار با محیط زیست برای آفت‌کش‌های شیمیایی باشند و شاید بتوانند به عنوان جایگزینی برای مبارزه با قارچ‌های مقاوم به دارو عمل کنند.

«سباستین گوتزه»(Sebastian Götze)، از پژوهشگران این پروژه گفت: بسیاری از قارچ‌های بیماری‌زا در حال حاضر نسبت به ضد قارچ‌ها مقاوم هستند. این موضوع تا اندازه‌ای به این دلیل است که آنها در مقادیر زیادی در مزارع کشاورزی استفاده می‌شوند.

پژوهشگران، اثرات ناشی از ترکیبات باکتری‌های جنس سودوموناس را تجزیه و تحلیل کرده‌اند و دریافته‌اند که بسیاری از این گونه‌های باکتریایی، برای آمیب‌هایی که از باکتری‌ها تغذیه می‌کنند، بسیار سمی هستند.

پژوهشگران اکنون در ژنوم باکتری سودوموناس، ژن‌هایی را برای گروه تازه کشف‌شده کیانومایسین‌ها با برچسب A، B و C کشف کرده‌اند. آنها می‌گویند که این محصولات طبیعی، متعلق به دسته‌ای از مولکول‌های لیپوپپتیدی هستند که ویژگی‌هایی مانند صابون دارند.

دانشمندان دریافتند که کیانومایسین در برابر پوسیدگی ناشی از کپک خاکستری روی برگ‌های «ادریسی»(Hydrangea) موثر است. این نتیجه نشان می‌دهد که شاید این محصول طبیعی بتواند یک جایگزین سازگار با محیط زیست برای آفت‌کش‌های شیمیایی باشد.

این پژوهش، در «Journal of the American Chemical Society» به چاپ رسید.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha