• دوشنبه / ۱۷ بهمن ۱۴۰۱ / ۰۹:۵۵
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1401111712679
  • خبرنگار : 30147

سوغات سرمای اخیر؛ نابودی دسترنج کشاورزان

سوغات سرمای اخیر؛ نابودی دسترنج کشاورزان

ایسنا/خراسان رضوی سازی که قهر طبیعت برای باغداران و کشاورزان کوک کرده بود مجدد به صدا درآمد، روزهای پایانی دی‌ماه ورود یک جبهه هوای سرد یخبندان کم‌سابقه‌ای نواحی مختلف استان خراسان را فرا گرفت، در واقع امسال بدتر از سال‌های گذشته کاهش ناگهانی دما و موج سرما، زخم دیگری را بر دل رنجور کشاورزان و باغداران نشاند. 

هرچند بر اساس آنچه اعلام شد در سال جاری وسعت برف کمتر بود اما میزان دما به کمتر از سال ۸۶ رسید و هوا سردتر شد. این در حالیست که زندگی تعداد زیادی از مردم نقاط مختلف به خصوص خطه ترشیز با کشاورزی گره خورده و چرخ اقتصاد زندگی آنها با کاشت و تولید انواع محصولات زراعی و باغی می‌چرخد؛ اما کاهش ناگهانی دما و موج سرما در روزهای آخر دی‌ماه و تجربه سال ۸۶، امید و انتظار آنها را در بهره‌برداری از دسترنج‌شان به یاس مبدل کرد  و حدود هزار میلیارد تومان خسارت روی دست کشاورزان گذاشت.

محصولات یخ‌زده کوهسرخ

بارشی نبود؛ اما سرمای شدید باعث شد محصولاتی که کشت شده و تا حدودی روییده بود و همچنین درختان، دچار یخ‌زدگی و به دنبال آن سرمازدگی شوند که خسارت‌های زیادی را به کشاورزان تحمیل کرده و تعداد قابل توجهی از کشاورزان را را به ورشکستگی کشاند .

مدیر جهاد کشاورزی کوهسرخ به ایسنا گفت: شهرستان کوهسرخ نسبت به سایر شهرستان‌های منطقه ترشیز به دلیل کوهستانی بودن سردسیرتر است به همین دلیل در سرمای اخیر دمای تا منفی ۲۵ درجه را تجربه کردیم.

حمیدرضا مداح افزود: در محصولات گندم و جو، زعفران و محصولات باغی، انار و همچنین جوانه باغات هسته‌دار دچار یخ‌زدگی و تحمل خسارت از ۲۰ تا ۵۰ درصد شده است.

                                                                سوغات سرمای اخیر؛ نابودی دسترنج کشاورزان

وی با بیان اینکه بیشترین خسارت وارده در سرما و یخبندان اخیر مربوط به زعفران، گندم و جو است، اظهار کرد: از ۱۵۰ هکتار سطح زیر کشت گندم در شهرستان پیش‌بینی برآورد خسارت به ۵۰ درصد اراضی این محصول می‌شود.

مدیر جهاد کشاورزی کوهسرخ عنوان کرد: از ۱۵۰ هکتار محصول جو هم به ۵۰ درصد خسارت وارد شده است، همچنین ۲۰۰۰ هکتار از اراضی شهرستان زیر کشت محصول زعفران بوده که بیشترین خسارت را متحمل شده است.

وی با اشاره به اینکه سال آینده با کاهش شدید عملکرد زعفران مواجه خواهیم شد؛ افزود: پیازهای زعفران براثر سرمای شدید دی‌ماه آسیب شدید دیدند و عملاً رشدی نخواهند داشت و همانند سال ۸۶ سال آینده هم کاهش شدید محصول را خواهیم داشت.

مداح گفت: در شهرستان کوهسرخ ۴۰ هکتار باغات جدید انار داریم که احتمال خسارت ۱۰۰ درصدی وجود دارد، هرچند برآورد دقیق خسارت در فروردین‌ماه سال آینده مشخص می‌شود.

وی عنوان کرد: در این فصل سال تنها یک واحد کوچک مقیاس در شهرستان فعال داشتیم که همان هم براثر افت فشار گاز و قطع شدن دستگاه‌های گرمایشی به طور کامل از بین رفته است.

مدیر جهاد کشاورزی کوهسرخ با بیان اینکه بر اساس برآوردهای اولیه بالغ‌بر ۱۰۰ میلیارد تومان خسارت به بخش کشاورزی شهرستان وارد شده است، به وضعیت بیمه باغات و مزارع شهرستان اشاره کرد و گفت: در حال حاضر تنها راه جبران خسارت کشاورزی از طریق صندوق بیمه کشاورزی است.

وی تصریح کرد: اگرچه حدود ۳۰ درصد محصولات باغی و ۸۰ درصد محصولات زراعی بیمه هستند اما پیشنهاد می‌شود، نهادهای حمایتی همانند بهزیستی و کمیته امداد به جای اینکه همه ساله کمک‌های نقدی را به کشاورزان و باغداران دارند همان مبلغ را صرف بیمه محصولات کشاورزان و دام‌ها کنند.

خسارت ۲۳۰ میلیارد تومانی به بخش کشاورزی خلیل‌آباد

مدیر جهاد کشاورزی خلیل‌آباد در همین خصوص به ایسنا گفت: حدود ۶۰۰۰ هزار هکتار از اراضی زراعی و باغی در این شهرستان بین ۲۰ تا ۱۰۰ درصد دچار خسارت ناشی از سرمازدگی و یخبندان ماه گذشته شده است.

                                                                  سوغات سرمای اخیر؛ نابودی دسترنج کشاورزان

 محمود شبان بیان کرد: علاوه بر حوزه تولیدات گیاهی در زیر بخش دام و طیور، تأسیسات و ساختمان‌های کشاورزی و ادوات کشاورزی نیز خسارت‌هایی وارد شده است.

مدیر جهاد کشاورزی خلیل‌آباد خاطرنشان کرد: میزان خسارت برآورد شده در حوزه باغبانی، زراعت، دام و طیور و آبزیان و سایر بخش‌های کشاورزی حدود ۲۳۰ میلیون تومان برآورد شده است.اگرچه هنوز تا این لحظه ارزش خسارت وارد شده به اراضی کشاورزی به‌طور دقیق برآورد نشده اما کارشناسان جهاد کشاورزی با حضور میدانی در مزارع و باغات شهرستان در هفته‌های آتی رقم دقیق خسارات وارده را برآورد خواهند کرد. بیمه محصولات کشاورزی در چنین شرایطی بهترین گزینه برای حمایت از کشاورزان است و کشاورزان نباید نسبت به این موضوع غفلت کنند.

وی با اشاره به اینکه اغلب مردم شهرستان خلیل‌آباد از طریق کشاورزی امرار معاش می‌کنند، خاطرنشان کرد: این شهرستان دارای ۱۴ هزار و ۷۲۰ هکتار سطح زیر کشت زراعی و باغی است. انگور، پسته و انار مهم‌ترین محصولات این شهرستان هستند.

خسارت ۷۵ درصدی به باغات انار کاشمر

مدیر جهاد کشاورزی کاشمر هم از وارد شدن خسارت‌های جدی به بخش کشاورزی این شهرستان به دلیل سرمای شدید دی‌ماه خبر داد.

محمد شجعی به ایسنا گفت: بر اساس بازدیدهای صورت گرفته از ۷۰۰ هکتار باغات انار به ۵۰۰ هکتار آن حدود ۷۵ درصد خسارت وارد شده که برآورد اولیه حاکی از برجای گذاشتن حدود ۲۴۳ میلیارد تومان خسارت فقط در این محصول می‌شود. از ۳۴۰۰ هکتار باغات انگور به حدود ۳۰۰ هکتار آن با ۱۰ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان خسارت وارد شده است، در شهرستان ۱۰ هکتار محصول زیتون کشت شده که به حدود ۸ هکتار حدود ۸۰ درصد با برآورد احتمالی ۳ میلیارد و ۸۴۰ میلیون تومان خسارت وارد شده است.

مدیر جهاد کشاورزی کاشمر همچنین عنوان کرد: در محصول زراعی گندم هم تقریباً در سطح ۸۰ هکتار با حدود ۱ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان خسارت وارد شده است.

وی با بیان اینکه به دلیل اطلاع‌رسانی‌های صورت گرفته در حوزه گلخانه‌ها و واحدهای قارچی خسارت خاصی وارد نشده است؛ رقم کلی خسارت وارد شده به بخش‌های مختلف کشاورزی را بالغ‌بر ۲۶۰ میلیارد تومان اعلام کرد.

کشاورزان بردسکنی زیرساخت‌های لازم را تأمین کنند

فاجعه سرمازدگی منحصر به امسال نیست بلکه سناریویی است تکراری که سال‌هاست کشاورزی منطقه در قصه‌ای پر غصه آن را تجربه می‌کنند، کشاورزان منطقه بردسکن هم با دمای منفی ۱۱ درجه متحمل خسارت‌های بسیاری شدند.

مدیر جهاد کشاورزی بردسکن در همین خصوص به ایسنا گفت: محصولات انار، انگور، انجیر، کلزا و چغندرقند محصولات حساس منطقه هستند که به دلیل دمای حداقلی منفی ۱۱ درجه در مناطق دشت دچار خسارت‌هایی شدند.

مهدی مسروری با بیان اینکه تداوم سرما خسارت‌هایی را بر محصولات کشاورزی وارد کرده است، پیش‌بینی کرد که ۸۰ تا ۹۰ درصد محصول انجیر به طور کامل دچار سرمازدگی شده باشند.

وی تصریح کرد: اگرچه هنوز میزان دقیق خسارت وارد شده به محصول انار مشخص نیست اما باغات انگوری که هرس شدند دچار سرمازدگی و خسارت شدند، در کلزا و چغندر هم حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد کاهش محصول را خواهیم داشت.

مدیر جهاد کشاورزی بردسکن با بیان اینکه پیش بینی می‌شود از ۳۵۰۰ هکتار محصول جو به ۲ هزار هکتار آن خسارت وارد شده باشد، اظهار کرد: بیشترین خسارت وارد شده مربوط به باغات انجیر و انار است، اگر مشکل حاد باشد احتمالاً ۱۸۰۰ هکتار انار باید کف بر شوند.

وی با اشاره به این‏که هرچند هنوز میزان دقیق خسارت‌های وارده به بخش کشاورزی دقیق نیست اما بر اساس برآوردهای اولیه پیش‌بینی ۴۰۰ میلیارد تومان می‌شود.

مسروری با اعلام اینکه باید با تأمین زیرساخت‌ها این بحران‌ها را تبدیل به فرصت کنیم؛ از کشاورزان خواست محصولات انار، انجیر و ... را در محیط گلخانه‌های پرورش دهند و نسبت به نصب دستگاه‌های ضد سرما در باغات مقرون به صرف اقدام کنند.

تحمیل این میزان خسارت به باغات و مزارع شهرستان‌های منطقه ترشیز ضربه سنگینی به اقتصاد کشاورزی این منطقه از کشور وارد کرده است. کشاورزی این منطقه با بحرانی مواجه شده که در کنار بحران کم‌آبی و مشکلات ناشی از خشک‌سالی چالش بسیار بزرگی محسوب می‌شود و اگر تمهیدات لازم اتخاذ نشود، انتظار می‌رود نام محصولات شاخص این شهرستان از سر زبان‌ها بیفتد چرا که باغداران از ادامه کار دلسرد شده و به عقیده خودشان توان و بنیه آباد کردن مجدد را ندارند.

از مسئولان انتظار می‌رود تا با پرداخت خسارت از صندوق بیمه و نیز تسهیلات بلند مدت با نرخ ارزان از طرفی و از طرف دیگر با استمهال وام‌های پرداختی گذشته و نیز اعمال سیاست‌های حمایتی به کمک باغداران و کشاورزان بشتابند و به عبارتی دست باغدار مصیبت زده را گرفته و از روی زمین بلند کنند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha