مسکن علاوه بر آنکه جزو نیازهای اولیه بشر است یکی از مهمترین عوامل ثبات در زندگی است، قبل از انقلاب اسلامی مسکن حال و روز خوشی نداشت و براساس آمار سال ۱۳۵۶ به ازای هر ۱۰۰ خانه ۱۲۷ خانوار وجود داشت اینجا بود که امام راحل، نخستین گام در تحقق عدالت را سروسامان دادن و بهبود اوضاع مسکن دانستند.
چند روزی از پیروزی انقلاب اسلامی ایران نگذشته بود که امام راحل شورای انقلاب اسلامی را مکلف به انجام ایجاد مسکن برای مستضعفان کرد و فرمود:«برای همه محرومان خانه بسازید.»
فرمان تاریخی امام راحل در ۲۱ فروردین ۱۳۵۸ موجب شکلگیری دفتر حساب ۱۰۰ امام با عنوان بنیاد مسکن انقلاب اسلامی شد تا محرومان هم از چشیدن طعم شیرین خانهدار شدن محروم نمانند.
حال ناخوش روستاهای گلستان در دوران پهلوی
«غلامرضا خارکوهی»_تاریخنگار انقلاب اسلامی در این باره به ایسنا گفت: یکی دیگر از دستاوردهای جمهوری اسلامی در استان گلستان، تأسیس نهادهای مختلف انقلابی در این منطقه بود که فارغ از بروکراسی پیچیده اداری خدمات بیشماری به مردم شهرها و روستاها ارائه کردند که بنیاد مسکن از جمله این نهادها بود.
وی با بیان اینکه در دوران رژیم منحوس پهلوی هیچ واحد مسکونی برای مردم مستضعف احداث نشد، افزود: جمهوری اسلامی با همکاری نهادهای مختلف اعم از جهاد سازندگی، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، بنیاد مستضعفان، کمیته امداد امام خمینی(ره)، سپاه پاسداران، بسیج و اداره کل مسکن و شهرسازی و غیره پس از انقلاب اسلامی بیش از ۱۵۰ هزار واحد مسکونی برای مستضعفان و بی خانمانها و نیازمندان بازسازی و احداث کرد.
تاریخنگار انقلاب اسلامی متذکر شد: رژیم شاهنشاهی به جای آنکه درآمدهای ارزی و فروش نفت ایران را صرف پیشرفت و رفاه زندگی مردم کند صرف ساخت و خرید ملک و کاخ در داخل و خارج از کشور برای خود، همسر، فرزندان، برادران و خواهرانش میکرد و یا به ژنرالهای درباری میبخشید لذا آن همه درآمد و سرمایه ارزی، دردی از فقر و بدبختی مردم کم نکرد.
خارکوهی با تأکید بر اینکه اغلب شهرها و روستاهای استان گلستان در حکومت پهلوی دچار مشکل بودند، یادآور شد: براساس نامه مورخه ۲۷ شهریور سال ۵۷ سازمان تعاون روستایی گرگان و دشت، تمامی روستاهای نوار مرزی این استان به جز روستای کُرند، فاقد آب آشامیدنی لولهکشی و حمام عمومی بودند.
«سید محمد حسینی»_مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی گلستان نیز در این باره به ایسنا گفت: بنیاد مسکن انقلاب اسلامی ۶۰ روز پس از پیروزی انقلاب اسلامی و در ۲۱ فروردین ماه سال ۱۳۵۸ به فرمان تاریخی امام راحل تشکیل شد، هدف امام راحل از تشکیل این نهاد انقلابی، آبادانی و عمران روستاهای محروم و به ویژه ساخت مسکن برای کمدرآمدها بوده است.
وی با بیان اینکه در ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی وضعیت کشور به ویژه روستاها خوب نبوده و مردم از جهات گوناگون در مضیقه بودند، تصریح کرد: امروز بنیاد مسکن انقلاب با گذشت بیش از ۴۰ سال از انقلاب اسلامی خدمات ارزندهای به مردم ارائه کرد، امام راحل نیز میخواستند با تشکیل بنیاد مسکن و حمایت دولت و دیگر نهادهای انقلابی، اقدامات محرومیتزدایی را در کشور گسترش دهند.
بنیاد مسکن در ساخت مسکن برای محرومان درخشید
مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی گلستان با بیان اینکه بنیاد مسکن در ساخت مسکن برای کمدرآمدها به خوبی درخشید، ابراز کرد: یکی از طرحهای خوبی که از سال ۱۳۸۴ در سطح کشور کلید خورد طرح بهسازی بافتهای فرسوده و ساخت مسکن روستایی بود در سال ۱۳۸۴ از نزدیک به پنج میلیون و ۲۰۰ هزار واحد مسکونی روستایی در کشور و ۲۲۸ هزار واحد مسکن روستایی در گلستان تنها حدود هفت درصد آن مقاوم بود.
حسینی با اشاره به اینکه از سال ۱۳۸۴ تا ابتدای سال ۱۴۰۱، با حمایت دولت و اعطای تسهیلات ارزانقیمت و بلاعوض، ۵۴ درصد از واحدهای مسکونی روستایی گلستان مقاوم شد، گفت: همچنین از دهه ۸۰ برای تمامی روستاهای استان گلستان طرح هادی تهیه شد.
وی با بیان اینکه اجرای طرح های هادی و بهسازی معابر روستایی از مولفههای مهم در ماندگاری مردم در روستاها و مهاجرت معکوس است، بیان کرد: خوشبختانه با حمایت همه دستگاهها اقدامات خوبی در حوزه بنیاد مسکن در استان گلستان رقم خورده است.
مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی گلستان با بیان اینکه گلستان بعد از استان سیستان و بلوچستان با ۴۷ درصد، دومین استان پرجمعیت روستایی کشور است، گفت: در بیش از ۱۰۰۰ روستای استان گلستان، ۲۲۸ هزار واحد مسکونی روستایی وجود دارد که طبق سرشماری، حدود ۱۰۰ هزار واحد از خانههای روستایی استان گلستان ناایمن و غیرمقاوم است.
حسینی تاکید کرد: در استان گلستان از سال ۸۴ تاکنون در قالب طرح ویژه بهسازی و نوسازی مسکن روستایی، حدود ۸۷ هزار واحد مسکونی نوسازی و مقاومسازی شده است، همچنین در دو سال گذشته حدود سه هزار واحد مسکونی برای محرومان و نیازمندان روستایی با کمک نهادهای حمایتی از جمله بنیاد مستضعفان، کمیته امداد و بهزیستی احداث شده است.
وی تعهد گلستان در طرح نهضت ملی مسکن برای چهار سال را ساخت ۲۸ هزار واحد مسکونی اعلام کرد و افزود: در سال گذشته که سال نخست طرح نهضت ملی مسکن بوده، در استان گلستان کار ساخت هفت هزار واحد مسکونی با استفاده از تسهیلات قرضالحسنه ۱۰۰ میلیون تومانی بنیاد مسکن آغاز شده است.
به گزارش ایسنا؛ تامین مسکن علاوه بر ریشهکنی فقر اقتصادی در بهبود معیشت خانوار نقش مهمی دارد، خانوادهای که هزینه مسکن در سبد هزینه خانوار آن به ۵۰ الی ۷۰ درصد میرسد از بسیاری از فرصتهای اجتماعی و اقتصادی محروم میماند.
از آنجایی که بیش از ۷۵ درصد جمعیت ۲۲ میلیون نفری کشور در دوران پهلوی در روستاها زندگی میکردند و هنوز مهاجرت بیرویه به کلانشهرها وجود نداشت شهرها هنوز با مشکل مسکن دست به گریبان نبودند در واقع عدم وجود مشکل در حوزه مسکن هنر حکومت منحوس پهلوی نبود گرچه در آن زمان هم محرومان ساکن در شهرها خانه مناسبی نداشتند.
خوشبختانه جمهوری اسلامی پس از پیروزی انقلاب در راستای تامین مسکن محرومان گامهای ارزشمندی برداشته و دولت سیزدهم نیز با اجرای طرح نهضت ملی مسکن عزم خود را برای خانهدار شدن بیخانمانها جزم کرده است.
انتهای پیام
نظرات