غلامعلی حدادعادل دوشنبه ١٠ بهمن در بیست و چهارمین کنگره ملی شعر دفاع مقدس و مقاومت در شیراز، خطاب به جوانان با استعداد فارس و فارسی دوستان و ادب دوستان کشور، گفت: همه ما باید شکرگذار وجود نعمت حافظ و سعدی باشیم.
او خاطرنشان کرد: در باب سعدی و حافظ سخن بسیار می توان گفت اما یکی از سخنانی که از بزرگان ادب شنیده ام این است که گفتهاند اگر روزی همه آثار ادبی نو و کهن ما محو و از دسترس خارج شود و تنها آثار این دو شاعر باقی بماند، کاخ بلند زبان و ادبیات فارسی با آنچه از سعدی و حافظ به جا مانده، استوار خواهد ماند.
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه هر انقلاب راستین سبب تحول و دگرگونی در زبان و ادب خواهد شد، گفت: زبان یک امر اجتماعی است و با تحولات اجتماعی، متحول میشود.
حدادعادل با بیان اینکه انقلاب، یک تحول اجتماعی عظیم و اصیل است، افزود: بین کودتا و انقلاب تفاوت وجود دارد؛ کودتاها معمولا موجب رفتن اشخاصی و آمدن اشخاصی دیگر میشود و جامعه جای خود قرار دارد. اما انقلاب موجب تحول در ادبیات و تحول اجتماعی میشود و از متن جامعه میجوشد و به تحول سیاسی میرسد.
انقلاب اسلامی موجب تحول در ادبیات هم شد
او ادامه داد: انتظار بود انقلاب اسلامی هم منجر به تحولی در زبان و ادبیات شود، که چنین نیز شد و کارنامه درخشان ادبیات انقلاب، گویای این مدعاست.
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی همچنین با بیان اینکه انقلاب مشروطه هم موجب تحول در زبان و ادبیات شد، گفت: مشروطه دو آرمان تجدد و عدالت را دنبال می کرد. مردم، مجلس شورا را که دستاورد مشروطه بود، عدالتخانه مینامیدند. روشنفکران از طریق مشروطه تجدد را جست و جو میکردند و پس از پیروزی مشروطه رگه تجددخواهی بر عدالت خواهی غلبه کرد.
حدادعادل که معتقد است مشروطه مفاهیمی را وارد زبان و ادبیات کرد که یکی از آنها مفهوم وطن بود، گفت: کودتای سوم اسفند رضاخان تحولی در زبان و ادبیات ایجاد نکرد اما انقلاب اسلامی، ادبیات نوینی به وجود آورد و تحول اساسی ایجاد کرد.
او با بیان اینکه با پیروزی انقلاب اسلامی تحول در واژگان ایجاد شد، واژههای شهید، جانباز، آزاده، ایثارگر، مقاومت، حماسه و ...را از جمله این واژگانها ذکر کرد که به برکت انقلاب، مردمی شده است.
التزام شعر انقلاب به وزن و موسیقی
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی همچنین با بیان اینکه خاطره گویی و خاطره نویسی گونه برجستهای در ادبیات ما شده است، گفت: در شعر هم تحول بیش از نثر بوده است.
حدادعادل تاکید کرد: شعر انقلاب التزام بیشتری به موسیقی شعر و شعر موزون و کهن از لحاظ قالب و وزن دارد.
او با تاکید بر این نکته که زبان شعر انقلاب زبان فاخر و استوار و سالم شده است، گفت: شعر انقلاب، مضمونی الهی، مردمی و ملی پیدا کرده است.
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی در بخش پایانی سخنان خود با بیان اینکه دشمنی دشمنان طی این سالها فزونی یافته و در این راستا ارتقای ادبیات هم ضروری تر شده است، تاکید کرد: باید از هنر برای دفاع از ارزشهای دفاع مقدس و مقاومت استفاده کنیم.
حدادعادل معتقد است که شعر انقلاب، گامی موثر در مسیر جهاد تبیین است و با شعر است که میتوان به نحو دلنشین حقایق را تبیین کرد.
به گزارش ایسنا مراسم اختتامیه بیست و چهارمین کنگره ملی شعر دفاع مقدس، با حضور مقامها، اساتید، ادبا و فرهنگورانی از سراسر کشور و استان فارس در شیراز برگزار شد.
انتهای پیام
نظرات