• یکشنبه / ۹ بهمن ۱۴۰۱ / ۱۰:۳۰
  • دسته‌بندی: همدان
  • کد خبر: 1401110906390
  • منبع : نمایندگی همدان

تولید بتنی مقاوم به سرما و حوادثی چون زلزله در همدان

تولید بتنی مقاوم به سرما و حوادثی چون زلزله در همدان

ایسنا/همدان سیمای نامناسب سازه‌های بتنی یکی از معضلاتی است که چهره شهر را نازیبا می‌کند. سالانه میلیاردها تومان در شهرداری‌ها برای جدول‌کشی معابر و ساخت انواع سازه‌های بتنی استفاده می‌شود اما کیفیت این بتن‌ها به گونه‌ایست که در شهرهای سردسیر مانند همدان، با گذشت یک یا دو زمستان باید شاهد ترک‌خوردگی این سازه‌ها و پوسته پوسته شدن رنگشان باشیم.

با شرایط موجود، سازه‌های بتنی که قرار بوده با استفاده از آنها به چشم‌نواز شدن شهر کمک شود، باعث تحمیل هزینه‌های سنگین برای تغییر مداوم آنها می‌شوند به همین علت گروهی از فعالان عرصه علمی در همدان تلاش کردند بتنی تهیه کنند تا استحکام بیشتری نسبت به نمونه‌های موجود در بازار داشته باشد.

وحید مرکزی‌مقدم، مسئول تیم تحقیقاتی بتن C۶۴۰۰ با حضور در دفتر خبرگزاری ایسنا پیرامون بتنی که توسط این گروه تولید شده، توضیح داد: یکی از معضلات شهر همدان و مناطق سردسیر، یخبندان و تنش حرارتی است که باعث می‌شود سازه‌های بتنی، ماندگاری کمتری داشته باشند و همین مسأله منجر می‌شود تا هزینه سنگینی به شهرداری‌ها برای ساخت و جایگزینی این سازه‌ها به ویژه جداول معابر شهری تحمیل شود.

وی با بیان اینکه شهرداری همدان سالانه ۵۰ میلیارد تومان در بحث جدول هزینه می‌کند، ادامه داد: همین مسأله باعث شد تا همراه با یک تیم چهار نفره و بهره‌گیری از نظر اساتید این حوزه به دنبال تولید بتنی باشیم که مقاومت خمشی و فشاری بالا و نفوذپذیری کمتری نسبت به نمونه‌های موجود در بازار داشته باشد.

مرکزی‌مقدم با بیان اینکه بتن C۶۴۰۰ از نوع بتن‌های سبک است، مطرح کرد: در ساخت بتن سبک یا پرسی، از آب کمتری استفاده می‌شود بنابراین جذب آب کمتری دارد همچنین مقاومت فشاری آن نیز کمتر است. اگر مقاومت فشاری بالا برود، نفوذپذیری نیز افزایش می‌یابد اما ما محصولی تولید کردیم که با بالا رفتن مقاومت، نفوذپذیری نیز بالا می‌رود. 

وی با اشاره به اینکه شاخص‌های بتن C۶۴۰۰ بالاتر از حد استاندارد است، تصریح کرد: آزمایش‌های هفت روزه و ۲۸ روزه‌ای که انجام دادیم نشان می‌دهد بتن C۶۴۰۰ از نظر مقاومت خمشی ۱۰.۸ درصد مقاومت بیشتر، از نظر مقاومت فشاری ۱۹ درصد مقاومت بیشتر و از نظر نفوذپذیری ۲۱ درصد نفوذپذیری کمتری نسبت به نمونه‌های موجود در بازار دارد و همین مسأله باعث شده تا در حوادث غیرمترقبه مانند زلزله نیز کارساز باشد.

مسئول این تیم تحقیقاتی با بیان اینکه برای افزایش مقاومت خمشی این محصول، از الیاف و مواد نانو استفاده کردیم، ادامه داد: پشم پروپیلن با قطر دو نانومتر در این بتن استفاده شده که وقتی مقاومت خمشی آن را بالا می‌برد از طرفی نوعی الیاف فولادی دو سر قلاب در بتن C۶۴۰۰ وجود دارد که بتن معمولی را تبدیل به بتن مسلح کرده و مقاومت آن را افزایش می‌دهد همچنین آب را به جهت مسأله نفوذپذیری به وسیله الکترومغناطیس، قلیایی کردیم که هیچ هزینه‌ خاصی ندارد و نزدیک به صفر است. 

تولید بتنی مقاوم به سرما و حوادثی چون زلزله در همدان

وی در رابطه با تغییرات بتن C۶۴۰۰ نسبت به سایر نمونه‌ها، اظهار کرد: بتن مانند یک موجود زنده است و اگر ترتیب اختلاط مواد، درجه حرارت و نوع آب تغییر کند، نوع بتن نیز متفاوت خواهد شد. در دنیا مطالعات زیادی در حوزه بتن انجام شده اما اطلاعی نداریم که طرح ما نمونه خارجی دارد یا نه و الگوبرداری نکردیم اما در ایران نخستین‌بار است که چنین کاری انجام شده است. 

وی با اشاره به پروسه هشت‌ماهه‌ فعالیت پروژه ساخت بتن C۶۴۰۰، گفت: بتن ساخته شده در این طرح فعلاً تجاری‌سازی نشده و در جایی از آن استفاده نکردند اما قرار است توسط شهرداری همدان تا قبل از سال ۱۴۰۲ به عنوان پایلوت مورد استفاده قرار گیرد همچنین ممکن است تصمیم تیم بر این باشد تا قسمتی از دانش ساخت این بتن را در اختیار شهرداری همدان قرار دهیم چراکه شهرداری زیرساخت استفاده از این طرح را دارد و می‌تواند تولیدکننده و مصرف‌کننده این پروژه باشد.

مرکزی‌مقدم در رابطه با هزینه‌ بتن C۶۴۰۰ نسبت به سایر نمونه‌ها بیان کرد: در دنیا با هزینه‌های زیاد به راحتی می‌توان مقاومت بتن را بالا برد و از مواد فوق روان‌کننده، سنگدانه و سیمان خاصی استفاده کرد اما طرح ما علاوه بر توجیه علمی، توجیه اقتصادی دارد و با هزینه بسیار جزئی، مقاومت بتن را بیشتر کردیم.

وی با اشاره به عدم ثبت اختراع این پروژه، اضافه کرد: این پروژه، اختراع و ابتکار نیست بلکه بهبود روش است بنابراین پروژه ما را ثبت نمی‌کنند و می‌گویند چیز جدیدی اختراع نکردید و بدون محصول شما هم بتن وجود داشته است.

مسئول این تیم تحقیقاتی در رابطه با اشتغالزایی این پروژه، مطرح کرد: در مرحله اول، امکان اشتغال ۱۰ نفر در این پروژه فراهم است و زمانی که پروژه به تولید انبوه برسد، اشتغالزایی آن نیز بیشتر خواهد شد. علت اینکه امکان تولید انبوه از ابتدا وجود ندارد این است که دستگاه‌های مورد نیاز، بار مالی سنگینی دارد البته می‌توانیم از سرمایه‌گذار هم استفاده کنیم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha