حجتالاسلام حجت گنابادینژاد آموز، سوم بهمن ماه، در نشست ابعاد راهبرد نگارش سند ملی زیارت اظهار کرد: سند ملی زیارت فرصت مغتنمی است که بتوانیم به سرمایه بزرگی که در مشهد داریم، با نگاهی راهبردی از آن استفاده کنیم. در این سند میتوان از چندین بعد به مقوله زیارت نگریست.
وی افزود: اولین بعد، بعد معرفتی است. به این معنا که باید در جامعه شناخت درستی از امام رضا(ع) ایجاد شود. امام رضا(ع) فرمود «زیارت میثاقی میان امام و امت است». زیارت مغناطیسی بین آحاد مردم است. مردمی که در بسیاری از عرصهها نیستند، به حرم مطهر رضوی میروند.
گنابادینژاد بیان کرد: اولین راه از میان بردن موانع این میثاق است. کسی که به حرم میآید، قرار نیست تنها سلامی بدهد و برود. باید شرایطی ایجاد شود که هر زائری که به حرم میآید، زندگی و نهضتی را آغاز کند. برای مثال یکی از معضلات امروز جامعه طلاق است. طلاق در سطح کشور و استان بسیار زیاد و به بحران تبدیل شده است. البته کارهای زیادی در کاهش آمار طلاق انجام شده است. یکی از فعالیتهای آستان قدس در این زمینه حمایت از زوجهایی است که در حرم امام رضا(ع) عقد میکنند.
وی ادامه داد: به این ترتیب که به این زوجین دعوتنامه میهمانسرای رضوی داده میشود و به همین بهانه کلاسهای آموزشی برای آنها برگزار میشود. پس از آن نیز به مدت سه سال این زوجها از خدمات پشتیبانی و مشاوره بهره خواهند برد. کسانی که برای مراسم عقد به حرم میآیند، از تمام طیفهای جامعه هستند.
وی با بیان اینکه زندگی کمتر از پنج درصد این افراد به طلاق ختم میشود، بیان کرد: متخصصان که در این مجموعه هستند، همان کسانی هستند که در بسیاری از مجموعههای مشاورهای حضور دارند و این برکت امام رضا(ع) است که عاملی برای کاهش طلاق شده است.
معاون فرهنگی، اجتماعی و زیارت استاندار خراسان رضوی گفت: امام رضا(ع) یکی از امامانی است از دیگر مذاهب و ادیان نیز محبان زیادی دارد. با استفاده از تمام ظرفیتهای معنوی حرم میتوان در زمینه اقتصاد، گردشگری و تاریخی فعالیتهای زیادی صورت گیرد.
وی تصریح کرد: یکی دیگر از ابعاد این سند بخش اجرایی و مخاطبان آن است. سالانه حدود ۳۰ میلیون زائر به مشهد میآیند که حدود پنج میلیون نفر از آنان زائرین خارجی هستند. در جهان حدود ۳۰۰ میلیون شیعه ۱۲ امامی داریم. پس از گذشت ۴۴ سال از پیروزی انقلاب باید جریان را به صورتی پیش میبردیم که تعداد بیشتری زائر خارجی جذب کنیم.
گنابادینژاد عنوان کرد: بسیاری از زائران خارجی با هدف درمان به مشهد میآیند. در حال حاضر برنامه ما این است که خدمات حوزه سلامت به بیش از ۱۰۰ هزار تخت برسد. در کشورهای همسایه نیز روی این ظرفیت تاکید شده است.
مشهد میتواند قطب درمان ناباروری شود
وی افزود: مشهد قابلیت برنامهریزی در حوزه درمان ناباروری را دارد و میتواند در این زمینه تبدیل به یک قطب شود. در این مورد میشود از ظرفیتهای دانشگاه علوم پزشکی مشهد و زیرساختهای درمانی شهر استفاده کرد.
معاون فرهنگی، اجتماعی و زیارت استاندار خراسان رضوی گفت: مشهد قطب گردشگری نیست و دیگر استانها در بسیاری از جاذبهها از خراسان رضوی جلوتر است اما علیرغم این موضوع ۵۲ درصد امکانات گردشگری در این استان است.
وی ادامه داد: یکی دیگر از ظرفیتهای مشهد خانوادهمحور بودن زیارت است. حدود ۸۰ درصد زائران و مسافران به مشهد با خودروی شخصی سفر میکنند که این نشانه افزایش سفرهای خانوادگی به مشهد است. در دهه آخر صفر این آمار به ۹۰ درصد رسید.
گنابادینژاد با اشاره به ظرفیتهای فرهنگی و مذهبی استان بیان کرد: از طرفی در کشور حدود ۴۹ درصد مردم به سفر نمیروند یا فقط به سفرهای ضروری میروند. این بخشی از ظرفیت است که میتوان با تبلیغات میان این دسته از افراد آمار سفر به مشهد را افزایش داد.
جادههای استان یکی از ضعفهای زیرساختی است
وی افزود: سند ملی زیارت راهی برای جبران ضعفهای گذشته در حوزههای مختلف است. یکی از ضعفهای زیرساختی خراسان رضوی جادههای آن است. جادههای خراسان رضوی نیاز به بازسازی دارد.
گنابادینژاد عنوان کرد: مدیریت و برنامهریزی و ارائه تسهیلات و اعتبارات از دیگر ابعادی است که میتوان در توسعه زیارت در مشهد به آن توجه داشت. یکی دیگر از مواردی که باید در این سند مطرح شود، ظرفیتهای سرمایهگذاریهای خارجی است.
وی در خصوص روند تصویب سند ملی زیارت بیان کرد: روند مطالعه روی این سند با پیشنهاد احمد مروی، تولیت آستان قدس رضوی، به ریاستجمهوری آغاز و تهیه پیشنویس سند ملی زیارت به آستان قدس رضوی محول شده است.
گنابادینژاد ادامه داد: پس از آماده شدن پیشنویس این سند، مرجع تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی است و سند مزبور باید به تایید مقام معظم رهبری نیز برسد. البته این روزها تشکیل کارگروه زیارت به علت برودت هوا به تعویق افتاد که در اولین فرصت جلسه برگزار خواهد شد.
انتهای پیام
نظرات