• شنبه / ۱ بهمن ۱۴۰۱ / ۲۱:۲۷
  • دسته‌بندی: قم
  • کد خبر: 1401110100797

مدیر جامعة الزهرا (س):

دین اسلام، تفاوتی بین زن و مرد قائل نیست

دین اسلام، تفاوتی بین زن و مرد قائل نیست

ایسنا/قم مدیر جامعة الزهرا (س) گفت: دین اسلام، تفاوتی بین زن و مرد قائل نیست؛ پس از انقلاب اسلامی در ایران تلاش شده تا حدّ امکان از استعداد فکری و توانمندی عظیم بانوان برای تعالی و رشد جامعه استفاده شود.

زهره برقعی، در گفتمان علمی بانوان فرهیخته حوزوی و بانوان تأثیرگذار جهان که یکم بهمن در تالار بیداری اسلامی جامعةالزهرا (س) برگزار شد، عنوان کرد: امروز میزبان شما فرهیختگان در شهر مقدس قم، شهر علم و اجتهاد هستیم؛ شهری که بر محوریت حرم مطهر حضرت معصومه (س) بانویی تاثیرگذار در تاریخ اسلام شکل گرفته است.

وی با بیان اینکه جامعة الزهرا (س) بزرگترین حوزه علمیه بانوان در جهان است، گفت: در این حوزه، تعلیم وتربیت به صورت یک زنجیره معنادار و هدفمند از مهد کودک تا بالاترین سطوح تحصیلات عالی حوزوی و دانشگاهی، برنامه‌ریزی و اجرا می‌شود.

وی افزود: در بخش تحصیلات عالی، رشته‌های مختلف علوم اسلامی و علوم انسانی از جمله فقه و اصول، تفسیر و علوم قرآن، فلسفه، کلام، روانشناسی، تعلیم و تربیت و غیره، تدریس می‌شود؛ نکته مهم دیگر اینکه، برنامه و خدمات آموزشی برای طلاب مختلف، در شیوه‌های حضوری، غیرحضوری و نیمه‌حضوری و مجازی، تمام وقت و نیمه وقت در دو نوبت صبح و عصر، خوابگاهی و روزانه ارائه می‌شود تا دختران و بانوان ما متناسب با اقتضائات و شرایط خود، نوع دوره تحصیلی خود را انتخاب نمایند.

برقعی با تصریح بر اینکه هدف جامعة الزهرا (س)، تربیت بانوان در ابعاد مختلف است، بیان کرد: ما به دنبال تربیت بانوان عالم، فرهیخته، اخلاق‌مدار و اهل معنویت با هدف کارآمدی و اثربخشی در سطح فردی، خانوادگی، اجتماعی، حکمرانی و غیره هستیم و می‌کنیم که بانوان بتوانند «نقش فردی» خود را در خودآگاهی و مدیریت خویشتن به خوبی ایفا نمایند؛ از طرفی دغدغه داریم نقش‌های دختری، خواهری، همسری و مادری خود را در «خانواده» نیز با نشاط انجام دهند؛ علاوه بر آن تحصیلات خود را نیز ادامه دهند تا در «عرصه‌های مختلف علمی و اجتماعی»؛ اعم از تدریس، تحقیق، تبلیغ، مشاوره، اجتهاد، مدیریت و حکمرانی، بنا بر استعداد، علاقه و توانمندی خود ایفای نقش کنند.

مدیر جامعة الزهرا (س) به فعالیت بخش حوزه آزاد و دوره‌های آموزشی کوتاه مدت معارفی به زبان‌های مختلف دنیا در این موسسه اشاره کرد و ادامه داد: تمام بانوان علاقه مند به تحصیل در سراسر دنیا می‌توانند در این سازمان بنا بر شرایط خود به تحصیل و آموزش بپردازند.

نگاه اسلام به مسائل بین‌الملل با عنایت به تفاهم نامه بین المللی بانوان تاثیرگذار

وی با بیان اینکه ملاک برتری انسان‌ها تقوا است نه جنسیت و تفاوت‌های ملیتی، ادامه داد: ما با الگوگیری از آیات کتاب آسمانی‌مان با توافق شما بزرگواران در تفاهم نامه انجام شده در تهران، بر این مسئله تأکید داریم که با در نظر داشتن بهبود توانمندسازی و ارتقای سطح زندگی زنان و کودکان در سراسر جهان، بدون تبعیض‌های جنسیتی، ملیتی و مذهبی برای مشارکت هم افزای بانوان و انتقال تجربه و حمایت بین فردی، الگوسازی و امید بخشی، تلاش کنیم.

وی عنوان کرد: طبق تفاهم نامه تهران با موضوع انجمن بین المللی بانوان تاثیرگذار، ما نیز هم‌نوا و همراه با شما برای خلقِ جهانی که در آن ارزش ذاتی محبت زنانگی، شکوه تعهد، عشق همسری و قدرت آرزوهای مادرانه با هدف ایجاد آینده روشن و سرشار از تعالی و عدالت برای فرزندان باشد، تاکید می‌کنیم.

وی با بیان اینکه روابط انسانی در دین مبین اسلام بر کرامت انسانی بنا نهاده شده است، اظهار کرد: مهم ترین حق بعد از حقّ حیات، «حق کرامت» است، چنانچه خداوند متعال در قرآن کریم می‌فرماید: «لقد کرمنا بنی آدم» و بنابراین بسیاری از اصول اخلاقی و حقوقی بر اساس این اصل تنظیم شده است و حضرت علی (ع) اولین پیشوا و مقتدای شیعیان در نامه خود به مالک اشتر، فرماندار بزرگ عصر خویش در تبیین فرمان‌های حکومتی می‌فرماید: «مهربانی» را پوشش دل خود قرار بده و با همه مهربان باش. نکته جالب آنکه، فلسفه این مهربانی و محبت را این چنین بیان می‌کنند: «فانهم صنفان؛ اما اخ لک فی الدین و اما نظیر لک فی الخلق»؛ یعنی مردم دو گروهند یا برادر دینی تو هستند یا در خلقت شبیه تو هستند.

برقعی با بیان اینکه کرامت دو نوع است، کرامت ذاتی که شامل همه انسان‌ها می‌شود و کرامت ارزشی که انسان‌ها با اختیار و اراده خود کسب می‌کنند، اضافه کرد: مهمترین عامل در روابط بین‌الملل، احترام و حفظ کرامت انسانی و عمل مطابق خواسته‌های فطری است. خواسته‌های فطری همانند معنویت، عدالت، آزادی، صلح و ظلم‌ستیزی که می‌توانند مبنای تعاملات مشترک و همسویی برای حرکت به سمت جهانی «معنوی»، «عدالت محور» و «آزادی خواه» باشد.

وی با بیان اینکه خوشبختی و سعادت واقعی از نظر اسلام در گرو «حرکت و تلاش ارادی در شکوفایی خواسته‌های فطری» است، اظهار کرد: دین اسلام، تفاوتی بین زن و مرد قائل نیست؛ پس از انقلاب اسلامی در ایران تلاش شده تا حدّ امکان از استعداد فکری و توانمندی عظیم بانوان برای تعالی و رشد جامعه استفاده شود. این امر در درجه اول در جهت «تحکیم بنیان خانواده» به عنوان «اصل اساسی تعالی جامعه» مد نظر قرار گرفته، یعنی زن جایگاه اصلی خود را نخست در نهاد خانواده و سپس در عرصه اجتماع باز یافته و به بیان دیگر «جنسیت» در خدمت «تعالی انسان» به کار گرفته شده است.

حرکت انقلاب اسلامی ایران به سمت ارتقاء تاثیرگذاری بانوان

برقعی عنوان کرد: از جمله پیش‌شرط‌های لازم برای پیشرفت جامعه اسلامی ایران، «ارتقاء حقوق و کرامت انسانیِ زنان و توانمندسازی آنان» در تمام دستگاه‌ها و قوانین بیان شده است‌. این حقیقت که «زن» عنصر اصلی تحول اجتماعی بوده و هست، به روشنی در سخنان امام خمینی بنیانگذار جمهوری اسلامی و رهبر معظم انقلاب مدظله العالی مشاهده می‌شود. این دیدگاه، از قرآن کریم نشأت گرفته است.

وی ادامه داد: حضور موفق زنان کشور ما بعد از انقلاب اسلامی در عرصه‌های مختلف فرهنگی، اجتماعی، علمی، سیاسی، اقتصادی، ورزشی، مدیریت و حکمرانی و غیره در کنار توجه به اصل بحث تحکیم خانواده و نقش‌های خانوادگی، حکایت از جایگاه والا و مدارج عالی و ظرفیت بالای زنان دارد و مشاهدات میدانی، بیانگر نقش آفرینی مثبت و چشمگیر بانوان اثرگذار در جامعه اسلامی ایران است.

مدیر جامعة الزهرا (س) اضافه کرد: شکل‌گیری اتحادیه بین المللی زنان تاثیرگذار با چشم انداز خلق جهانی دیگر و آینده‌ای روشن و سرشار از تعالی و عدالت را تبریک عرض می‌کنم و امیدوارم که این جلسه نیز در مطلع گام‌های نخستین اتحادیه، مفید و موثر باشد.

برقعی با اشاره به محورهای مطرح شده پیرامون تفاهم نامه اتحادیه «گوهرشاد»، گفت: این اتحادیه در راستای رسیدن به چشم انداز خود، به دنبال توانمندسازی و ارتقای سطح زندگی زنان و کودکان در سراسر جهان، بدون تبعیض‌های جنسیتی، ملیتی و مذهبی است و در این راستا به دنبال مشارکت هم افزایی بانوان و انتقال تجربه و حمایت بین فردی، الگوسازی و امیدبخشی است.

مدیر جامعة الزهرا (س) افزود: نخستین عرصه که به نظر حائز اهمیت‌تر است، کار علمی، پژوهش و نظریه‌پردازی در راستای اهداف این اتحادیه است؛ هم اکنون در دنیایی به سر می‌بریم که بر محوریت سرمایه‌داری به دنبال بهره‌کشی از تمامی اجزای جامعه و به ویژه زنان است. این عرصه آنچنان با تولیدات علمی و نظریه‌پردازی از سوی معتقدان به «لیبرال سرمایه‌داری» دارای پشتوانه‌های علمی است که توانسته توجه بسیاری را به خود جلب کند.

وی ابراز گفت: اگر اتحادیه زنان تاثیرگذار به دنبال «خلقِ جهانی دیگر» است، بایستی به دنبال «خلق دانش‌های جدید مبتنی بر بنیان‌های نظری مناسب» نیز باشد؛ در غیر این صورت، این اتحادیه در مواجهه با انبوه دانش‌ها و گفتمان‌های مسلط موجود به اهداف خود نخواهد رسید.

وی تصریح کرد: واضح است که تفاهم نامه گوهرشاد برای رسیدن به چشم انداز خود، نیازمند یک پشتوانه علمی برای نظریه‌پردازی پیرامون اهداف خود و بر بنیان‌های فکری مطلوب است. از آنجا که جامعه الزهرا سلام‌الله‌علیها یک نهاد دانشی است، به منظور تشکیل حلقه علمی و سپس شبکه علمی از جمع اندیشمندان این عرصه، برای شکل‌گیری پشتوانه علمی اتحادیه زنان تاثیرگذار استقبال کرده و برای نقش‌آفرینی در آن مشتاق است؛ امیدواریم با همراهی سایر نهادهای علمی همسو و حمایت اتحادیه، گام‌های موثری در این زمینه برداشته شود.

وی یادآور شد: این اتحادیه به دنبال افزایش توانمندی زنانی است که هم اکنون در اقصی نقاط جهان زندگی می‌کنند، اما در هیاهوی شبکه رسانه‌ای مسلط بر جهان، صدای آن‌ها شنیده نمی‌شود؛ بنابراین این اتحادیه باید به دنبال تشکیل نشست‌هایی برای شنیده شدن صدای این زنان تاثیرگذار اما دیده نشده، در عرصه جهانی باشد، اتحادیه به دنبال تشکیل نشست‌ها و فوروم‌هایی باشد؛ مجمع‌هایی برای زنان تاثیرگذارِ همسو با اتحادیه که در سطوح فردی، خانوادگی، اجتماعی و اقتصادی تاثیرگذار هستند اما فاقد رسانه و جایی برای شنیده شدن و دیده شدن هستند. جهانی که این اتحادیه طبق تفاهم‌نامه به دنبال ایجاد آن است، باید با هم‌افزایی این زنان شکل بگیرد.

برقعی بیان کرد: گام مهم دیگر که به نظر می‌رسد این اجلاس عمدتا بر این محوریت شکل گرفته است، توجه به نقش نهادهای رسمی و بانوان موثر در سطوح دولتی و حاکمیتی است که بی‌شک این سطح نیز در جای خود بسیار حائز اهمیت است و باید هم پای دو سطح دیگر مورد توجه باشد. بحث‌های تخصصی این عرصه، نیازمند جلسات هم اندیشی و نخبگانی مجزایی است که ان‌شاءالله در ادامه این اتفاق، با برگزاری سلسله‌جلسات هدفمند با حضور فرهیختگان و نخبگان مهمان و حاضر در این جلسه، قابل برنامه ریزی است.

انتهای پیام 

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha