حجتالاسلام محمد نظری، رئیس مرکز اسناد حرم مطهر کریمه اهلبیت (ع)، در نشست بنیاد قم پژوهی که ۲۱ دی ماه با موضوع مرکز اسناد آستان مقدس حضرت فاطمه معصومه (ع) در محل مخزن و نمایشگاه دائمی مرکز اسناد آستان برگزار شد، ضمن اشاره به جایگاه زن در مبانی دینی، خدمت به حرم حضرت معصومه (س) را خدمت به دین خدا دانست و عنوان کرد: حضور زائران بینالمللی در جوار حرم کریمه اهلبیت (ع)، فرصتی مغتنم برای نشر معارف ناب الهی است.
وی با اشاره به تجربیات حضور زائران بینالمللی در حرم مطهر حضرت معصومه (س)، با بیان این که حضور این عزیزان بهترین فرصت برای تبیین اندیشههای ناب الهی است، گفت: در تمام جلساتی که با حضور زائران و گردشگرهایی که از کشورهای مختلف جهان داشتیم، بهوفور شاهد شور، شوق و علاقه این عزیزان بودیم.
وی گستره سؤالات گردشگرها در رابطه با آموزههای اسلامی و نگاه ویژه اسلام به زن و آزادی را موردتوجه قرار داد و تبیین سندی حضور پرشور گروههای مختلفی از زائران و گردشگرهای بینالمللی را از اسناد مهم آستان حرم حضرت معصومه (س) دانست.
وی بر اهمیت دستهبندی اسناد آستان مبتنی بر دانشهای روز تصریح کرد و احصا و گردآوری کلیه اسناد و مدارک مرتب با آستان از مراکز و نهادهای همسو را از رسالتهای این مجموعه دانست و افزود: بخش قابلتوجهی از اسناد آستان مقدسه در سازمان اوقاف، شهرداری و استانداری قم، مرکز ملی ایران و سازمان صداوسیما و… ثبت و موجود است.
رئیس مرکز اسناد حرم مطهر حضرت معصومه (س) اظهار کرد: مرکز اسناد آستان مقدس فاطمه معصومه (س)، تاکنون ضمن تجمیع اسناد، تصاویر و فیلمهای مربوطه، بیش از یک میلیون سند را بررسی کرده و از این تعداد ۵۵۰ هزار برگ را در قالب ۲۸ هزار عنوان سند، فهرستنویسی و در نرمافزار اسناد آستان مقدسه بارگذاری نموده است.
وی بارگذاری ۸۵ هزار قطعه عکس در سامانه مرکز اسناد و فهرستنویسی ۳۵ هزار قطعه در قالب چهار هزار عنوان را تنها بخشی از اسناد حرم مطهر حضرت معصومه (س) دانست و یادآور شد: مرکز اسناد آستان مقدس سرمایه بزرگی از سندنویسیها را در راستای تاریخنگاری شهری و معرفتی، موردتوجه قرار داده است.
نظری ضمن اشاره به مراحل سندنویسی در مرکز اسناد، ثبت تاریخ شفاهی را از رویکردهای نوین این مجموعه توصیف کرد و ادامه داد: با محققان و اندیشمندانی که بر روی موضوعات پژوهشی مرتبط با موضوع حرم کار میکنند، نهایت همکاری را داریم.
محسن محسنی رئیس مرکز اسناد قم نیز در این نشست، ضمن اشاره به پیشینه تاریخی کتابخانه حرم مطهر عنوان کرد: ظرفیتهای پویای تاریخی و معرفتی در حرم مطهر فاطمه معصومه (س) وجود دارد و موزه حرم مطهر جزء یکی از نخستین موزههای کشور است.
وی گزارشی از رونمایی کتاب تاریخ اجتماعی قم و حرم مطهر از ابتدای دوره قاجاریه تا انقلاب اسلامی ارائه کرد و با بیان این که این کتاب ارزشمند حاصل تلاشهای علمی و تاریخی استاد احمد جمراسی است، یادآور شد: باتوجهبه عمق نگاه استاد در ثبت رویدادهای تاریخی و تحقیقاتی شهر قم، ناظر به آستان مقدس کریمه اهلبیت (ع)، بهجرئت میتوان گفت، قم پژوهان بهناچار برای دسترسی به منابع دستاول تحقیقاتی، باید به این کتاب رجوع نمایند.
محسنی با اشاره به فرازهایی از عناوین و فصول مختلف کتاب، موضوع آرامگاههای حرم مطهر را یکی از ویژگیهای خاص و جالبتوجه این کتاب برشمرد و اظهار کرد: این کتاب ۵۷۰ صفحهای، تاریخ اجتماعی قم را متکی بر اسناد تاریخ و تاریخ شفاهی قم تدوین، تنظیم و دستهبندی نموده است.
انتهای پیام
نظرات