• سه‌شنبه / ۲۰ دی ۱۴۰۱ / ۰۴:۰۷
  • دسته‌بندی: سیاست خارجی
  • کد خبر: 1401101912636
  • خبرنگار : 71290

معاون پیشین وزارت خارجه تشریح کرد

پیامدهای اجرای الگوی آبی ترکیه از سوی طالبان برای ایران

پیامدهای اجرای الگوی آبی ترکیه از سوی طالبان برای ایران

معاون پیشین وزارت خارجه با بیان این که آب صرفا به معنی یک مساله اقتصادی نیست، بلکه به ابزار سیاسی،‌ اقتصادی و بین‌المللی تبدیل شده است، گفت: در صورتی که همان مدل الگوی سیاستی در زمینه آب که در ترکیه انجام شد، در افغانستان نیز رخ دهد برای ایران مشکلاتی را به دنبال خواهد داشت.

ابراهیم رحیم‌پور در گفت‌وگو با ایسنا در تحلیل خود از سفر سرپرست وزارت آب و انرژی امارت اسلامی افغانستان به ترکیه و رایزنی‌های دو طرف در زمینه مسائل مربوط به آب اظهار داشت: مساله آب در دنیا اهمیت بسیاری دارد، یکی از دلایل آن تغییرات آب و هوایی دنیا است زیرا وضعیت آب شرب به مرور در دنیا وضعیت بدتری پیدا می کند، کشورهایی که دارای این منبع از انرژی  هستند در ارتباط با همسایگان دست بالاتر را دارند. 

وی تصریح کرد: کشوری مثل  عربستان در زمینه استفاده از آب شیرین کن ها سرمایه گذاری بزرگی را انجام داده است، ترکیه هم از روش ها و الگوهای سیاستی متفاوتی در زمینه بهره برداری و استفاده از آب دارد، در افغانستان نیز اشرف غنی در مراسم افتتاح سد کمال خان به وضوح اعلام کرد که به ایران آب می دهیم، نفت می‌گیریم. بنابراین مساله آب در سطح بین‌المللی مورد توجه حکام و سیاستمداران قرار دارد. 

معاون پیشین وزارت امور خارجه همچنین بیان کرد: در مورد ترکیه باید بدانیم که مساله آب در دوره اردوغان اهمیت بیشتری پیدا کرد این احتمال وجود دارد که اسرائیلی ها در این موضوع نقش داشته باشند زیرا آن ها در علم و فن مسائل آبی خیلی ماهر هستند خودشان با توجه به مشکلات آبی که داشتند توانستند با تدابیر و مسائل نظامی از جولان و سایر مناطق به آب دسترسی پیدا کنند. 

رحیم‌پور ادامه داد: استنباط بنده از آن چه در ترکیه می گذرد، این است که اسرائیلی ها در مسائل آبی نقش داشتند در واقع نقش آن ها در دو کشور سوریه و عراق کاربرد داشته که در قالب خدمات به ترکیه است، احتمالا یک بده و بستانی از این مساله بین ترکیه و اسرائیل وجود دارد. 

این دیپلمات پیشین کشورمان یادآور شد: اقدامی که ترک‌ها در بستن سد آتاتورک انجام دادند، موجب شد که میزان آب‌دهی به دجله و فرات کاهش پیدا کند و مصیبت بزرگی را برای کشورهای منطقه ایجاد کرد از این جهت معتقدم دست اسرائیلی‌ها در این ماجرا وجود دارد . 

وی در ادامه اظهار داشت: همان طور که چه قبل از انقلاب اسلامی و چه پس از آن، نفت به عنوان یک ابزار و اهرم بزرگی در دنیا بود، اکنون به دلیل تحریم ها این ابزار از دست ما خارج شده و آب صرفا به معنی یک مساله اقتصادی نیست، بلکه به ابزار سیاسی،‌ اقتصادی و بین المللی تبدیل شده است.

رحیم پور افزود: افغانستان به عنوان کشور همسایه ما دارای منابع آبی است و در سال 1352 نیز قراردادی میان هویدا و شفیق نخست وزیر وقت افغانستان به امضا رسید که حق‌آبه ایران هم مشخص شد تا آب مورد نیاز زابل و سیستان و بلوچستان تامین شود. اما طی سال های اخیر مساله حق‌آبه مورد بحث و جدل قرار دارد و علیرغم رفت و آمدهای زیادی که با مسئولان افغانستان انجام شده اما همچنان موضوع حق‌آبه به قوت خود باقی است حتی در دوره اشرف غنی به صراحت اعلام کرد که آب می دهیم، نفت می‌گیریم.

معاون سابق آسیا و اقیانوسیه  وزارت امور خارجه خاطرنشان کرد:‌ بعید به نظر می رسد در نگاه و رویکرد نسبت به مساله آب تغییری در دوره فعلی حکمرانان افغانستان ایجاد شده باشد تیمی که درباره آب در افغانستان کار می کردند احتمالا اکنون هم نظرات مشورتی به طالبان دهند البته آن کارشناسان ذهنیت مثبتی نسبت به ایران ندارند. 

وی اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران و مسئولان باید به شدت در این موضوع مراقب باشند و از اهرم متقابل خودشان استفاده کنند،‌ در صورتی که همان مدل انجام شده در ترکیه، در افغانستان نیز رخ دهد برای ایران مشکلاتی را به دنبال خواهد داشت. ضمن این که متاسفانه برخی از مشکلات داخلی خودمان در موضوع آب را نباید تقصیر افغان ها بیاندازیم ، هنوز به طور کامل از آب شیرین ها نتوانستیم استفاده کنیم. 

این دیپلمات پیشین کشورمان همچنین گفت:در زمینه دیپلماسی آب باید وزارت امور خارجه فعال شود و در محافل بین‌المللی هم باید فعال شویم. طبق قوانین موجود در دنیا ممکن است در جاهایی قوانین کامل نباشد اما باید از اهرم هایی استفاده کنیم که حق خود را بگیریم با سلام و صلوات چیزی دست ما را نمی گیرد،‌ مشکلات ما با طالبان کمتر نمی شود شاید بیشتر هم شود.

انتهای پیام 

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۰ ۰۹:۰۷

درسهای عبرت زیاد عبرت گیرنده کم است

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۰ ۱۳:۴۴

کی بودی ،من بهت رای بدم😂🤣

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۰ ۰۹:۱۶

چرا مماشات میکنید سفارت افقانستان رو ببندید می‌فهمن که چه خبره

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۰ ۱۲:۴۳

باشه چشم شما امر بفرما

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۰ ۱۳:۵۶

باشه چشم

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۱ ۰۶:۱۲

چشم بچها دارن میبندن

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۱ ۱۷:۳۴

اول بزار تنگه هرمز ببندن بعدش نوبت سفارت میرسه خخخخ

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۰ ۱۴:۵۲

با سلام خوب اب معدنی میخوریم!

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۰ ۲۱:۴۸

متاسفانه خیلی دیرشده باید مسئولین سالیان سال در این مورد فکرشو میکردند!

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۰ ۱۷:۳۹

شانس و اقبالمن اینطوریست چکار کنیم

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۰ ۱۸:۴۳

انشاالله که درست میشه حق به حقدار ميرسه به امید پیروزی وپیشرفت هردو کشور فارسی زبان صلوات

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۰ ۱۸:۴۳

انشاالله که درست میشه حق به حقدار ميرسه به امید پیروزی وپیشرفت هردو کشور فارسی زبان صلوات

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۰ ۲۰:۳۴

وقت زیاد درست میشه یه روزی زورشون به طالبان بی سرو پا هم نمیرسه

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۰ ۲۱:۳۲

دیگه کسی بکسی آب نمیده قرارداد بی قرار داد بجنگ برای آب

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۱ ۰۸:۲۷

شماها اگه بیل زن بودین برید باغچه خودتون رو بیل بزنید

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۱ ۰۲:۳۱

این دوره به هیچ کشوری نباید اعتماد کرد این ها ازشمر بدتر هستند ما به این ها کمک نباید بکنیم استان هایی که ماهم‌مرزهستیم با این ها امنیت نداریم

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۱ ۰۴:۴۰

کاربجایی رسیده که افغان هم زورمیکه

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۱ ۰۵:۱۵

سلام چرا آب باران دربلوچستان به دریا دولت بایدچندین سد بزرگ جهت مهارآب احداث کند.

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۱ ۰۷:۴۴

درود بر شرفت ایرانی عزیز

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۱ ۱۱:۵۷

دور دور مذاکره و مصالحه هسته ..‌موقعیت ما پایین دسته ..الان هیچکی حاضر نیست داشته هاش رو رایگان در اختیار دیگری قرار بده ..به نظر من بیراه هم نمی گن...باید نفت بدیم و آب بگیریم و یا کنار دریاها مون اب شیرین کن نصب کنیم !!

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۲ ۰۱:۱۴

چرا ناراحتین خب تو ایران خودمون هم اب از نفت گرونتره دیگ اب معدنی ۶تومن بنزین لیری ۳تومن

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۲ ۰۴:۲۹

ما ازاینهابایدیادبگیریم که به هیچ کشوری چیزی مجاتی ندهیم

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۲ ۱۱:۵۰

باسلام باید از حق ایران دفاع کرد سد های که ساختن تخریب کرد یا سرزمین اشغال کرد .

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۳ ۲۲:۱۸

یعنی ببینید به کجا رسیدیم که طالبان هم بهمون زور میگه